Ane Dahl Torp og Sjur Miljeteig:

- Tungt for mannen min å være så mye alene med barna

Mens kolleger som Aksel Hennie og Ingrid Bolsø Berdal sikter seg inn mot en karriere i Hollywood, vil Ane Dahl Torp bli i Oslo – for barnas skyld.

KARRIEREVALG: Ane Dahl Torp ofrer Hollywood-drømmen for barna. Her sammen med ektemannen Sjur Miljeteig. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør.
KARRIEREVALG: Ane Dahl Torp ofrer Hollywood-drømmen for barna. Her sammen med ektemannen Sjur Miljeteig. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Ane Dahl Torp (42) er strålende i rollen som Helena Mikkelsen – Norges første kvinnelige eliteserietrener – i NRKs kritikerroste fotballdrama «Heimebane», som er nominert til flere Gullruten-priser.

I serien møter hun John Carew (38) i rollefiguren Michael Ellingsen – en hjemvendt eks-proff. Helena kommer fra Trondheim til Ulsteinvik for å trene nyopprykkede Varg, men hun har feil dialekt, feil kjønn og altfor store ambisjoner. Fotballmiljøet har ikke helt troen på henne…

Hatet fotball

LES MER: Se og Hørs store påskenummer er i salg nå.
LES MER: Se og Hørs store påskenummer er i salg nå. Vis mer

Se og Hør treffer Ane Dahl Torp ved Ullevaal stadion. Hun forteller at «Heimebane» er en serie for folk som både elsker og hater fotball. Selv har hun alltid tilhørt den siste kategorien.

- Det er ikke så mange som hater volleyball, men fotball har mange som enten elsker eller hater det. Jeg har tilhørt de som hater før, så for å kunne gjøre denne rollen, var jeg helt nødt til å sette meg inn i spillet og hele kulturen rundt.

Ble «Enga-patriot»

Ane takker Vålerengas trener Ronny Deila (42) for at hun – i forberedelsene til rollen som Helena –fikk bli med og se hvordan fotballverdenen fungerer fra innsiden. Selv er Ane gått fra å hate fotball, til å bli en ekte «Enga»-patriot!

- Så du er blitt hekta på fotball?

- Ja, jeg er supporter. Jeg har fått et hjerte for klubben. Det er ekstra lett for meg, for jeg bor jo på Vålerenga. Det er helt naturlig for meg, jeg ser det jo rundt meg på alle bauger og kanter – hva fotball kan bety for et lokalmiljø, smiler Ane, og tilføyer:

- Begge barna mine spiller fotball for Vålerenga.

Mye borte fra familien

Ane og musikerektemannen Sjur Miljeteig (44) giftet seg i 2007 i tårnsuiten på Grand Hotel, og har barna Sigurd (8) og Liv (6) sammen. Store deler av innspillingen er gjort på Sunnmøre – langt unna familien på Vålerenga. Da blir det naturligvis mye tid borte fra de nærmeste.

Saken fortsetter nedenfor.

BEST SAMMEN: Ane er mest stolt av arbeidet hun har gjort sammen med ektemannen Sjur Miljeteig. De har vært gift i snart 11 år, og har to barn sammen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør.
BEST SAMMEN: Ane er mest stolt av arbeidet hun har gjort sammen med ektemannen Sjur Miljeteig. De har vært gift i snart 11 år, og har to barn sammen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør. Vis mer

- Det blir jo tungt for mannen min, som må gjøre alt fordi jeg ikke er der. Og når jeg er hjemme i Oslo, drar jeg gjerne på jobb i sju, åttetiden og kommer hjem i seks, sjutiden. Da er det mye som er gjort mens jeg er borte, innrømmer hun.

- Hvordan pleier dere kjærligheten?

- Vi prøver å holde forfallet unna. Vi har nylig hatt en tur i Berlin, for han måtte jo få litt igjen etter «Heimebane», han også. Han har vært gressenkemann når jeg har hatt lange dager borte på jobb, legger hun til med et bredt smil.

Snakket trøndersk med mannen

Til Se og Hør forteller den prisbelønte skuespilleren at det slett ikke var lett å legge om dialekten. Når hun ringte hjem til ektemannen fra settet, holdt hun på dialekten.

- Jeg snakket bare trøndersk til ham. Jeg ble jo så sliten også, av å snakke dialekt hele tiden. Jeg var helt kjørt i huet, ler Ane.

Imponert pappa

Ane er blitt møtt med strålende tilbakemeldinger – også fra faren, språkprofessor Arne Torp (75). Han har lagt merke til hvordan datteren, som er født og oppvokst i Bærum, snakker flytende trøndersk med tilsynelatende letthet.

- Jeg er kjempeimponert over innsatsen hun gjør, sier Torp til NRK.

- Ane har alltid vært kjapp i språklige disipliner og er veldig opptatt av at det skal være ekte og genuint, forteller professoren på Universitetet i Oslo.

Saken fortsetter under:

PREMIERE: Ane Dahl Torp på premieren til «Bølgen» i 2015. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør.
PREMIERE: Ane Dahl Torp på premieren til «Bølgen» i 2015. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør. Vis mer

Hyller Carew

Selv om det ble mye tid borte fra familien, fikk Ane nye venner på settet. Ikke minst i den norske fotballstjernen John Carew. Selv om de spiller bitre rivaler på skjermen, er de blitt gode busser privat.

- John som person er helt super. Folk som er interessert i fotball, spør meg om hvordan John Carew er. Han er så hyggelig å være sammen med. Det er noe alle som er interessert i fotball vet. Men jeg var jo ikke interessert i fotball, så jeg visste ikke det. Som kollega er det kjempegøy å jobbe med ham. Han er veldig god, rett og slett, smiler Ane.

Saken fortsetter under bildet.

GODE VENNER:
Ane og John Carew fant
tonen under innspillingen
av «Heimebane». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør.
GODE VENNER: Ane og John Carew fant tonen under innspillingen av «Heimebane». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør. Vis mer

Veldig i tiden

Ane var blant de 568 skuespillerne som tok et oppgjør med sex- trakassering i kjølvannet av #Metoo- kampanjen i fjor.

- Jeg har ikke noe særlig erfaringer selv, utover at jeg har hørt historier og vet at det er sant. forteller hun engasjert.

- Men «Heimebane» treffer veldig godt med det som skjedde. Etter hvert vil man skjønne mer og mer av hva jeg mener. Men jeg vil ikke avsløre det nå, sier Ane.

Fødte uten bedøvelse

Ane Dahl Torp er blitt utfordret fysisk og psykisk i løpet av sine 18 år som skuespiller. Verst var det under innspillingen av katastrofefilmen «Bølgen». Der fikk Ane virkelig kjenne på dødsangsten, da hun tilbrakte utallige timer i en vanntank – til tross for at hun lider av vannskrekk.

- Det var verre enn å føde uten bedøvelse, sa Ane av erfaring etter innspillingen.

- Jeg er vant til utfordringer. Jeg er ikke redd for smerte. Herregud, jeg fødte uten bedøvelse for å tøffe meg. Men dette er ikke smerte, det er en sånn psykisk, fysisk greie. Helt jævlig, innrømmet Ane Dahl Torp overfor Dagbladet Magasinet for fire år siden.

Vil bo i Oslo

Ane er prisbelønnet flere ganger, og har to Amandapriser, Gullruten og to Heddapriser for beste kvinnelige skuespiller – samt Wenche Foss' Ærespris. Men i motsetning til kolleger som Aksel Hennie (42) og Ingrid Bolsø Berdal (38), har Ane slett ikke noe ønske om å gjøre karriere i Hollywood.

- Nei, absolutt ikke. Jeg vil helst bo i Oslo, for det er jo her barna mine bor. Det blir en no-brainer, smiler Ane til Se og Hør.

Ane Dahl Torp intervjues etter at hun mottok "Wenche Foss ærespris" og forteller om sitt forhold til Wenche Foss. Vis mer

LES OGSÅ: Røper hvorfor hun ikke tok ektemannens etternavn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer