TOK REGIEN: - Hele programmet er veldig regissert, selv om jeg også mener at det kommer ganske tydelig fram på skjermen. Produsenten forsøker å skape situasjoner som avviker fra det normale, forteller Geir Engnes, som trakk seg fra "Jakten" til Seher. Foto: TV 2
TOK REGIEN: - Hele programmet er veldig regissert, selv om jeg også mener at det kommer ganske tydelig fram på skjermen. Produsenten forsøker å skape situasjoner som avviker fra det normale, forteller Geir Engnes, som trakk seg fra "Jakten" til Seher. Foto: TV 2Vis mer

TV 2-friere ut mot "Jakten"

- Det er veldig regissert, sier én av TV 2s bondefriere.

SEHER.NO: Høstens store TV 2-reality "Jakten på kjærligheten" nærmer seg med stormskritt et klimaks. De fire bøndene Guro Huseby, Ragnhild Strømmen Strand, Ola Sylte og Silje Stensland har alle fire friere igjen, og det er knyttet stor spenning til hvem - og om - bøndene faktisk faller for noen av dem.

TV 2 og produksjonsselskapet Nordisk film har i lang tid vektlagt viktigheten av at dette er bøndenes, og friernes, mulighet til å finne kjærligheten - uten at de selv legger alt for mye vekt på regien bak det hele. Men er virkeligheten virkelig slik? På langt nær, om man skal tro frierne selv.

- Veldig regissert
- Vi forsøker å være flue på veggen og styre minst mulig. Dette er ikke intrige-tv, men handler om ekte folk og ekte følelser. Her utleverer man noe av det næreste i livet og da er vi produksjonsfolk helt avhengig av at bonden og frierne stoler på oss.

Det sier produsent for "Jakten på kjærligheten, Synøve Diserud, til Gudbrandsdølen Dagningen. Ifølge flere av de kjærlighetssøkende frierne Seher.no har vært i kontakt med, er dette derimot langt unna virkeligheten - bokstavelig talt.

- Hele programmet er veldig regissert, selv om jeg også mener at det kommer ganske tydelig fram på skjermen. Produsenten forsøker å skape situasjoner som avviker fra det normale, forteller Geir Engnes (31), som i tirsdagen episode av "Jakten" bestemte seg for å dumpe Guro Huseby (27) til Seher.no.

Engnes mener at deltagerne utsettes for et stadig "rush" fra kamerateamet rundt programmet.

- For eksempel er det slik at de stiller oss de samme spørsmålene om og om igjen før både utvelgelser og aktiviteter - for å fiske fram de rette og saftige svarene. Selv skjønte jeg dette ganske raskt, og lot meg ikke påvirke, sier 31-åringen.

Ny bløff?
Eks-TV-frier Engnes er derimot ikke den eneste som går ut mot TV 2-programmet. Håvard Tangen, som fram til tirsdag var en av Silje Stenslands (28) beundrere, er heller ikke spesielt imponert over visse ting rundt innspillingen.

- Det er ikke så voldsomt realistisk i forhold til måten man går fram på i virkeligheten, og vi friere måtte jo gjøre inntrykk på relativt kort tid, forteller Tangen, som likevel forsvarer kanalen og produksjonsteamet.

- Jeg føler vel ikke at det var noe press fra TV 2 i den forstand. De lager jo tross alt TV, sier han.
I slutten av september skrev Her og Nå om at TV 2 bløffer om årets TV-bønder. Det er nemlig bare én av årets fire bønder som bor på gården, skrev bladet den gang.

Guro Huseby skal etter planen overta familiegården i Sandefjord, men bor nå i Oslo - der hun studerer. Silje Stensland skal også overta en gård som ligger i hjembygda Nordheimsund, men i dag jobber hun som eiendomsmegler, og bor i Bergen.

Det samme gjelder Ragnhild Strømmen Strand (23), som skal overta gården i Valdres etter hvert, men nå bor hun og studerer i Sogndal. Er kanalen i ferd med å bløffe for andre gang?

- Sjelden spontant
I den forrige episoden av "Jakten på kjærligheten" måtte også Kristine F. Didriksen gi tapt, da hun sammen med fire andre jenter kjempet om hjertet til den populære bonden Ola Sylte. Didriksen henger seg på sine "frier-kolleger" i forhold til det regimessige rundt innspillingen.

- Mye var regissert, ja. Uttalelsene vi kom med var sjelden spontane, de var som oftest utslag av forhåndslagde spørsmål vi ble stilt minst to ganger om dagen. Det var tydelig at de ville ha en viss type svar, sier hun til Seher.no.

- Noen reagerte på at Ola tok med sine friere på en runde med baking for å bli bedre kjent. Følte du at dette også var regissert?

- Det vet jeg faktisk ikke, vi fikk vite ganske lite. Det som i hvert fall er sikkert, er at noen ganger falt ting unaturlig, mens andre ganger falt det naturlig, sier Didriksen, som også reagerte litt på de private "stundene" med Ola.

- Jobbet etter manus
- Under intim-datene var det tydelig at spørsmålene Ola stilte var laget på forhånd, han jobbet etter et manus. Men om det var ham selv eller TV 2 som hadde formulert spørmålene, det aner ikke jeg. Men det er vel ikke så rart - det er jo TV, og de må jo ha noe å vise, sier hun.

Akkurat det er Guro-frier Geir Engnes enig i. Engnes understreker nemlig at han stortrivdes så lenge han var en del av TV 2-programmet.

- Settingen rundt var veldig bra, med psykologhjelp hvis man ønsket det, oppfølging, kost og losji og så videre. Vi ble tatt veldig godt vare på, forteller han.

- Må ta en viss regi
TV 2s presseansvarlige for "Jakten på kjærligheten", Katrine Wergeland, innrømmer overfor Seher.no at ikke alt er "naturlig" under innspillingen av det suksessrike programmet.

- "Jakten" går gjennom mange forskjellige faser, speed-daten spesielt - der det må gjøres mange opptak. Det er mange faktorer som må tas hensyn til, blant annet lys- og lydforhold - og noen ganger er man nødt til å ta en viss regi, sier Wergeland, som samtidig understreker at de helst vil at ting skal foregå så naturlig som mulig.

- Vi forsøker å "regissere" så lite som mulig, det beste er gripe det som skjer - det som er interessant for seeren.

Ifølge Wergeland er det vanskelig å lage reality uten at produsenten noen ganger tar styringen.

- Det er slik man lager et sånt konsept. I "Jakten på kjærligheten" oppstår det følelser, og et slikt TV-program vil alltid være en regissert greie - selv om vi i størst mulig grad ønsker å framstå mest mulig tilbaketrukket.

- Var det Ola Sylte selv eller TV 2 som forberedte intim-datene med frierne?

- Det var Ola. Ellers har jeg ingen ytterligere kommentarer til dette, sier Katrine Wergeland til Seher.no.

Tirsdagens "Jakten på kjærligheten" hadde 839.000 seere.

Har du tips om "Jakten"-bøndene- eller frierne? Eller andre kjendistips? Tips oss her!

LES OGSÅ: - Jeg fikk brev av "Jakten"-Frank