Petter Northug:

Uenighet om straffen

Skistjernen forklarer seg for tingretten i dag.

RETTEN: Petter Northug forklarer seg for tingretten i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB
RETTEN: Petter Northug forklarer seg for tingretten i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres!

Petter Northug (34) forklarte seg om siktelsen som inneholder brudd på vegtrafikkloven og oppbevaring av narkotika.

Langrennsstjernen erkjente straffskyld på alle punkter i siktelsen.

Northug var siktet etter vegtrafikkloven for råkjøring og mobilbruk i bilen, straffelovens paragraf 231 for oppbevaring av narkotika og legemiddellovens paragraf 31 for narkotikabruk.

I RETTEN: Northug forklarer seg i Oslo tingrett mandag. Foto: Heiko Junge / NTB
I RETTEN: Northug forklarer seg i Oslo tingrett mandag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Tingrettsdommer Ole Kristen Øverberg vil avsi dom 13.45.

Voldsom uenighet

Aktor ba om åtte måneder fengsel for Northug og at langrennsstjernen skal miste førerkortet for alltid. Forsvarer Halvard Helle mente den straffen er for høy og argumenterte for en lavere straff.

- Påtalemyndigheten har lagt seg for høyt. Skadepotensialet skal ikke underspilles, men man må likevel foreta en nøye vurdering av forholdene, argumenterte forsvareren.

Northugs forsvarer sammenliknet Northug-saken med en dom fra Gulating Lagmannsrett fra 2004, med fengsel på 75 dager.

- Påtalemyndighetens straffeforslag er flere måneder for høyt. To-tre måneder for høyt i utgangspunktet. Hvis man i tillegg da gir en tilståelsesrabatt på 15 prosent, er man kanskje nede på en straff mellom 120 dager og fem måneders fengsel. Ikke åtte, slik påtalemyndigheten har argumentert for, sa Helle i Oslo Tingrett.

PETTERS JUL: Petter Northugs julelåt «Petters Jul» brukte ikke lang tid på å passere én million visninger. Video: Rød Løper/Petter Northug Vis mer

Han mener at Northugs tidligere dom for fyllekjøring ikke skal ha noe å si for straffeutmålingen, men for lengden av tap av førerkort. Han mener også at det skal være formildende at Northug har levert rene tester til sin fastlege gjennom høsten og vinteren.

Politiets forslag er en betydelig strengere straff enn det Northug fikk forrige gang, for bilulykken i Trondheim. Den gang ble han dømt til 50 dagers fengsel og 185.000 kroner i bot. Den gang var påtalemyndighetens påstand 60 dagers fengsel og 200.000 kroner i forelegg.

- Idiotiske hendelser

Tingrettsdommer Ole Kristen Øverberg gikk gjennom dommen punkt for punkt. Northug forklarte at han filmet råkjøringa med en hånd og styrte bilen med den andre. Det er uaktsomt forklarte Northug.

Han bekrefter at han ved en anledning kjørte i 221 km/t i 80-sone.

- Jeg kommenterer kjøringa mi, som jeg gjør. Jeg kommenterer kjøringa mens jeg filmer og tar forbikjøringer.

- Jeg ser på det som idiotiske hendelser, fortalte Northug.

Northug bekreftet at han oppbevarte narkotika i sin egen leilighet, og at mengden som står i siktelsen stemmer.

ÅPNER OPP: Petter Northug forteller litt om hvordan han har hatt det de siste tre månedene i en video på sin egen Facebook-kanal. Video: Petter Northug / Rødt Kort. Vis mer

Northug er siktet for å ha oppbevart litt over seks gram kokain og 0,65 gram MDMA, tre tabletter som inneholdt det narkotiske stoffet Diazepam og to tabletter som inneholdt det narkotiske stoffet Alprazolam.

34-åringen bekrefter at han tilstår alle forhold han er siktet for. Han samtykker også til at det blir avsagt en tilståelsesdom.

- Belastende

Forsvarer Halvard Helle tok ordet og spurte Northug om hvordan han opplevde dagene etter at saken ble kjent i media.

- I den fasen av forklaringen opplevde man at det var tøft og belastende at det var lekkasjer fra politiet. Det følte jeg at var over flere dager. Det er klart at det var kjedelig å ha over seg, forklarer Northug.

- Det har vært en betydelig medbelastning at det har lekket ut informasjon om etterforskningen til media, sier Halvard Helle og vil legge dette punktet til i forklaringen.

- Alvorlig rusproblem

Northug ble i sommer målt til 168 kilometer i timen og medga at han hadde kjørt i 200 kilometer i timen i 80-sonen og filmet det. Mobilbruken er også en del av siktelsen.

Politiet fant også narkotika i langrennsstjernens hjem. På en pressekonferanse i august innrømte Northug at han hadde et alvorlig rusproblem.

- Det er noe som sitter langt inne å innrømme. Jeg har et alvorlig rusproblem som inneholder alkohol, narkotika og piller. Jeg har ikke tatt det på alvor og skjult det for de rundt meg, sa en preget Northug foran et samlet pressekorps i august.

LES OGSÅ: Dømt til ti år - løslatt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer