Sara Sampaio:

Undertøysmodell raser etter at hun ble presset til å stille toppløs

Victoria's Secret-modellen raser mot Lui Magazine.

RASER MOT MANNEBLAD: den portugisiske toppmodellen Sara Samapio retter krass kritikk mot det franske magasinet Lui, som hun hevder publiserte denne forsida uten hennes samtykke. Foto: NTB scanpix/ Faksimile Lui
RASER MOT MANNEBLAD: den portugisiske toppmodellen Sara Samapio retter krass kritikk mot det franske magasinet Lui, som hun hevder publiserte denne forsida uten hennes samtykke. Foto: NTB scanpix/ Faksimile Lui Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at den såkalte Harvey Weinstein-skandalen slo ned som en bombe i Hollywood, har en rekke kjendiskvinner stått fram og fortalt om opplevelser de har hatt med ulike former for sextrakassering.

Blant de nyeste eksemplene finner man toppmodellene Christy Turlington Burns (48) og Sara Sampaio (26), som forteller om klanderverdige forhold i modellbransjen.

I et intervju med WWD onsdag, hevdet 80- og 90-tallsikonet Turlington Burns at trakassering og dårlig behandling av kvinner alltid er blitt tolerert i moteindustrien.

Og torsdag fulgte Victoria's Secret-modell Sampaio etter: Hun anklager et fransk manneblad for å ha presset henne til å posere naken, og for å ha trykket toppløsbilder av henne - i strid med kontrakten hennes.

En rekke medier har omtalt saken, deriblant People, Harper's Bazaar og ELLE. I et Instagram-innlegg retter Sampaio krass kritikk mot Lui Magazine, som gjerne omtales som Frankrikes svar på Playboy.

Saken fortsetter under bildet.

TOPPMODELL: Sara Sampaio på catwalken under det populære Victoria's Secret-showet i Paris i november 2016. Foto: AFP/ NTB scanpix
TOPPMODELL: Sara Sampaio på catwalken under det populære Victoria's Secret-showet i Paris i november 2016. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

- Måtte dekke meg til så godt jeg kunne

Sara Sampaio skriver at hun har valgt å dele den ubehagelige opplevelsen med offentligheten fordi hun vil at enhver modell, og enhver kvinne, skal vite at det er de som har råderetten over sin egen kropp og sitt eget image.

- Jeg hadde sagt ja til å bli fotografert til forsida av Luis høstutgave, under den forutsetning at det var INGEN NAKENHET.

- Byrået mitt og jeg insisterte på å ha en entydig avtale på plass, slik at jeg kunne ha kontroll over valget jeg tok om å ikke bli fotografert naken, forteller modellen.

I innlegget hevder 26-åringen videre at klausulen om ingen nakenhet stadig ble utfordret under fotoshooten med Lui.

- [Jeg ble] presset hardt om å stille opp på nakenbilder på settet, og jeg ble spurt om hvorfor jeg ikke ville vise fram brystvortene mine eller være fullstendig naken, skriver modellen.

Den portugisiske modellen, som har gjort oppdrag for blant annet den høythengende badetøy-utgaven til Sports Illustrated og undertøysimperiet Victoria's Secret, beskriver flere ubehagelige øyeblikk fra fotograferingen:

- Gjennom hele dagen var jeg nødt til å forsvare meg selv konstant og gjenta at jeg satte streken ved nakenbilder, mens jeg sørget for å dekke meg til så godt jeg kunne.

Saken fortsetter nedenfor.

Vil ta bladet til retten

Og ifølge Sampaio var det altså flere ting ved fotoshooten hun reagerte kraftig på. Hun forteller også at hun oppdaget, da hun så gjennom bildene etterpå, at flere av dem viste mer av kroppen hennes enn hun ønsket å vise fram.

- Jeg sa ifra, og de forsikret meg om at de bildene ikke kom til å bli brukt, forteller hun.

Imidlertid fikk modellen seg en ubehagelig overraskelse da hun fikk se forsida av magasinet:

- Magasinet løy, og gikk videre med å publisere et forsidebilde av meg med nakenhet, noe som helt tydelig brøt med avtalen vår, hevder Sampaio videre.

Hun forteller dessuten at hun, modellbyrået og advokaten hennes jobber med å gå til rettslige skritt mot Lui.

26-åringen understreker at hun føler seg krenket, og at hun er blitt behandlet dårlig og respektløst av magasinet, både som kvinne og som profesjonell modell.

About he other night at @crfashionbook wearing @julienmacdonald styled my @mimicuttrell ❤️❤️

A post shared by Sara Sampaio (@sarasampaio) on

- Presset og forlangte at jeg poserte naken

I tillegg til å framsette krasse anklager mot magasinet Lui, forteller toppmodellen også om mer generelle eksempler på at hun er blitt dårlig behandlet i motebransjen og modellindustrien.

- I likhet med så mange andre modeller, har jeg hatt dårlige opplevelser i fortida der jeg har følt meg presset til å posere naken, skriver hun, og fortsetter:

- Ved mange anledninger der fotograferingen ikke skulle inneholde nakenhet, kunne jeg komme til settet og oppleve at fotografen eller stylisten presset, smisket eller forlangte at jeg poserte naken, fordi jeg hadde gjort det tidligere.

Sara Sampaio understreker at hun har takket ja til å posere naken i utvalgte sammenhenger der dette har føltes riktig, som på kunstfotografier.

Imidlertid fastslår hun at det ikke innebærer at alle kan anta at hun vil gjøre det igjen i enhver sammenheng:

- Jeg har rett til å vise fram kroppen min hvordan, når, hvor og for det formål jeg selv måtte velge. Det er mitt valg. Og når jeg tar det valget, forventer jeg å bli behandlet med respekt og profesjonalitet.

I skrivende stund, et døgn etter at Sara Sampaio publiserte Instagram-innlegget sitt, har Lui Magazine foreløpig ikke svart på anklagene fra modellen.

LES OGSÅ: - Jeg ble kvitt epilepsien da jeg skilte meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer