STORT TALENT: Jeffrey Tambor har blant annet vunnet en Golden Globe Award, en SAG Award og to Emmy Awards for sin prestasjon som Maura Pfefferman i «Transparent». Foto: NTB Scanpix/Jennifer Clasen/Amazon/Courtesy of Sony Pictures Television
STORT TALENT: Jeffrey Tambor har blant annet vunnet en Golden Globe Award, en SAG Award og to Emmy Awards for sin prestasjon som Maura Pfefferman i «Transparent». Foto: NTB Scanpix/Jennifer Clasen/Amazon/Courtesy of Sony Pictures TelevisionVis mer

TV-stjernen spiller kvinne: - Elsket forandringen

Hollywood-stjernen gjør stor suksess som transseksuelle Maura. Men én ting var ukomfortabelt under innspillingen.

NEW YORK (SEOGHØR.NO): Jeffrey Tambor (72) er kjent som en av Hollywoods ypperste karakter-skuespillere.

I program som «The Larry Sanders Show» og «Arrested Development» har han fått publikum til å gapskratte, mens han i filmer som «Meet Joe Black» og «And Justice for All» har vist sin dramatiske dybde.

Sist helg vant han en Emmy Award for «Beste mannlige hovedrolle» i komiserien «Transparent».

Her spiller 72-åringen Maura Pfefferman, født Mort Pfefferman, som i første sesong sjokkerer eks-kona og sine tre voksne barn med å stå frem som transseksuell. 

- Jeg er så stolt av denne rollen. Jeg er den heldigste mannen i dette rommet. Det er det ingen tvil om, stråler Tambor til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

PRISDRYSS: Komiserien vant tre Emmy Awards sist helg. Her står Tambor med sin for "Beste mannlige skuespiller" og Jill Soloway med sin for "Beste regissør".  Foto: NTB Scanpix
PRISDRYSS: Komiserien vant tre Emmy Awards sist helg. Her står Tambor med sin for "Beste mannlige skuespiller" og Jill Soloway med sin for "Beste regissør". Foto: NTB Scanpix Vis mer

Basert på en sann historie

«Transparent» er inspirert av livet til showets skaper, produsent og regissør, Jill Soloway (50). For rundt fem år siden stod faren hennes frem som transseksuell og Soloway begynte å skrive for å sette ord på frykten og ensomheten hun følte rundt avsløringen.

Resultatet ble manuset til «Transparent» - som i dag er en gedigen TV-suksess.

Etter bare to sesonger har de vunnet åtte Emmy Awards, to Golden Globe Awards, en SAG Award, samt en drøss med andre priser.

Nå er showet aktuell med sin tredje sesong, og det er i den forbindelse at Seoghør.no møter flere av seriens skuespillere til intervju på The Crosby Hotel i New York.

- Helt ærlig, så gleder jeg meg til å gå på jobb hver eneste dag. Det er så spennende fordi jeg vet aldri hva Maura skal gjøre, forteller Tambor med stor iver.

- I tidligere prosjekter har jeg alltid visst hva som skjer i en scene. Nå blir jeg hele tiden konfrontert med nye ting jeg ikke har peiling på eller vet noe om på forhånd. Og det er spennende å føle at hånden skjelver litt.

Saken fortsetter under bildet.

FAMILIEN PFEFFERMAN: F.v: Ali (spilt av Gaby Hoffman, kjent fra "Girls"), Josh (spilt av Jay Duplass), Maura (spilt av Jeffrey Tambor), Sarah (spilt av Amy Landecker) og Shelly (spilt av Judith Light). Foto: Jennifer Clasen/Amazon/Courtesy of Sony Pictures Television
FAMILIEN PFEFFERMAN: F.v: Ali (spilt av Gaby Hoffman, kjent fra "Girls"), Josh (spilt av Jay Duplass), Maura (spilt av Jeffrey Tambor), Sarah (spilt av Amy Landecker) og Shelly (spilt av Judith Light). Foto: Jennifer Clasen/Amazon/Courtesy of Sony Pictures Television Vis mer

Pfeffermans er en dysfunksjonell jødisk familie som bor i Los Angeles og består av Mauras eks-kone Shelly, og deres tre voksne barn Sarah, Josh og Ali. 

Det er mange hemmeligheter i denne familien, og så fort Maura har delt sin kommer resten som perler på en snor.

Tambor gir en rørende og ofte veldig morsom skildring av de mange vanskelighetene Maura går gjennom etter den store avsløringen.

Saken fortsetter under bildet.

TV-STJERNER: Siden februar 2014 har Tambor spilt rollen som Maura. Her med datteren Ali, spilt av Gaby Hoffman kjent fra komiserien "Girls". Foto: Jennifer Clasen/Amazon/Courtesy of Sony Pictures Television
TV-STJERNER: Siden februar 2014 har Tambor spilt rollen som Maura. Her med datteren Ali, spilt av Gaby Hoffman kjent fra komiserien "Girls". Foto: Jennifer Clasen/Amazon/Courtesy of Sony Pictures Television Vis mer

- Kan du fortelle litt om hvordan du forberedte deg til rollen, og hva som var vanskeligst?

- Det letteste var manikyr og pedikyr. Elsket det, gliser han.

- Kostymeprøvene. Elsket det. Selv om jeg ikke helt visste hva jeg drev på med. Parykk. Elsket det. Tilbehør. Elsket det. Jeg tror jeg skal få ørene mine piercet på ordentlig, fleiper 72-åringen.

Judith Light (67), som spiller Pfeffermans fraskilte kone Shelly i serien, sitter side og side med Jeffrey under intervjuet. Paret er gamle venner og kjemien mellom dem er fantastisk.

- Men han slet med undertøyet. Det gjorde ham ukomfortabel og han synes det var vanskelig å ha på seg, skyter hun raskt inn, og Tambor nikker vedkjennende.

- Den mest interessante delen av reisen var å gi liv til Maura. Vi lagde henne, sminket og kledde henne opp, og der var hun plutselig. Den innvendige reisen har vært mest skremmende, og den foregår fremdeles. Men jeg tror jeg har prøvd å gjøre det vanskeligere enn hva det er, fordi det er så gledelig å kjenne på følelsen, deler han.

Saken fortsetter under bildet.

GAMLE VENNER: Jeffrey Tambor og Judith Light spiller det fraskilte ekteparet Maura og Shelly Pfefferman i serien. - Jeg får se min gamle venn Judith, min unge gamle venn, hver dag. Det er ordentlig ære, skryter han.  Foto: NTB Scanpix
GAMLE VENNER: Jeffrey Tambor og Judith Light spiller det fraskilte ekteparet Maura og Shelly Pfefferman i serien. - Jeg får se min gamle venn Judith, min unge gamle venn, hver dag. Det er ordentlig ære, skryter han. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Maura er drømmerollen

Tambor har også spilt i store filmer som «There's Something About Mary», «Girl, Interrupted» og alle «The Hangover»-filmene, og var et kjent fjes i TV-serien «Entourage». 

Likevel kaller han «Transparent»-karakteren for drømmerollen. 

- Da agenten min sendte meg manuset var jeg over meg av begeistring etter bare de ti første sidene. Dette var en rolle jeg virkelig ville ha. Da jeg møtte Jill nærmest kastet jeg meg over henne og ropte at jeg ville være med i serien. Det føles som om jeg alltid har gått og ventet på Maura, forteller han til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

FAMILIEMANN: Siden 2001 har Jeffrey Tambor vært gift med Kasia Ostlun, og sammen har de barna Gabriel (11), Eva (9) og tvillingene Hugo og Eli (7). Han har også en voksen datter fra et tidligere ekteskap.  Foto: NTB Scanpix
FAMILIEMANN: Siden 2001 har Jeffrey Tambor vært gift med Kasia Ostlun, og sammen har de barna Gabriel (11), Eva (9) og tvillingene Hugo og Eli (7). Han har også en voksen datter fra et tidligere ekteskap. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om TV-serien har flere transseksuelle både foran og bak kamera på showet, så har de høstet litt kritikk for at Jeffrey Tambor, som er heteroseksuell, fikk hovedrollen som Maura.

Og Jeffrey er selv helt enig i at flere transseksuelle bør få muligheten til å spille slike roller.

- Jeg hadde ikke blitt lei meg hvis jeg var siste «cisgender» som fikk spille en kvinnelig transseksuell på TV, sa han i takketalen under Emmy Awards sist søndag.

(Cisgender er et begrep for folk som har en kjønnsidentitet som samsvarer med kjønnet de ble tildelt ved fødselen. Red.anm).

Saken fortsetter under bildet.Alexandra Billings og Trace Lysette er begge transseksuelle som har sentrale roller i «Transparent». Og Tambor er umåtelig imponerte over dem.

- De er helt fantastiske, og har lært meg så mye om Maura. Når jeg er i en scene med dem er det som et helt nytt liv. De må virkelig få anerkjennelse.

- Vi har et veldig stort mangfold av ulike mennesker på settet vårt. Både foran og bak kamera. Og jeg er så glad for at dette endelig skjer i filmindustrien. Jeg tror vi har vært med å gi et lite dytt slik at flere casting-prosesser rundt om begynner å tenke på samme måte. Det er et viktig og vanskelig tema som ikke har blitt snakket om før, så la oss holde denne samtalen i gang fremover, mener han.  

Saken fortsetter under bildet.

MORSOM GJENG: I komiserien "Arrested Development" spilte Tambor tvillingbrødrene George og Oscar Bluth. Dette bildet er tatt av gjengen i 2003. F.v: Her med Jason Bateman, Tony Hale, Jeffrey Tambor, Alia Shawkat, Will Arnett, David Cross, Jessica Walter, Portia De Rossi og Michael Cera. Foto: NTB Scanpix
MORSOM GJENG: I komiserien "Arrested Development" spilte Tambor tvillingbrødrene George og Oscar Bluth. Dette bildet er tatt av gjengen i 2003. F.v: Her med Jason Bateman, Tony Hale, Jeffrey Tambor, Alia Shawkat, Will Arnett, David Cross, Jessica Walter, Portia De Rossi og Michael Cera. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alexandra Billings (54) skrev TV-historie i 2005 da hun i TV-filmen «Romy and Michele: In the Beginning» var den første transseksuelle kvinnen til å spille en transseksuell karakter. Hun kan ikke få skrytt nok av Jeffrey Tambors prestasjon som Maura.

- Rolletolkningen hans er ut av en annen verden. Det føles som om det er en ære for ham å gjøre denne rollen.

Sesong tre av «Transparent» har premiere på Viaplay lørdag 24. september.

Se traileren her:

LES OGSÅ: - Jeg vokste opp i en familie hvor det var mye sex