Odd Sørli:

Tvunget til å trekke seg fra «Mesternes mester» etter skrekkulykke

- Jeg vil ikke tenke på hva som hadde skjedd uten sykkelhjelm. 

NYOPERERT: Eksalpinist Odd Sørli (62) falt stygt under et sykkelritt på «Mesternes mester»innspilling i Hellas, og måtte trekke seg fra konkurransen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYOPERERT: Eksalpinist Odd Sørli (62) falt stygt under et sykkelritt på «Mesternes mester»innspilling i Hellas, og måtte trekke seg fra konkurransen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

KALAMATA (Dagbladet): «Nå konser vi på hjulet, slik at det ikke skjer en ulykke».

Eksalpinist Odd Sørli (62) rekker ikke å si så veldig mye mer før sykkelen hans velter over ende i stor fart. Ved siden av ham har kickbokser Tonje Sørlie (35) havnet på alle fire. Selv dunker han hodet i asfalten.

Heldigvis var sykkelhjelmen på.

HER GÅR DET GALT: «Mesternes mester»-deltakerne var bare noen kilometer fra mål da sykkelhjulene traff hverandre i stor fart. Både eksalpinist Odd Sørli (62) og kickbokser Tonje Sørlie (35) blir kastet av sykkelen. Video: NRK Vis mer

- Blokkerte veien

Det var under innspillingen av NRKs «Mesternes mester», som fant sted på gresk jord i fjor høst, at uhellet var ute.

Sammen med skiløper Eldar Rønning (34) utgjorde Sørlie og Sørli et av lagene som skulle sykle en etappe på ti kilometer raskest mulig, der alle tre måtte være i mål før tida ble satt. Konkurransen var en del av lagånd-episoden som ble vist på tv i kveld.

Før start ble hvittrøyene enige om å ligge tettest mulig for å unngå luftmotstand. Taktikken gikk ikke helt etter planen.

- Vi tok det litt for bokstavelig. Tonje lå veldig tett på bakhjulet til Eldar, og var borti ham flere ganger. Da vi hadde tre kilometer igjen, og var på vei ned en bratt bakke, kom hun borti ham igjen. Jeg lå bak Tonje, og hadde ikke sjans til å komme unna da hun blokkerte veien, forteller Odd Sørli til Dagbladet.

Kjente knaselyd

62-åringen blir kastet over styret og lander på skulderen. Tonje Sørlie går også i bakken, mens Eldar Rønning slipper unna.

FØR ULYKKEN: Eldar Rønning, Odd Sørli og Tonje Sørlie lå godt an til å vinne sykkelkonkurransen før fallet. Foto: NRK
FØR ULYKKEN: Eldar Rønning, Odd Sørli og Tonje Sørlie lå godt an til å vinne sykkelkonkurransen før fallet. Foto: NRK Vis mer

- Jeg kjente at hodet smalt i asfalten. Det gikk heldigvis bra, sier Sørli, og legger til:

- I slike tilfeller er man glad for at det finnes sykkelhjelm. Jeg vil ikke tenke på hva som hadde skjedd uten.

Resten av kroppen var riktignok ikke like beskyttet.

- Jeg kjente en knaselyd i skulderen, og skjønte med en gang at det var noe alvorlig. Men akkurat der og da tillot jeg ikke meg selv å tenke på det, for man er så gæren og full av adrenalin. Så jeg spratt opp igjen.

Tross store smerter, og et sykkelkjede som hadde falt av, fullførte Sørli til mål. Der oppdaget eksalpinisten at kragebeinet sto rett opp.

- Det var ikke et pent brudd. Senere fikk jeg vite at alt av sener og fester hadde røket mellom kragebeinet og skulderbladet. «Mesternes mester» var definitivt over.

VONDT: Slik så Odd Sørlis skulder ut etter sykkelveltet. Foto: NRK
VONDT: Slik så Odd Sørlis skulder ut etter sykkelveltet. Foto: NRK Vis mer

Dårlig samvittighet

62-åringen ble fraktet i ambulanse til et lokalt sykehus, der det ble konstatert at han måtte operere. Han ble fløyet til Norge for å legges under kniven dagen etterpå.

- Det var et stort inngrep, men operasjonen var vellykket. Jeg vet fremdeles ikke om skulderen blir helt frisk, men legene regner med at jeg har god førlighet i skulderen om seks måneder, sier Sørli, som reiste tilbake til Hellas etter operasjonen for å overvære resten av NRK-innspillingen.

Tonje Sørli, som slapp unna med skrubbsår og blåmerker etter det dramatiske sykkelveltet, var sterkt preget etter ulykken. Idet hun tar farvel med Sørli på båra, er øynene speilblanke.

- Jeg hadde veldig dårlig samvittighet overfor Odd. I forkant av konkurransen tenkte jeg at det umulig kunne være vanskelig å ligge tett uten å kollidere, men jeg kan jo egentlig ingenting om lagsykling. Jeg synes det var utrolig kjipt å tenke på at Odd måtte forlate «Mesternes mester» på den måten, og har gått gjennom det i hodet en del ganger, sier Sørlie til Dagbladet.

- Kunne ha skjedd den beste

Kickbokseren understreker at hun ikke dveler over ulykken, men synes det fremdeles er litt bittert å tenke på.

PREGET: Tonje Sørlie (35) har gått mange runder med seg selv etter ulykken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PREGET: Tonje Sørlie (35) har gått mange runder med seg selv etter ulykken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Man erger seg fordi det er så lite som skal til, sier hun.

Odd Sørli understreker at han ikke bærer nag til lagvenninnen.

- Absolutt ikke. Det kunne ha skjedd den beste, når som helst, hvor som helst. I hvert fall når man driver med idrett, sier han, og legger til:

- «Mesternes mester» har vært en fantastisk opplevelse. Vi har fått et veldig spesielt samhold her i Hellas, og har lært masse av hverandre. Også var jeg tidenes eldste deltaker, da. Det er jævlig kult.

Som følge av Odd Sørlis «Mesternes mester»-exit, er kveldens nattest (elimineringskonkurranse) avlyst.

NY ARENA: I fjorårets sesong ble deltakerne sendt til Frankrike og Monaco for å kjempe om tittelen som «Mesternes mester». I år er de losjet inn i et luksuriøst hus i den greske byen Kalamata. Video: Bjørn Lansem / DBTV. Vis mer