TV3 tapte i retten igjen

Oslo Tingrett vendte tommelen ned i «Middagssaken».

TAPTE «KMIDDAGSKAMPEN»: Elin Sogn, Magnus Rønningen, Ingeborg Sørensen og Knut Haavik var blant kjendisene som deltok i TV3-programmet «Celebert selskap» men serien ble ingen suksess, blant annet på grunn av konkurransen med TVNorges «4 stjerners  Foto: TV3
TAPTE «KMIDDAGSKAMPEN»: Elin Sogn, Magnus Rønningen, Ingeborg Sørensen og Knut Haavik var blant kjendisene som deltok i TV3-programmet «Celebert selskap» men serien ble ingen suksess, blant annet på grunn av konkurransen med TVNorges «4 stjerners Foto: TV3 Vis mer
SEHER.NO:  I dag ble det kjent at ITV/Silverback/Viasat Broadcasting ikke nådde frem i den såkalte «Middagssaken» mot TVNorge/Monster i Oslo Tingrett.

Saken havnet i retten fordi TV3 mente at de hadde kjøpt rettighetene til å lage programmet «Celebert selskap», hvor kjendiser konkurrer om å lage det beste middagsselskapet for hverandre, men programmet ble ingen suksess.

Mens 117 000 seere på det meste valgte TV3s program, var 324 000 på det meste innom TVNorges program «4 stjerners middag», som hadde et liknende konsept.

TV3 mente derfor TVNorge burde straffes for å ha kopiert et konsept de hadde kjøpt rettighetene til.

Kanalen fikk imidlertid ikke medhold i retten.

Administerende direktør og sjefredaktør i TVNorge, Harald Strømme, sier han hele tiden har hatt klokketro på full frifinnelse for kanalen.

- Vi har hele tiden ment at denne saken ikke hører hjemme i rettssalen. Søksmålet handler ikke om opphavsrett, men om seertall. Vårt syn er nå bekreftet av retten i tre runder.

- Vi snakker om to konkurrerende formater med både likheter og forskjeller, som er helt vanlig i TV-bransjen. Å forby slik konkurranse ville være ødeleggende. Derfor er det seerne som har grunn til å juble i dag.

Også produksjonsselskapet Monster var saksøkt, og ble blankt frikjent.  Monster får også sine saksomkostninger dekket av ITV/MTG, og til sammen må saksøkerne punge ut med 2,3 millioner til TVNorge og Monster. Dommen fastslår at TV3 med vilje endret sitt program til å ligne mer på TVNorges, og konstaterer: "At TV3 i sesong 2 la programmet tettere opp til 4-stjerners middag kan TVNorge etter rettens vurdering ikke holdes ansvarlig for".

- Vi håper med dette at ITV og MTG legger ballen død. Nå gleder vi oss til å  til ny sesong av 4-stjerners middag til våren, sier TVNorge-sjefen.

TV3 avviser imidlertid ikke at de vil anke avgjørelsen.

– Det har vært viktig for oss å få prøvet denne saken rettslig. Dommen er en viktig prinsipiell grenseoppgang, og setter åpenbart presedens for hvordan norske tv-kanaler vil forholde seg til tv-produksjonsselskaper og formateiere fremover. Dette tar vi til etterretning, sier administrerende direktør Lasse Kokvik i TV3.

– Nå skal vi sammen med våre advokater finlese dommen, og vi vil på et senere tidspunkt avgjøre om vi skal anke eller ikke, avslutter Kokvik.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Nabokrangler blir TV-moro