Unni Lindell var livredd for å gå på skolen

Suksessforfatteren snakker ut om hvordan mobbingen har preget henne for livet.

VANSKELIG BARNDOM: Unni Lindell har virkelig lykkes som forfatter. I et åpenhjertig intervju med Se og Hør forteller hun om mobbingen hun ble utsatt for som barn. 

 Foto: © Mimsy Møller / Samfoto Foto: Samfoto
VANSKELIG BARNDOM: Unni Lindell har virkelig lykkes som forfatter. I et åpenhjertig intervju med Se og Hør forteller hun om mobbingen hun ble utsatt for som barn. Foto: © Mimsy Møller / Samfoto Foto: Samfoto Vis mer

SEOGHØR.NO: Unni Lindell (58) har opplevd enorm suksess som forfatter, men som barn hadde hun det ikke så greit.

I et stort portrettintervju med Se og Hør forteller krimdronningen om den utfordrende oppveksten på 1960-tallet.

- Jeg var nok sterk og sårbar på samme tid. Faren min hadde en tøff oppvekst hos besteforeldrene sine, og det at han nok følte seg forlatt av sine foreldre preget ham. Og det preget igjen oppveksten min, sier Unni Lindell til Se og Hør.

Da forfatteren var med i NRK-programmet «Hvem tror du at du er?» for noen år siden, kom hun også inn på hvordan farens tungsinn preget familien.

Saken fortsetter under bildet.

BOKSUKSESS: Unni Lindell er fast inventar på Aschehougs årlige hageselskap. Her er hun sammen med (f.v) forfatter Anne Karin Elstad, daværende statsminister Kjell Magne Bondevik og daværende forlagsdirektør William Nygaard på festen i 2002. Foto: NTB scanpix
BOKSUKSESS: Unni Lindell er fast inventar på Aschehougs årlige hageselskap. Her er hun sammen med (f.v) forfatter Anne Karin Elstad, daværende statsminister Kjell Magne Bondevik og daværende forlagsdirektør William Nygaard på festen i 2002. Foto: NTB scanpix Vis mer

Var livredd på barneskolen

Og da Unni begynte på skolen hjemme i Bærum, startet også mobbingen. 58-åringen husker at hun blant annet ble mobbet for mellomrommet hun hadde mellom fortennene:

- Men det verste var aldri det fysiske eller det som ble sagt, det verste var utestengelsen. Aldri å bli invitert, aldri få være med på noe. Etter hvert føler man at man faktisk fortjener det, at man er verdiløs. Jeg husker en gang en gjeng fra klassen sto utenfor vinduet mitt i blokka og hoiet, for å plage meg. Jeg følte meg helt fortapt. Jeg var livredd for å gå på skolen, sier hun åpenhjertig.

Etter en tøff og vanskelig periode i barndommen, snudde lykken da Unni Lindell begynte på gymnaset. Der fikk hun sin første bestevenninne - og møtte sin kommende ektemann. I dag har Unni og Per Christian Garnæs (59) vært sammen i 41 år.

Saken fortsetter under bildet.

GODT GIFT: Unni koste seg med ektemannen Per Christian på Se og Hørs årlige Kjendisgalla i slutten av november. Foto: Espen Solli, Se og Hør
GODT GIFT: Unni koste seg med ektemannen Per Christian på Se og Hørs årlige Kjendisgalla i slutten av november. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

I tillegg har hun gitt ut over 70 titler, tjent mangfoldige millioner og blitt tildelt Rivertonprisen. Suksessforfatteren mener at mobbingen har bidratt til at hun holder seg på jorda.

- Når du er blitt mobbet som barn, er du jekket ned for alltid. Det er litt fint og, da. Og det er nok grunnen til at jeg aldri tar helt av. Det er sunt, fastslår Unni Lindell overfor Se og Hør.

Og på tross av suksessen fortsetter forfatteren å skrive. I høst er hun aktuell med både novellesamlingen «Min mor har en saks i ryggen» og «Den store barnesitatboka».

LES OGSÅ: Haddy N'Jie utsatt for grov rasistisk hets