TV-stjernen Shannen Doherty roses for åpenhet rundt brystkreften

- For meg var åpenhet både en lettelse og en hjelp, sier P4-programleder Lise Askvik til Seoghør.no, som selv har stått frem med sine erfaringer med kreftsykdom.

EN VIKTIG STEMME: Det var i fjor skuespiller Shannen Doherty (t.v) fikk skrekkbeskjeden om at hun er rammet av brystkreft. I likhet med P4-programleder Lise Askvik, har hun valgt å åpenhet rundt sin kamp mot kreften.  Foto: NTB scanpix / Espen Solli
EN VIKTIG STEMME: Det var i fjor skuespiller Shannen Doherty (t.v) fikk skrekkbeskjeden om at hun er rammet av brystkreft. I likhet med P4-programleder Lise Askvik, har hun valgt å åpenhet rundt sin kamp mot kreften. Foto: NTB scanpix / Espen Solli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: For omtrent ett år siden ble det kjent at skuespiller Shannen Doherty (45) - blant annet kjent fra TV-serien «Beverly Hills 90210» - var rammet av brystkreft med spredning.

Det var da skuespilleren saksøkte sitt tidligere management Tanner Mainstain og Steven Blatt, at diagnosen ble kjent. Selv fikk hun vite om brystkreften i mars 2015.

Forrige uke avslørte Doherty at den kraftige kreftbehandlingen har gjort at håret hennes har begynt å falle av, noe som førte til at hun barberte av seg alt håret.

Seansen delte hun steg for steg med sine omkring 300.000 følgere på Instagram, der hun til slutt viste frem det endelige resultatet.

Saken fortsetter nedenfor.

Step 2

Et bilde publisert av ShannenDoherty (@theshando)

- En utrolig tøff dag

Mandag delte «Beverly Hills 90210»-stjernen et nytt bilde av seg selv med sitt nybarberte hode, sammen med moren Roa Elizabeth Shannen, venninnen Anne Marie Kortright og kameraten Chris Cortazzo. 

- Takk til disse tre som hjalp meg gjennom en utrolig tøff dag, og som fortsetter å stille opp og elske meg, skrev hun til bildet. 

Videre påpekte hun at ektemannen Kurt Iswarienko var i Mexico for å jobbe, men at han forsikret seg om at hun var i trygge hender sammen med familie og venner. 

Saken fortsetter nedenfor.

Bildet har i skrivende stund fått nesten 30.000 likerklikk, mens over 1600 personer har lagt igjen en kommentar. De fleste hyller Doherty for hennes styrke til å være åpen om sykdommen.

- Du er fantastisk! Dette kommer du til å klare, skriver brukeren som går under navnet «elenor_ds».

- Jeg sender deg alle de helbredende vibber jeg klarer. Vær sterk, tillat deg selv å være trist, forvirret og til å sørge. Du er en utrolig sterk person, og du har alle muligheter til å slå dette. Vi er med deg; fjernt og nært, skriver brukeren «karissadabel» under bildet.

Saken fortsetter under bildet.

POPULÆR SERIE: Shannen er best kjent fra 90-talls serien «Beverly Hills 90210». Her er noen av skuespillerne: Jason Priestly, Shannen Doherty, Ian Ziering og Jennie Garth. Foto: SipaUSA
POPULÆR SERIE: Shannen er best kjent fra 90-talls serien «Beverly Hills 90210». Her er noen av skuespillerne: Jason Priestly, Shannen Doherty, Ian Ziering og Jennie Garth. Foto: SipaUSA Vis mer

- Det er fint og befriende

Her til lands er P4-programleder Lise Askvik (47), blant annet kjent fra radioprogrammet «Meggene», en av profilene som har valgt å stå frem og fortelle om sin brystkreftdiagnose.

I 2011 måtte hun gjennomgå operasjon for å fjerne det ene brystet, og hun opplevde også å miste håret på grunn av cellegiftbehandlingen hun fikk.

Hun valgte uansett å vise seg uten parykken, selv om hun innrømmet overfor Se og Hør at det var svært vondt for henne da hun begynte å miste håret. 

I dag sitter Askvik kun igjen med positive erfaringer med å dele sin historie i media, og hun forteller til Seoghør.no at det til og med hjalp henne langt på veien. 

- Det er fint og befriende for mange kreftpasienter å være åpne om de forandringene man går gjennom. Det kan gjøre det lettere å akseptere endringene og da slipper man å svare på de samme spørsmålene hver gang noen spør. Sosiale- og tradisjonelle medier kan være en god massekommunikasjon, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG SAK: I 2012 dukket Lise Askvik opp i en demonstrasjon for å påvirke politikerne til å sette en tidsfrist for når kvinner som har måttet fjerne bryst, kan få nye gjennom operasjon. Hun dukket den gang opp uten parykk. Her sammen med Finn Schjøll og Anbjørg Sætre Håtun, Sistnevnte tapte i 2014 kampen mot kreften. Foto: Andreas Fadum
VIKTIG SAK: I 2012 dukket Lise Askvik opp i en demonstrasjon for å påvirke politikerne til å sette en tidsfrist for når kvinner som har måttet fjerne bryst, kan få nye gjennom operasjon. Hun dukket den gang opp uten parykk. Her sammen med Finn Schjøll og Anbjørg Sætre Håtun, Sistnevnte tapte i 2014 kampen mot kreften. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Radioprogramlederen legger til at det er viktig å huske at folk er forskjellige, og at man selv må kjenne på om det er riktig eller ikke å være åpen om den tunge tiden man går gjennom. 

- For mange er det ikke lett eller rett å dele sykdom og private opplevelser med omgivelsene. For meg var åpenhet både en lettelse og en hjelp. Jeg fikk uendelig mye støtte og heiarop underveis. Det ga meg mot og styrke, sier hun. 

En sykdom som kan ramme alle

Kirsten Haugland, avdelingssjef i Kreftforeningen, deler Askviks synspunkt. Hun mener også at åpenhet kan hjelpe til med å fjerne tabuer rundt kreftsykdom. 

- Når kjente mennesker forteller sin historie, når de ut til veldig mange og oppmerksomheten på sykdommen blir større. At de forteller om sine erfaringer kan bidra til åpenhet og til å fjerne tabuer. Folk forstår at dette er en sykdom som kan ramme alle, påpeker hun, og legger til:

- Men i hvor stor grad folk velger å være åpne, må være individuelt. Ingen skal føle seg presset til å være åpne om sin sykdom, slår hun fast i en e-post til Seoghør.no. 

Saken fortsetter under bildet.

TUNG TID: Da Shannen Doherty gjestet «The Dr. Oz Show» i februar, sa TV-stjernen gråtkvalt at hun er forberedt på å måtte fjerne brystene sine. Foto: Xposure
TUNG TID: Da Shannen Doherty gjestet «The Dr. Oz Show» i februar, sa TV-stjernen gråtkvalt at hun er forberedt på å måtte fjerne brystene sine. Foto: Xposure Vis mer

Kan ikke lenger få barn

I februar i år gjestet Shannen Doherty talkshowet «The Dr. Oz Show», der hun blant annet snakket om at hun er forberedt på å måtte operere bort brystene i fremtiden. 

Under TV-besøket fortalte hun også at hun ikke lenger kan få barn på grunn av den sterke kreftbehandlingen hun går gjennom. 

- Jeg er 44 år gammel og jeg og ektemannen min ønsker oss barn, sa hun gråtkvalt den gang.

TV-stjernen og fotografen Kurt Iswarienko giftet seg i 2011. 

GIFT: Shannen Doherty og Kurt Iswarienko har vært gift siden 2011. Skuespilleren har to ekteskap bak seg før hun møtte Kurt. Foto: Ap
GIFT: Shannen Doherty og Kurt Iswarienko har vært gift siden 2011. Skuespilleren har to ekteskap bak seg før hun møtte Kurt. Foto: Ap Vis mer

LES OGSÅ: - Man lærer av sine feil 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer