JonBenét Ramsey:

Uløst julemysterie hjemsøker USA

Drapet på seks år gamle JonBenét Ramsey forblir en uløst gåte over 20 år seinere.

ALDRI LØST: Drapet på JonBenét Ramsey har foreløpig ikke blitt løst. Foto: AP Photo/ Boulder politidepartement/ NTB
ALDRI LØST: Drapet på JonBenét Ramsey har foreløpig ikke blitt løst. Foto: AP Photo/ Boulder politidepartement/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et kvart århundre har USA og store deler av verden for øvrig vært plaget med det uløste drapet på JonBenét Ramsey. Ingen har så langt blitt holdt ansvarlig for det brutale drapet av den seks år gamle jenta.

Bilder av den plettfrie jenta, med sminkede, store dådyrøyne og perfekt krøllet hår har dukket opp med jevne mellomrom siden 2. juledag 1996.

For da de fleste i den velstående byen Boulder i Colorado våknet opp etter julefeiringen, møtte Ramsey-familien et skremmende syn.

På kjøkkenbenken oppdager Patsy Ramsey et tresiders håndskrevet brev som krever å få 118 000 dollar i løsepenger - samme sum som faren John Bennett nylig fikk i bonus fra jobben.

Om ikke, vil dattera JonBenét bli drept. Brevet er signert «en liten, utenlandsk fraksjon».

TRAILER: Trailer for «Casting JonBenet». Video: NETFLIX Vis mer

Funnet av faren

Og JonBenét ligger ikke i senga si, og hun er heller ikke å finne i huset. Hun blir meldt savnet, og venner og naboer kaster seg inn i søket. Åtte timer senere blir hun funnet i familiens kjeller.

Hun har flere skader og er kvalt til døde. Hender og føtter er bundet og munnen dekket med tape.

- Da jeg fant henne var det først et rush av lettelse. Så innså jeg at hun sannsynligvis var død, fortalte faren hennes i 2012.

Han løper opp i stua med datteren livløs i armene. Han prøver desperat å gjenopplive henne foran juletreet, men den seks år gamle jenta er allerede kald.

Foto: Mark Fix/ZUMA Press/NTB
Foto: Mark Fix/ZUMA Press/NTB Vis mer

Mistenker familien umiddelbart

Saken blir naturligvis prioritet i politiet, og mediesirkuset som følger setter stort press på myndighetene. Men allerede i de første timene av etterforskningen begås det mange feil.

Verken åstedet eller rettsmedisinske spor blir sikret, foreldrene blir ikke avhørt på stedet eller hver for seg. FBI blir heller ikke kontaktet for assistanse.

- Politiet gjorde en forferdelig, forferdelig jobb med å sikre åstedet. Og hvis du ikke sikrer åstedet, så får du du ikke gode bevis. Folk flokket gjennom huset. De var i kjøkkenet, i stua. Det var noen vennet av Patsy som hjalp henne med å vaske kjøkkenet. Det kan ha vært fingeravtrykk der, har den anerkjente krimjournalisten Diane Dimond uttalt, ifølge ABC.

Patsy Ramsey and her husband, John Ramsey (R), produce a picture of Jon-Benet Ramsey during a press conference in Atlanta where they released the results of an independent lie detector test, May 24, 2000.  REUTERS/Stringer
Patsy Ramsey and her husband, John Ramsey (R), produce a picture of Jon-Benet Ramsey during a press conference in Atlanta where they released the results of an independent lie detector test, May 24, 2000. REUTERS/Stringer Vis mer

Politiet er mest opptatt av at ingenting tyder på innbrudd i boligen, og etterforskningen blir dermed snevret inn umiddelbart - mot dem som var i huset da JonBenét ble drept.

Drepte foreldrene den 6 år gamle misseprinsessen? Brevet er skrevet med penn og papir fra hjemmet, og malerpenselen som er brukt for å kvele jenta, tilhører moren. Også hennes ni år gamle bror, Burke, var i politiets søkelys.

Tilsto drapet

Obduksjonsrapporten viser at JonBenét ble drept av kveling og en hodeskade. Den viser også mulige spor etter seksuelt misbruk, men dette har aldri blitt konkludert med.

Bildene av den tungt sminkede førsteklassingen pryder avisforsider og tv-reportasjer. Debatten dreier seg etter hvert inn på seksualisering og eksponering av barn i missekonkurranser.

Ingen blir siktet i saken. I 2004 tilstår imidlertid den da 41 år gamle trebarnsfaren og barneskolelæreren John Mark Karr drapet. Det tok derimot ikke langt tid før saken mot ham ble kastet - DNAet hans matchet ikke med det som ble funnet på jenta.

TILSTO: John Mark Karr tilsto å ha drept JonBenét Ramsey, men ble aldri siktet - da det ikke fantes noen bevis mot ham. FOto: Chaiwat Subprasom/Reuters/NTB
TILSTO: John Mark Karr tilsto å ha drept JonBenét Ramsey, men ble aldri siktet - da det ikke fantes noen bevis mot ham. FOto: Chaiwat Subprasom/Reuters/NTB Vis mer

Det ble også funnet et fotavtrykk i kjelleren, og ingen i familien eide sko som matchet. Det ble funnet merker på seksåringen fra et elektrosjokkvåpen, som aldri ble funnet.

I 2008 blir Ramsey-familien helt frikjent for anklager. Ny DNA-teknologi kunne utelukke at de hadde noe som helst med saken å gjøre, da DNAet som ble funnet på JonBenét ikke matchet deres. Patsy Ramsey fikk imidlertid aldri vite at hun var renvasket for drapet på datteren - hun døde av kreft to år tidligere.

Smilte under intervju

I 2016, 20 år etter at søsteren ble drept, snakket broren Burke Ramsey ut for første gang. Det var overfor dr. Phil, i hans velkjente tv-program, at han fortalte om sin opplevelse av det hele.

- Lenge gjorde mediene livene våre til fullstendig galskap. Det er vanskelig å unngå kameraene når de står rett utenfor huset ditt. Hver gang vi var på butikken, var det en eller annen avis som hadde ansiktene våre på forsiden, forklarte han.

TRUE CRIME: HBOs nye dokumentarserien om Knutby-drapet kommer med nye avsløringer som kan snu opp ned på hele saken. Vis mer

Tv-intervjuet fikk imidlertid stor oppmerksomhet. Burke smilte nemlig under store deler av intervjuet, til tross for den grufulle opplevelsen han fortalte om.

Han ble også i intervjuet spurt om han drepte søsteren, noe han nektet for.

- Jeg vet at folk fortsatt tror jeg gjorde det, eller at foreldrene mine gjorde det, sa han.

Mener teknologi kan løse drapet

Det er nå gått 25 år siden den skjebnesvangre andre juledagen. Fortsatt skaper saken overskrifter, og det er fortsatt håp om at saken til slutt kan oppklares.

- Barnet ble torturert og drept, og ingen ble holdt ansvarlig for dødsfallet hennes, fordi det ble etterforsket av mennesker som ikke var kompetente til å gjøre det, uttalte nylig tidligere krimjournalist i 9News, Paula Woodward, som nettopp ga ut en bok om drapet.

TRUE CRIME: David Berkowitz snakker ut hvorfor han begynte å drepe. Video: CBS Vis mer

Hun hevdet i november overfor lokalavisa Westword at dagens DNA-teknologi er god nok til å løse drapet, men at politiet i Boulder nekter å bruke det.

- Valget om at DNAet blir testet med ny teknologi, som kan spore familiehistorie, blir tatt av to etterforskere som jobbet med saken for 25 år siden, sier hun videre.

For få dager siden gikk imidlertid politiet i Boulder ut og sa at etterforskningen fortsatt pågår for fullt - og at de kan nærme seg en løsning på mysteriet.

- Siden avdelingen har begynt å bruke ny teknologi for å forbedre etterforskningen, går den nå gjennom testprosesser for å se om dette kan føre til framskritt i saken, heter det i pressemeldingen fra politiet.

Hvorvidt politiets nye etterforskningsskritt fører til at saken endelig får sin oppklaring, gjenstår å se. Det er imidlertid ingen tvil om at 2. juledag aldri blir det samme i byen Boulder igjen.

LES OGSÅ: Slik feirer kjendisene jul

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer