Kong Charles:

- Turbulent og vanskelig

Serien blottlegger kong Charles' fortid.

Foto: James Glossop / POOL / AFP / NTB
Foto: James Glossop / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det er mange fans som har gledet seg til å se fortsettelsen av serien som er inspirert av det britiske kongehuset, og for kort tid siden ble sesong fem av den populære Netflix-serien «The Crown» sluppet.

En som trolig ikke har gledet seg like mye til den nye sesongen er kong Charles (74).

Serien tar for seg et tiår av gangen, og nå er den kommet til en vanskelig tid for kongen - nemlig da han og prinsesse Diana gikk gjennom sin svært offentlige skilsmisse på tidlig 90-tallet.

«The Crown» tar også for seg kong Charles' affære med det som skulle bli hans kommende kone, Camilla Parker Bowles (75).

FRUSTRERT: Her blir Storbritannias Kong Charles frustrert under signering. Video: Reuters / UK POOL Vis mer

Naturlig nok vil også serien bygge opp mot øyeblikket som leder mot Dianas død.

Redd fortiden overskygger

- «The Crown» har, sammen med den kommende utgivelsen av prins Harry sin bok, vært humper i veien i starten av kongens regjeringstid, sier kongehusekspert Katie Nicholl til ET.

Videre forteller Nicholl at hun tror det vanskeligste for kongen er tanken på at «Netflix-generasjonen» ikke klarer å skille fakta og fiksjon, og dermed tror at Charles er den samme som karakteren i The Crown.

Det begynner å bli en stund siden skandalene som har fått plass i serien fant sted, og trolig har kongen et ønske om å legge det bak seg.

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

At Charles' fortid er blitt til underholdning på den gigantiske strømmetjenesten, gjør imidlertid ikke det så lett.

- Jeg vet fra kilder nær kongen at en av hans store frykter er at starten av hans regjeringstid vil overskygges av fortiden hans - og selvfølgelig, noen ganger, en ganske turbulent og vanskelig fortid. Og jeg tror at «The Crown» vil vise at den frykten ikke var helt ubegrunnet, hevder kongehuseksperten.

Selv om det kan se vanskelig ut for den nye kongen, skal likevel ikke serien ha gjort for stor skade, ifølge Nicholl. Hun vektlegger imidlertid at det må være veldig frustrerende å ikke kunne rømme fra fortiden.

KRITISERES: Lørdag 10. september signerte kong Charles dokumentene som skal gjøre han til konge av Storbritannia. Fra seansen har to klipp gått viralt. De er sett over 22 millioner ganger på Twitter. Vis mer

- Jeg er sikker på at han heller ville hatt muligheten til å plassere fortiden der den hører til, slik som folk kan med sin 25 år gamle histore.

Kritisert

Tidligere har Nicholl uttalt at hun ikke tror britenes nye konge kommer til å se på den nye sesongen av serien som utspiller hans families historie.

- Han har sett de tidligere sesongene av «The Crown», og han likte det. Men jeg tror forrige sesong ble litt for nær virkeligheten, hevdet hun.

Til tross for at serien som dramatiserer livet til dronning Elizabeth og hennes regjeringstid har blitt møtt med stort engasjement, har Netflix-serien også blitt kritisert.

ARVEREKKE: Leah Isadora Behn er aktuell i «Powerwomen» hvor hun snakker åpent om sitt forhold til den kongelige arverekken. Video: Viaplay/Rød Løper Vis mer

Flere har nemlig kommentert at Netflix ikke gjør det klart overfor seerne at «The Crown» er en fiksjon som kun baserer seg på historien.

I 2020 tok den daværende britiske kulturministeren Oliver Dowden til orde for at Netflix bør legge inn en advarsel, og for nylig omtalte skuespiller Judy Dench (87) serien som «grusomt urettferdig».

- Jo nærmere dramaet kommer til nåtiden, desto mer villige ser det ut til at det visker ut linjene mellom historisk nøyaktighet og rå sensasjonslyst, skrev Dench i et innlegg i The Times.

Nå ser det imidlertid ut til at Netflix har tatt til seg kritikken, for på traileren av sesong fem var det lagt på en advarsel om at serien er fiksjon.

LES OGSÅ: Kongelig innrømmelse vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer