«Kompani Lauritzen»:

TV 2 klippet bort kranglescener

Innspillingen i Åndalsnes var ikke alltid fullt så harmonisk som det fremstår på TV.

UTE PÅ TUR: 14 deltakere var med fra start i den tredje sesongen av «Kompani Lauritzen». Nå er det elleve igjen. Foto: Matti Bernitz / TV 2
UTE PÅ TUR: 14 deltakere var med fra start i den tredje sesongen av «Kompani Lauritzen». Nå er det elleve igjen. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer
Publisert

Forrige lørdag forlot de tre første «Kompani Lauritzen»-deltakerne programmet, og denne helgen må enda en deltaker forlate leiren i Åndalsnes.

Totalt var det 14 deltakere som med tog ankom innspillingstedet, der de i kjent stil har måttet innordne seg i et svært strengt militærregime, samtidig som de har blitt utsatt for harde fysiske og psykiske påkjenninger.

«KOMPANI LAURITZEN»: Tone Damli fikk beskjed om at hun var «usynlig» da deltakerne skulle få sin første tilbakemelding i militært forhold. Reporter: Bjørn Ekker. Video: Celina Morken Vis mer

De mange anstrengelsene, befalsregimet og ikke minst kameratskapet mellom de ulike deltakerne er det som har fått mest oppmerksomhet på tv-skjermen så langt.

Men etter hva Se og Hør kjenner til, har det ikke bare vært god stemning på turen.

TV 2: - Kommenterer ikke detaljer

Det skal nemlig flere ganger ha skjedd at deltakere hadde utblåsninger mot hverandre som kanalen har valgt å ikke vise på skjermen. Deriblant skal Emilie Stordalen (30) ha fått høre av en annen deltaker, i harde ordelag, at hun ikke var en bra nok lagleder - noe flere av de andre anså som urettferdig og litt stygt.

Se og Hør har vært i kontakt med Emilie Stordalen, som er kjent med denne saken.

«KOMPANI LAURITZEN»: Deltakerne får enn innføring i hvordan de best mulig kan lage sin egen kamuflasje. Video: TV 2 Vis mer

TV-kameraene var, etter det Se og Hør får opplyst, til stede da opptrinnet skjedde, men scenene ble likevel aldri vist på TV.

- Det gjøres rundt 80 timer med opptak på hver opptaksdag under innspillingen av «Kompani Lauritzen». Av dette er det 66 minutter som kommer med i det ferdige programmet. Vi kommenterer ikke detaljer rundt enhver hendelse som ikke blir vist på TV, forklarer pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, til Se og Hør.

Han fortsetter:

- Det betyr at det er mange historier og hendelser vi aldri får tid til å fortelle. I tillegg er det mye som skjer som ikke blir filmet. Hovedmålet med programmet er at deltakerne skal oppleve mestring og personlig utvikling, og det er naturlig nok det som får størst plass i de ferdige episodene.

«KOMPANI LAURITZEN»: Da deltakerne skulle ta seg opp Trollstigen etter en tøff dag uten mat og drikke, falt en av deltakerne om. Vis mer

- Emosjonell

Utblåsningen mot Stordalen er imidlertid ikke det eneste som har oppstått underveis. Jan Tore Kjær (58), Lydia Gieselmann (29) og Dennis Siva (28) skal også ha opplevd å havne i ufrivillige disputter med ulike deltakere.

- Det var noen konflikter underveis, og Kvammen (artist Daniel Kvammen, 33, journ.anm.) var én av dem som skapte litt furore. Jeg ble veldig glad i ham, og det er han fullt klar over selv. Men ja, han var litt emosjonell der inne. Han var veldig følsom og nærtagende på visse ting. Det ble noen varianter, forteller artist og deltaker Tone Damli (33).

TØFF TUR: Artist Daniel Kvammen var blant dem som hisset seg litt opp i kampens hete under innspillingen av «Kompani Lauritzen». Foto: Matti Bernitz / TV 2
TØFF TUR: Artist Daniel Kvammen var blant dem som hisset seg litt opp i kampens hete under innspillingen av «Kompani Lauritzen». Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- Hva var det verste, synes du?

- Nei, det er jo ikke opp til meg å uttale meg om det. Men la oss bare si at Kvammen lager god TV. Det er klart, 14 egosentriske, sterke personligheter skal gå overens her, og det er ikke alltid at det går. Kvammen ytret noen meninger, og møtte litt motstand ved å gjøre det.

- Så hvordan reagerte folk på det?

- Når det ble gnisninger? Det var ikke så ofte at det skjedde, men det er klart at når det oppstår konflikter vil det jo prege en hel gruppe. Som for eksempel snikk-snakk på rommene. Om ikke baksnakking, så blir man likevel 12 år igjen på et vis. Det er ikke så bra. Og så er man sliten og utmattet i tillegg, noe som gjør at det er ganske lite som skal til, bedyrer Damli.

STOLT KJÆRESTE: «Kompani Lauritzen»-aktuelle Mayoo Indiran tok med seg kjæresten da han dukket opp på premierefest. Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch Vis mer

- 110 prosent gullgutt

Deltaker og «Newton»-profil Dennis Siva Lie, bedyrer at det spesielt de første dagene var i overkant mye stress for samtlige, og at det sannsynligvis var en sterk medvirkende årsak til at det av og til ble litt dårlig stemning.

- Det var vanskelig å omstille seg til et militært regime. Folk reagerer forskjellig på stress, og det resulterte i én utblåsning mot meg, men vi har heldigvis skværet opp i det i etterkant, sier han til Se og Hør.

GNISNINGER: Dennis Siva Lie er blant deltakerne som innrømmer at det gikk en kule varmt under innspillingen. Foto: Matti Bernitz/ TV 2
GNISNINGER: Dennis Siva Lie er blant deltakerne som innrømmer at det gikk en kule varmt under innspillingen. Foto: Matti Bernitz/ TV 2 Vis mer

Komiker Espen P.A. Lervaag (44) var den av deltakerne som kom aller best overens med Daniel Kvammen. Han er full av lovord om kompisen sin.

- Kvammen er en brutalt ærlig fyr, og det er det jeg elsker med ham. Det er vanskelig å forholde seg til for noen, men for meg er dét den største grunnen til at jeg har blitt så glad i ham. Han er en artist som skriver dønn ærlige tekster, og de tekstene er Daniel i et nøtteskall. Hadde alle kjent Kvammen på forhånd, er det langt fra sikkert at de hadde reagert som de gjorde. For meg er han en 110 prosent gullgutt, mener Lervaag.

SMILER OG LER: Espen PA Lervaag og Tone Damli har nesten bare gode minner fra «Kompani Lauritzen»-innspillingen. Foto: Morten Eik / Se og Hør
SMILER OG LER: Espen PA Lervaag og Tone Damli har nesten bare gode minner fra «Kompani Lauritzen»-innspillingen. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

- Tøft

Overfor Se og Hør vil ikke Daniel Kvammen kommentere det som ikke er vist på TV.

Men:

- En kan ikke skjule sine svake sider på «Kompani Lauritzen», og det kan være tøft å se alle sider av seg selv på TV, og å være så eksponert for over én million seere. Det kom litt bardust på meg at man skulle være den beste utgaven av seg selv, både fysisk og psykisk, samtidig som det kom press fra alle kanter, sier han.

«KOMPANI LAURITZEN»: Daniel Kvammen ble skuffet da han fikk «litt under norm». Video: TV 2 / Reporter: Celina Morken Vis mer

Onsdag la han ut et innlegg på Instagram der han forklarte noe lignende.

- Det er jo selve konseptet, å bryte en ned før en kan bygges opp igjen. På Instagram ønsket jeg å takke seere som har gitt meg støtte, og de som har sendt meg hyggelige meldinger om at de heier på meg. Det er jo utrolig fint. Og da kjennes det litt mer ok å være seg selv fullt ut.

Overfor Se og Hør legger Kvammen til:

- Jeg har et veldig fint forhold til alle deltakerne etter endt innspilling. Vi gikk jo gjennom blod, svette og tårer sammen. Man får et veldig spesielt og fint bånd.

Måtte ikke gripe inn

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, understreker at det ikke er unaturlig at det kan oppstå gnisninger når 14 ulike mennesker bor så tett på hverandre og blir presset til det ytterste i mange uker.

- Som ellers i livet kommer noen bedre overens enn andre, mener han.

- Hvordan håndterte dere disse gnisningene?

- Dette var ikke noe vi trengte å håndtere. Befalet oppfordrer alltid deltakerne til å ordne opp seg imellom hvis det skjer ting mellom deltakerne.

ÅPENHJERTIG: Mayoo Indirian satt syv uker i varetekt før han ble frikjent i februar 2017. Nå er han aktuell med «Kompani Lauritzen». Han forteller at han kunne trekke visse paralleller mellom fengselsoppholdet og realitydeltakelsen. Reporter: Celina Morken Vis mer

- Måtte produksjonen på noe tidspunkt bryte inn?

- Nei, det måtte de ikke, sier Dahl, som svarer følgende på spørsmål om noen fikk tilsnakk av produksjonen som følge av gnisninger.

- Deltakerne i «Kompani Lauritzen» får mye tilsnakk for mange ulike ting som skjer i løpet av innspillingen, men har ikke fått det som følge av dårlig stemning.

Får se klippene i forkant

Se og Hør har også fått opplyst fra flere hold at deltakere har fått tilbud om påsyn av episodene før de blir vist på skjermen - der de selv kan formidle sine tanker og ønsker om klippingen før programmet går på luften.

Det er helt korrekt, ifølge TV 2.

TÅRER: Tone Damli brøt ut i tårer da hun tenkte på avreise til «Kompani Lauritzen». Video: TV2 Vis mer

- Å være med i «Kompani Lauritzen» kan være en påkjenning, og deltakerne gir mye av seg selv i sårbare og krevende situasjoner. Det er derfor veldig viktig for både produksjonsselskapet Seefood og oss i TV 2 at de har tillit til at vi forvalter det ansvaret de har gitt oss på en god måte, forklarer Jan-Petter Dahl, før han utdyper:

- Dette er noe vi snakker med alle om før de deltar i programmet. Opptakene skjer seks måneder før programmet sendes på tv, og for noen kan det være en del spenning knyttet til hvordan spesifikke situasjoner vil fremstå. For at de skal slippe å gå så lenge og bekymre seg, får de lov å komme og se noen situasjoner om de ønsker. Noen har valgt å benytte seg av dette, andre ikke.

- Hvor vanlig er dette i reality-sammenheng?

- Det er ikke uvanlig at deltakere i realityprogrammer får lov til å se klipp eller hele episoder før det sendes på TV.

- BLIR IIRRITERT: En av deltakerne sliter med å ta ordre fra løytnanten i «Kompani Lauritzen». Video: TV 2 Vis mer

- Betyr det at de kan nekte at scener som fremstiller dem på en negativ måte, blir vist på TV?

- Nei, det kan de ikke.

- Har det skjedd så langt at dere har klippet bort scener etter ønske(r) fra deltaker(e)?

- Nei, det har vi ikke gjort, svarer pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, til Se og Hør.

LES OGSÅ: Ble utsatt for overgrep

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer