- Unge programledere vil bare se seg selv i TV-ruta

NRK-profil Oddgeir Bruaet er kritisk til hvordan norske programledere gjør jobben sin. I «Der ingen kunne tru at nokon kunne bu» har han sin egen stille protest.

<strong>SJELDENT ØYEBLIKK:</strong> Oddgeir Bruaset ønsker aller mest å være bak kamera i sitt suksessprogram. Men enkelte ganger må også han trå til, som her når bilen har satt seg fast på vei til innspilling. Foto: Tor Sivertstøl/NRK
SJELDENT ØYEBLIKK: Oddgeir Bruaset ønsker aller mest å være bak kamera i sitt suksessprogram. Men enkelte ganger må også han trå til, som her når bilen har satt seg fast på vei til innspilling. Foto: Tor Sivertstøl/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: NRK-programleder Oddgeir Bruaset (66) er mest kjent fra programmet «Der ingen kunne tru at nokon kunne bu», der han reiser rundt og besøker de mest særegne bostedene her i landet. Men den erfarne 66-åringen blir ytterst sjelden selv vist på TV-skjermen.

Det er ingen tilfeldighet, avslører han til Seher.no.

Bruaset er nemlig meget kritisk til at norske programledere i alt for stor grad setter seg selv i sentrum på bekostning av sine intervjuobjekter.

- Jeg hører til den gamle rasen, jeg begynte jo i NRK for 40 år siden. Den gang fikk vi utlevert en bok om intervjuteknikk og hadde retningslinjer som gikk på at medvirkende skulle ha hovedfokus, mens programlederen var den som skulle trekke i trådene, samt holde seg i bakgrunnen. Jeg har prøvd, levd og er glad for det, sier Bruaset til Seher.no.

NRK-profilen mener mange av dagens programledere gjør det stikk motsatte.

- I vår tid ser man mange unge programledere som i stor grad ønsker å se seg selv i TV-ruta og som gjør seg selv til hovedpersoner. Personlig tror jeg at hvis jeg viste meg på skjermen ved annethvert billde - da ville folk blitt lei av meg i den rollen. Interessen vil svinne, mener Bruaset, som ikke ønsker å peke på enkeltpersoner han mener gjør dette.

Han understreker derimot at tendensen til selvfokus nok ikke bare er programlederens ansvar, men også de som produserer de ulike seriene.

- Jeg er ikke glad for den utviklingen. Selv anonymiserer jeg meg selv mer enn jeg kanskje burde, men det er min måte å protestere på denne kjendisutviklingen.

Størst er problemet rundt de aller fleste såkalte «studioprogrammene», mener den 66 år gamle veteranen.

- Der er fokuset ofte veldig stort på programlederen, og ofte er de unge og pene i tillegg. De blir jo stort sett stjerner over natta.

Under Mediedagene i Bergen tidligere i mai snakket «Der ingen kunne tru at nokon kunne bu»-programlederen om nettopp dette temaet. Der høstet han også stor applaus fra de fremmøtte, da han ble konfrontert med at en av fotografene på programmet syntes det var vanskelig å få med Oddgeir i bildet. 

- Jeg fikk inntrykk av at mange deler synet mitt. Men å snu på flisa - det ser verre ut. Uansett, hvis man tar en rundspørring rundt om i landet der man spør folket om hva de ønsker - da deler de nok mitt syn. Jeg håper i hvert fall det, sier Bruaset, som har hatt stor suksess med sitt NRK-program.

- Vi viser vanlige mennesker, som ofte aldri har vært på TV før. Vanlige mennesker er seg selv på en måte som andre kan kjenne seg igjen i. Jeg kunne ønske at flere fjersynsstasjoner dreier seg mer mot nettopp det. Folk ønsker å se noe som angår dem, og som de kan kjenne seg igjen i, sier Oddgeir Bruaset til Seher.no.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Slik kommer han seg fram  

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer