<strong>SKAPTE REAKSJONER:</strong> Vår Staude ville vite fra en lettere perpleks kollega May Lisbeth Midtgård Myrvang om hun fikk mange reaksjoner fra norsklærere fordi hun sier skjysten og ikke kysten. Episoden ble behørig harselert med i denne ukens «Torsdag kveld Foto: TV 2
SKAPTE REAKSJONER: Vår Staude ville vite fra en lettere perpleks kollega May Lisbeth Midtgård Myrvang om hun fikk mange reaksjoner fra norsklærere fordi hun sier skjysten og ikke kysten. Episoden ble behørig harselert med i denne ukens «Torsdag kveld Foto: TV 2 Vis mer

TV 2-Vår får støtte etter værdame-kritikken

Det stormer rundt Vår Staude. Nå får hun endelig litt støtte, fra faglig hold.

Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: For andre gang denne måneden støyer det rundt «God morgen Norge»-programleder Vår Staude (45).

For drøye to uker siden så TV 2 seg nødt til å beklage da Staude hadde kommet i skade for å kalle «Politiskolen»-stjernen Michael Winslow for «neger». Tabben er snarlik Vår Staudes hottentott-tabbe fra for fire år siden.

Torsdag denne uken viste TV 2s eget humorflaggskip «Torsdag kveld fra Nydalen» et klipp fra en annen «God morgen Norge»-sending, der Vår Staude irettesetter sin yngre kollega, værmelder May Lisbeth Midtgård Myrvang (34).

«Du... Er det mange norsklærere som sender deg brev og sier at du ikke må si skjysten?», smeller det fra den erfarne programlederen på direkten.

Værmelder Midtgård Myrvang ser lettere rystet ut, men har siden bedyret overfor Seher.no at hun har «no hard feelings» overfor Vår.

Den siste tidens beskyldninger om rasisme og morgengrettenhet, avløses nå uansett av skjær, muligens kjærkommen, støtte fra språkhold.

- Det kan ligge grunnlag for en kritikk her ettersom værmelderen ikke følger standarspråkets normer, som tilsier en differensiering mellom kj-lyd og skj-lyd. Men i nyere bergensspråk (Midtgård Myrvang snakker bergensk, red.anm), og særlig blant de yngre, er det vanlig at lydene sammenfaller, sier professor emeritus i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo, Finn-Erik Vinje (75) til Seher.no.

Den kjente språkeksperten er rask med å tillegge:

- Men dette er en utvikling det er all right å motarbeide, så jeg synes det er bra at Staude retter når en værdame uttaler dette feil.

Vinje får premisstøtte fra sin like kjente kollega, professor i nordisk språkvitenskap ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo, Arne Torp (69) - som forøvrig er far til skuespiller Ane Dahl Torp (36).

- Det er klart at når et så ungt menneske fra Bergen sier skj for kj, så er ikke det det minste oppsiktsvekkende. Bergenserne skulle aldri ha adobtert skj-lyden fra Østlandet, da gikk det i ball. De hadde i utgangspunktet sj-lyd og kj-lyd, og sa sjø og sji.

Torp er imidlertid ikke enig i at værmelder Midtgård Myrvang bryter med språknormen.

- Vinje har tydeligvis en språknorm, men det står ikke hugget i stein noe sted hvordan saker og ting skal uttales her i landet. Når det gjelder skrivemåte er det det, men ikke uttale, sier språkeksperten til Seher.no.

Torp mener heller ikke som Vinje at utviklingen, selv om den kan ende med at skj-lyden forsvinner helt fra det norske språk, er verdt å motarbeide.

- Hvis Vinje tror han har makt til gjøre det, så får han jammen bare tro det, sier Arne Torp til Seher.no.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Direkte-tabben var ett sekund fra å unngås  

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer