Erlend Elias Bragstad:

- Turte ikke si det til familien

Åpner seg om den tunge tiden.

TUNG TID: Erlend Elias Bragstad gikk gjennom mye i livet på kort tid. Til slutt sa kroppen stopp, noe som førte til at han var nødt til å ta seg en pause fra alt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TUNG TID: Erlend Elias Bragstad gikk gjennom mye i livet på kort tid. Til slutt sa kroppen stopp, noe som førte til at han var nødt til å ta seg en pause fra alt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Kjendisstylist Erlend Elias Bragstad (40) har opp gjennom årene gjort seg bemerket som både TV-personlighet og foredragsholder. Han er heller ikke fremmed for å snakke åpent og ærlig om livets opp- og nedturer.

I en nylig episode av Iselin Guttormsens (35) podkast «G-punktet», var Bragstad gjest. Der snakket han blant annet om en tøff tid han gikk gjennom for noen år tilbake, hvor han til slutt gikk på en smell.

Overfor Se og Hør forteller 40-åringen hvordan det hele startet.

- Ting skjedde over lang tid. Jeg oppdaget at jeg hadde kreft, gikk gjennom kjærlighetsbrudd og mistet faren min. I tillegg hadde jeg drevet rovdrift på meg selv, siden jeg jobber i en verden hvor man egentlig ikke har muligheten til å sette ned foten så ofte. Jeg var med på alt som var av reality, hadde show og alt gikk i ett, forklarer han, og fortsetter:

SJOKK: Det var en tøff tid for Erlend Elias etter at han mistet faren sin. I Viafree-serien «Helt ærlig», fikk seerne bli med da Erlend Elias gikk på vekten for første gang på veldig lenge. Reporter: Kine Falch. Video: Thea Hope/Viafree/Rød Løper Vis mer

- Jeg fikk ikke tid til å puste mellom slagene, men så var det jo også veldig overveldende siden jeg var så heldig som fikk lov til å være med på så mye. Så ble det bare mer og mer og det var kjempegøy.

Det var Nettavisen som først omtalte saken.

Møtte veggen

TV-profilen forteller videre at han spilte inn «Farmen», «Skal vi danse» og «Camp Kulinaris» da han hadde det som verst. Selv innså ikke Bragstad hvor syk han egentlig var, og presset seg derfor til det ytterste.

- Jeg burde jo kanskje satt ned foten og pustet for mange år siden. Da hadde jeg kanskje ikke trengt å havne i en del konfrontasjoner og unødvendige krangler, som man har gjort fordi man var syk lenge før.

GÅR VIRALT: Erlend Elias Bragstad gikk viralt viralt for to gamle programmer. Under innspillingen gikk det galt. Video: Dagbladet TV. Reporter: Jenny Emilie Aas Vis mer

Bragstad følger opp:

- Det ble for mye for kroppen å prosessere og til slutt sa den stopp. Det var nok det som skjedde - både kroppen og hodet var sliten. I tillegg har man opplevd mye ting innhentet fra barndommen, så jeg møtte rett og slett «rock bottom».

I 2019 tok TV-profilen omsider en pause fra alt. Hele året var han stort sett sengeliggende, og befant seg i en tung og deprimerende periode hvor all motivasjon var borte.

Han forteller også at han gikk på en rekke medisiner.

- Jeg gikk på antidepressiver, angstdempende, og tok medisiner for høyt blodtrykk og kolesterol. Det ble jo en ganske stor mengde, og jeg var ikke i noe fysisk aktivitet og spiste mye usunt. Så det er begrenset hvor lenge en kropp kan holde ut.

Til tross for at 40-åringen slet med å se lyset i enden av tunnelen, innså han til slutt at noe måtte gjøres. Overfor Se og Hør forklarer han at det var flere faktorer som spilte inn, men vektlegger spesielt én hendelse.

AKTUELL: Slik reagerte Erlend Elias da han ble utsatt for en blind date midt under intervjuet. Video: Rød Løper Vis mer

- Hadde gitt opp

Det var bare ved en tilfeldighet at Bragstad scrollet gjennom telefonen og fant en video av faren sin, som gikk bort i 2018. Lite visste han at det skulle endre alt for ham.

- Jeg fant en video av pappa før han ble syk. Han syntes jeg var litt teit og kjeftet på meg, fordi jeg var irritert over noe på snap. I videoen spurte pappa hvorfor jeg ville kaste bort tiden min på småting, og minnet meg på at livet er et kort øyeblikk - mens døden og evigheten er mørk, lang og stor.

MISTET FAREN: Erlend Elias mistet faren Per Magnus Bratsbergbanen Bragstad i 2018. Foto: Privat
MISTET FAREN: Erlend Elias mistet faren Per Magnus Bratsbergbanen Bragstad i 2018. Foto: Privat Vis mer

TV-profilen forteller at han på det tidspunktet hadde gitt opp, men at videoen fikk han til å se alt med nye øyne.

- Det er jo sant, vi er jo her bare et kort øyeblikk. Jeg er jo så glad i familien min, men så var jeg bare egoistisk og tenkte på meg selv. Det er vanskelig å forklare, men det var som å få en åpenbaring. Jeg satt meg bare opp i sengen og tenkte: «hva er det jeg holder på med?».

TIRAMISU: Radio-profil og «Camp Kulinaris»-deltaker Michael Andreassen er tørrlagt alkoholiker. Det tenkte ikke Erlend Elias på da han lagde dessert. Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

I januar 2020 oppsøkte Bragstad hjelp, men først i all hemmelighet hvor han ikke fortalte det til familien sin. Med god hjelp fra lege og psykiater begynte han å trappe ned på medisinene.

- Jeg turte ikke å si det til familien fordi jeg var redd for at de skulle bli skuffet. Jeg var usikker på om jeg var i stand til å nå det som da var mine hårete mål. For andre kan det høres enkelt ut, men jeg var så utrolig langt nede, sier han, før han fortsetter:

- Men så fikk jeg meg også personlig trener og kostholdsveileder, og plutselig kom coronaen og det var helt fantastisk. Det var veldig positivt for meg ettersom jeg er i en stressende bransje.

SØSKEN: Erlend Elias (t.h.) og lillebroren Erik Anders Sæter. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
SØSKEN: Erlend Elias (t.h.) og lillebroren Erik Anders Sæter. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

- Ble så forbannet

Videre presiserer Bragstad at det ikke er noen enkel oppgave å komme seg ut av mørket. Men etter å ha fått motivasjonen tilbake, reist på turné og holdt foredrag, har han det nå bedre enn noen gang.

- Det er helt vanlig å ramle sammen. Det er dessverre vanlig å møte veggen, bli deprimert og få angst i dag. Men bare det at det er så mørkt at du tror det er ferdig, det er det jeg vil formidle, at det alltid finnes håp.

BLIR RASENDE: I Viafree-serien «Helt ærlig», klarer Erlend Elias å hisse opp lillebroren Erik Sæter. Video: Viafree / Thea Hope. Reporter: Kine Falch Vis mer

- Jeg er så vanvittig takknemlig for all hjelpen jeg har fått. Først og fremst familien som har vært der, og en lege som har stilt hundre prosent opp. Det er ikke alle som har det.

Selv om han har fått god oppfølging, gikk det imidlertid ikke på skinner i starten da han først oppsøkte hjelp.

Nå stiller Bragstad seg kritisk til akuttpsykiatrien.

- Du kan ikke bare ringe legevakten for å få hjelp. Jeg prøvde å ringe distriktspsykiatrisk senter da jeg ville avslutte, men da var de som jobbet på akuttpsykiatrisk ferdig for dagen. Så jeg ble bare en kasteball og da ble jeg så forbannet. Det var nok sinnet mitt mot urettferdighet, og sjokket av møtet med Helse-Norge som gjorde at jeg ikke tok livet mitt, sier han.

FORBANNA: Erlend Elias fikk nok da de andre drev å baksnakket han. Vis mer

- Det er skummelt at dersom du får hjerteinfarkt, får du hjelp med en gang, men om du får en psykisk knekk må du gjennom så mange instanser for å få hjelp. Og det er veldig mange som ikke klarer det, for i møte med alt papirarbeid, telefoner og forskjellige instanser er det lett å gi opp.

Bragstad mener at folk ikke skal være nødt til å kjempe om å få hjelp når en er syk, og forteller at hverdagen av og til er nok å holde ut.

Avslutningsvis forteller Bragstad at Norge er nødt til å styrke det psykiske helsevernet. Noen situasjoner mener han ikke kan vente til i morgen, dersom en virkelig trenger hjelp der og da.

TUNG TID: Victor Sotberg hadde det ikke lett på skolen. Det åpner han seg om hos «Lindmo». Video: NRK Vis mer

- Helsepersonell må vurdere

Se og Hør har lagt frem Bragstads opplevelse til distriktspsykiatrisk avdeling på Vinderen, som ligger på Diakonhjemmet sykehus.

Det informeres om at sykehuset ikke kan svare på enkelthendelser med pasienter, men kommunikasjonssjef Pernille Lønne Mørkhagen svarer følgende på vegne av sykehuset:

- Klinikk for psykisk helse og rus på Diakonhjemmet sykehus tar uten opphold imot pasienter hele døgnet dersom det er vurdert at de har behov for innleggelse. Alle som legges inn akutt på sykehuset må være vurdert av helsepersonell i forkant, for eksempel av egen fastlege eller legevakten.

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

Videre følger Mørkhagen opp at klinikken også har poliklinikker med tilbud på dagtid.

- Pasienter til polikliniske tilbud henvises på samme måte av helsepersonell i primærhelsetjenesten. På dagtid har klinikken også et akutt-team som kan vurdere pasienters behov direkte. Men på kveld, natt og i helger er det legevakten som alltid har ansvaret for den første vurderingen av akutt psykiatrisk hjelpebehov.

LES OGSÅ: - Kroppen forfalt på grunn av kreften

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer