- Uforskammet og hensynsløst

«Ingen» skjønner hvorfor Ivanka Trump og ektemannen dukket opp i John McCains minneseremoni.

SENDTE STIKK: Selv om han ikke nevnte navn, var det ingen tvil om hvem tidligere president Barack Obama siktet til under deler av minnetalen for John McCain lørdag. Video: CNN Vis mer
Publisert

Forrige lørdag døde tidligere presidentkandidat og Arizona-senator John McCain (81) av aggressiv hjernesvulst. Denne uka har det blitt arrangert flere minneseremonier, hvor den siste fant sted i Washington lørdag.

Tre tidligere presidenter, flere titalls kongressrepresentanter, nåværende og tidligere statsledere og familie og venner var samlet i Washington National Cathedral. Etter McCains eget ønske var både demokraten Barack Obama (57) og republikaneren George W. Bush (72) blant talerne.

FØLELSESLADD: Minnegudstjenesten i Washington ble innledet av John McCains datter Meghan McCain, som holdt en sterk tale til de oppmøtte. Foto: NTB Scanpix
FØLELSESLADD: Minnegudstjenesten i Washington ble innledet av John McCains datter Meghan McCain, som holdt en sterk tale til de oppmøtte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En som derimot ikke hadde mottatt en invitasjon, var USAs president Donald Trump (72). Ifølge AP tilbrakte 72-åringen i stedet tida på golfbanen mens seremonien pågikk.

I presidentens fravær dukket derimot hans datter Ivanka Trump (36) opp sammen med ektemannen, Jared Kushner (37).

Det har fått flere til å klø seg i hodet.

Sparket mot Trump

Senator John McCain og hans republikanske partifelle president Donald Trump hadde som kjent et motsetningsfylt og til tider fiendtlig forhold. Dette ble på mange måter understreket da McCains datter, Meghan McCain, gikk til angrep på den amerikanske presidenten i sin tale lørdag.

Hun uttalte blant annet at faren var en «stor mann» og oppfordret andre til å leve etter hans eksempel.

- Vi samles her for å sørge over en amerikansk storhets bortgang. Ekte vare, ikke billig retorikk fra menn som aldri vil være i nærheten av det offeret han så villig ga.

Meghan McCain omtalte aldri Donald Trump ved navn, men det var altså ingen tvil om hvem hun gjennomgående siktet til.

Og samtidig som ovennevnte sparket mot Trump, satt altså sistnevntes datter, samt Jared Kushner på tilskuerbenken. Ifølge en rekke internasjonale medier, deriblant Huffington Post, har flere satt spørsmålstegn ikke bare ved ekteparets deltakelse, men hvorvidt de to i det hele tatt var invitert.

TIL STEDE: Jared Kushner og Ivanka Trump var på tilskuerbenken idet blant andre Meghan McCain sendte stikk i retning Donald Trump. Foto: NTB Scanpix
TIL STEDE: Jared Kushner og Ivanka Trump var på tilskuerbenken idet blant andre Meghan McCain sendte stikk i retning Donald Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Fikk brekninger

Det hvite hus-korrespondent Katie Rogers i New York Times har derimot tatt til Twitter for å oppklare invitasjonsdelen.

- Ivanka Trump ble bedt om å delta av Lindsey Graham (senator og nær venn av McCain, journ.anm.) da de to møttes tidligere denne uka. (...) Graham sa at det ville være en fin gest dersom Ivanka og Jared møtte opp. Han forhørte seg for øvrig med Cindy McCain (McCains enke, journ.anm.) først, skriver hun.

Dette til tross - flere klarer ikke å unnlate å påpeke at det tilsynelatende ble en særdeles pinlig seanse for ekteparet.

- Jeg er forbauset over at Jared og Ivanka ikke vrei seg så fælt at de fikk brekninger, skriver «Two and a Half Men»-skuespiller Jon Cryer på Twitter.

FÅR KRITIKK: Flere mener at Jared Kushner og Ivanka Trump ikke burde deltatt på John McCains minneseremoni i Washington lørdag. Her avbildet ved en tidligere anledning. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Flere mener at Jared Kushner og Ivanka Trump ikke burde deltatt på John McCains minneseremoni i Washington lørdag. Her avbildet ved en tidligere anledning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Uforskammet

Det var nemlig ikke bare McCains datter som brukte anledningen til å sende stikk i retning Donald Trump under minneseremonien. Også tidligere president Barack Obama beskrev en politikk født av frykt i sin tale - som ble oppfattet som en beskrivelse av hva hans etterfølger står for.

George W. Bush hadde i likhet med Obama en klar undertone av kritikk mot president Trump.

HOLDT TALE: Etter McCains eget ønske var både demokraten Barack Obama og republikaneren George W. Bush blant talerne. Foto: NTB Scanpix
HOLDT TALE: Etter McCains eget ønske var både demokraten Barack Obama og republikaneren George W. Bush blant talerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg sier ofte at det «å kjenne sin besøkelsestid» er en kunstform. Det samme kan sies om «når man ikke skal delta på en fest». Jeg vet ikke om jeg skal kalle det uforskammet eller hensynsløst, men Jared og Ivankas tilstedeværelse var feil og urovekkende, skriver Martine St-Victor på Twitter.

Verken Ivanka Trump eller Jared Kushner har kommentert reaksjonene så langt.

McCains siste ønske

John McCain skal begraves i en privat seremoni ved krigsskolen i Annapolis i Maryland i dag.

Et av McCains aller siste ønsker mens han kjempet mot hjernekreften var at president Donald Trump ikke får delta i begravelsen.

Til tross for at McCain er republikaner, har han vært en markant motstander av presidenten og ønsker derfor at visepresident Mike Pence skal representere Det hvite hus i begravelsen hans, ifølge NTB.

Ifølge BBC begynte McCain jakten på hvem som skulle få bære kista allerede i april.

14 menn og en kvinne er nøye plukket ut, blant annet skuespilleren Warren Beatty og de tidligere presidentene Barack Obama og George W. Bush.

LES OGSÅ: Snakker endelig ut om den pinlige gave-utvekslingen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer