«Sommerhytta» Trine og Trude:

Tvilling-oppvekst: - Vi hadde fargekoder

«Sommerhytta»-profilene åpner seg om tvillingforholdet.

ENEGGEDE TVILLINGER: Trine og Trude er eneggende tvillinger, men forteller at de også er svært ulike. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
ENEGGEDE TVILLINGER: Trine og Trude er eneggende tvillinger, men forteller at de også er svært ulike. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJØVIK/OSLO (Se og Hør): Trine og Trude Rishaug Lium (41) ble to kjente fjes da de deltok i årets sesong av TV-favoritten «Sommerhytta». Programmet der fire deltakerpar konkurrerer om å bygge den fineste hytta. De som går seirende ut av konkurransen etter ti knallharde uker, får hytta til odel og eie.

Tvillingene ble raskt store favoritter på skjermen, og selv om det ikke ble noen hytte på dem, så vant de i alle fall seernes hjerter. Og nylig tok Se og Hør turen til Gjøvik for å ta en prat med damene, for å høre hvordan det egentlig er å være tvilling.

FRI OG FRANK: Trine Rishaug Lium og Trude Rishaug Lium kjent som tvillingene fra «Sommerhytta» nyter singellivet, og røper hvilke TV-konsepter de kunne tenke seg å være med på. Video: Rød løper / Reporter: Sofie Losen / Kamera: Kristian Ridder-Nielsen / Klipp: Christian Fjermeros Vis mer

Vanskelig å skille

41-åringene er eneggede tvillinger, og ved første øyekast kan det være vanskelig å se hvem som er hvem.

For ordens skyld: Trine er hun med kortest hår iført lyseblå kjole, og Trude er hun med svarte jeans.

LIKE, MEN ULIKE: Trine og Trude har alltid fått høre at de er like. Her er Trine iført kjole, mens Trude har på mørke jeans. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
LIKE, MEN ULIKE: Trine og Trude har alltid fått høre at de er like. Her er Trine iført kjole, mens Trude har på mørke jeans. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Det er ganske stor forskjell på oss egentlig, det fant vi jo ut på «Sommerhytta», forteller Trine.

Og akkurat dét skal vi komme nærmere tilbake til.

Selv om tvillingene som voksne har blitt mer ulike utseendemessig, var det ikke lett for foreldrene å skille dem fra hverandre da de var barn.

- Mamma tok på et armbånd på meg. Og så hadde vi forskjellige fargekoder, jeg var blå og Trude var rosa.

VANT: Etter ti lange og intense uker på «Sommerhytta« er vinnerne endelig kåret. Video: TV 2 Vis mer

Bestevenn for livet

Men det å vokse opp som tvillinger har vært en gave for Trine og Trude. De beskriver det som å ha en bestevenn gjennom hele livet.

- Det var liksom oss to. Vi hadde jo den samme vennegjengen, og de tok oss for å være en. Hvis de ringte så spurte de «er en av tvillingene hjemme», så var det liksom ikke så farlig hvem av oss, ler de mens de mimrer tilbake.

Trude forteller at det var hun som hadde meldt de på «Sommerhytta», og hun var aldri i tvil om at det var tvillingsøsteren hun skulle ha med seg.

- Trine var den selvskrevne egentlig. Hadde ikke hun blitt med så vet jeg ikke hva jeg skulle gjort.

- Vi ville gjøre det sammen, legger Trine til.

STIKKER: Etter en konkurransen i «Sommerhytta» blir Anna og Jone intervjuet, da stikker Anna fra intervjuet. Video: TV 2 Vis mer

Utnyttet det maks

Naturligvis kan det ofte være vanskelig for folk rundt å se forskjell på eneggede tvillinger. Akkurat dét har duoen utnyttet til det fulle, spesielt de dagene de faste fargekodene måtte vike.

- I skolesammenheng hadde vi det veldig gøy med å bytte om. Ofte måtte vi skrive navnet vårt med tusj på hånden, men da kunne vi gå og vaske det bort og skrive den andre sitt navn i stedet. Så byttet vi gjerne pult. Vi hadde det veldig moro de gangene vi gikk hele dagen uten at lærerne merket noe.

BYGGEGLADE: Tvillingene lærte seg mye da de bygde hytte i fjor sommer. Her setter de opp et IKEA-møbel. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
BYGGEGLADE: Tvillingene lærte seg mye da de bygde hytte i fjor sommer. Her setter de opp et IKEA-møbel. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Men det var også noen ulemper ved å være enegget tvilling. En hendelse Trine aldri kommer til å glemme, er når klassen skulle opp i norskeksamen.

Først ropte de opp de som skulle ha skriftlig eksamen. Trines navn ble ropt opp, sammen med halve klassen, og hun var strålende fornøyd. Men da de skulle rope opp elevene som skulle ha muntlig eksamen, ble Trines navn ropt opp igjen.

- Det er jeg fortsatt bitter for! Jeg måtte ta to eksamener mens Trude slapp begge. Du skylder meg en, sier Trine til søsteren, og legger til at hun tror det var fordi de har så likt personnummer.

REISE: Derfor er deltakeren nødt til å reise fra «Sommerhytta». Video: TV 2 Vis mer

Lærte hverandre å kjenne på nytt

Da tvillingene var små kan de fortelle at Trude var den som tok ordet, mens Trine var litt mer sjenert og tilbaketrukken, og heller skjøv søsteren foran seg.

I voksen alder har det snudd, men det skulle imidlertid ta 40 år før søskenparet oppdaget nettopp det. Det fant de nemlig ut da de skulle bygge hytte på TV.

- Jeg er mer utadvendt i språket enn Trude, fant jeg ut, sier Trine og forteller at det smalt noen gloser fra henne her og der under byggingen.

- Ja, herregud jeg ble vettskremt jeg. Hva skjedde med hu a, skyter Trude inn fra siden.

De oppdaget at Trude er mer sårbar enn hun utgir seg for å være, og er dårlig på konfrontasjoner og konflikter, mens Trine er mer rett frem.

LIVREDD: Trude Lium i «Sommerhytta» blir livredd når hun møter på en meitemark. Video: TV 2 Vis mer

- «Sommerhytta» var helt nytt og veldig uvante situasjoner, på en måte lærte vi hverandre å kjenne på nytt.

Begge forteller at de synes det er morsomt med tull og fjas, og at de ikke er redde for å drite seg ut. Men de er nøye med å understreke at de har sine ulikheter, og at de er to forskjellige individer.

Men det er likevel noen ting man venner seg til:

- Om noen roper «Trine» snur jeg meg likevel, det har blitt en vane, avslutter Trude.

LES OGSÅ: Ut mot reaksjonene: - Ikke slemt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer