Elin Ruhlin Gjuvsland:

TV 2-profil om overfallet: - Visste ikke om vi ville overleve

Elin Ruhlin Gjuvsland har fortsatt kontakt med mannen som midt på natten brutalt bandt henne fast og truet henne på livet.

FANT KJÆRLIGHETEN PÅ JOBBEN: Elin Ruhlin Gjuvsland og Arild Opheim møttes i NRK. Like etter at de ble et par i 2011, ble de utsatt for det grove ranet i eget hjem. I dag er de samboere og småbarnsforeldre.
FANT KJÆRLIGHETEN PÅ JOBBEN: Elin Ruhlin Gjuvsland og Arild Opheim møttes i NRK. Like etter at de ble et par i 2011, ble de utsatt for det grove ranet i eget hjem. I dag er de samboere og småbarnsforeldre. Vis mer

I 20 år var Elin Ruhlin Gjuvsland (43) ansatt i NRK, der hun ledet forbrukerprogrammet «FBI». Det overrasket alle da hun tidligere i høst meldte overgang til konkurrenten TV 2.

I oktober hadde hun premiere på sitt nye program «Nå eller aldri», der vanlige mennesker får hjelp til å realisere drømmene sine.

I tillegg er hun aktuell som programleder i «God morgen Norge». For TV-profilen har lært å gripe de sjansene hun får.

NY DUO: Elin Ruhlin Gjuvsland (43) er «God morgen Norge»-vikar for kollega Siri Nilminie Avlesen-Østli (33) fram til jul. Her med medprogramleder Espen Fiveland. Foto: Espen Solli / TV 2
NY DUO: Elin Ruhlin Gjuvsland (43) er «God morgen Norge»-vikar for kollega Siri Nilminie Avlesen-Østli (33) fram til jul. Her med medprogramleder Espen Fiveland. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Visste ikke om vi ville overleve

For seks år siden gikk hun gjennom et brutalt ran i eget hjem - og fikk et nytt syn på livet. Elin var tobarnsmamma og hadde nettopp blitt kjæreste med NRK-kollegaen Arild Opheim (40), som hjalp henne å pusse opp leiligheten.

Midt på natten tok to ranere seg inn gjennom et vindu som sto åpent for å lufte ut malingslukten. Elin ble bundet fast på hender og føtter, og lagt i sengen med et tøystykke i munnen. Paret ble truet på livet, før leiligheten ble rundstjålet.

- Det var virkelig alvorlig. Vi visste ikke om vi ville overleve. Å kjenne på den følelsen sånn intenst i et par timer, har gjort noe med gleden jeg føler over hver eneste dag, erkjenner Elin når Se og Hør møter henne på TV 2s høstlansering.

DEN GANG DA: Elin (t.v.) var ansatt i NRK i 20 år. I 2003 ledet hun «Forbruker-
inspektørene» med blant andre (f.v.) Peter Svaar, Håkon Haugsbø, Anders Magnus, Elisabet Grøndahl og Kari Aasheim.
DEN GANG DA: Elin (t.v.) var ansatt i NRK i 20 år. I 2003 ledet hun «Forbruker- inspektørene» med blant andre (f.v.) Peter Svaar, Håkon Haugsbø, Anders Magnus, Elisabet Grøndahl og Kari Aasheim. Vis mer

Den første tiden etter ranet var svært tøff. Etter noen måneder bestemte journalistparet seg for å skrive om sitt livs drama. I 2013 ga de ut dokumentar- boka «Ubudne gjester».

Var i sjokk

- Rett etterpå var det kaos. Vi var i sjokk og hadde typiske symptomer på posttraumatisk stress. Vi bearbeidet dette ved å jobbe med boka - det var en fin terapi for oss. Jeg var veldig spent på om det kom til å ødelegge trygghetsfølelsen min, for eksempel når jeg er alene hjemme. Det tenkte jeg masse på. Men det er gått kjempefint! Jeg er ikke mørkeredd i det hele tatt, jeg er stort sett ikke redd for noe, sier programlederen.

Under arbeidet med boka tok de kontakt med den ene raneren, en 18-åring fra Algerie med oppholdstillatelse i Spania.

De besøkte ham også i fengsel mens han sonet dommen på ett år og syv måneder for ranet.

- Vi har beholdt kontakten litt. Nå er han antakeligvis tilbake i Spania. Vi har flyktig kontakt med ham på Facebook, han skifter navn og sånt. Vi hadde veldig lyst til å dra til Spania der han hadde bodd. Vi ønsket å forstå hvorfor noen mennesker blir så desperate at de begår en slik handling. Kontakten har vært viktig for oss slik at vi kunne bearbeide opplevelsen, sier Elin.

Tenåringsmamma

Hun har døtrene Matea (13) og Milla (11) fra sitt ekteskap med NRK-sportens Jan Petter Saltvedt (49). For to år siden fikk hun og samboeren Arild Opheim sitt første felles barn, Sigurd (2).

- Han er så søt! Sigurd er en travel liten mann. Han er elsket av de to storesøstrene sine og oss foreldre. Det er helt fantastiske, travle, kaotiske hverdager hjemme hos oss. Alt står på hodet! Midt oppe i alt er det en del fine øyeblikk. Å ta vare på det, det er det viktige, smiler Elin.

- Hvordan var det å bli småbarnsmor igjen? Jentene er jo snart tenåringer?

- Jeg var veldig spent på det. Jeg har alltid tenkt at tre barn er helt perfekt, men så ble det ikke sånn i første runde. Det var mye jeg hadde glemt da jeg skulle begynne med bleieskift på nytt. Det er veldig travelt og veldig fint på én gang, smiler TV-aktuelle Elin Ruhlin Gjuvsland.

LES OGSÅ: Klinte til på TV 2-fest