Michael Andreassen:

- Tungt å bearbeide

At Michael Andreassen i dag kan svinge seg på parketten, er ingen selvfølge.

INGEN SELVFØLGE: I år er P4-profil Michael Andreassen blant kjendisene som kjemper om «Skal vi danse»-pokalen. Ser man tilbake på livet hans, er det ingen selvfølge at han er med. Foto: Espen Solli / TV 2
INGEN SELVFØLGE: I år er P4-profil Michael Andreassen blant kjendisene som kjemper om «Skal vi danse»-pokalen. Ser man tilbake på livet hans, er det ingen selvfølge at han er med. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert

Stemmen hans har runget ut av biler, hytter og hus i hele Norge siden midten av 1990-tallet. Radiokanalen P4 har flere ganger arrangert konkurransen «lyden av Norge», men for mange er det muligens Michael Andreassen (47) som er denne lyden.

Han har ledet trofaste lyttere gjennom tusenvis av timer, og har dermed også blitt en folkekjær skikkelse. De seineste åra har han gradvis i tillegg trådt inn i offentligheten som tv-profil - med fjorårets deltakelse i «Camp Kulinaris» blant annet. Å lage mat med kjendiser er én ting, men å svinge seg på parketten er en helt annen.

VINNER: «Camp kulinaris» er ved veis ende, og det er klart for å kåre en vinner. I finalen står det mellom Runar Sørgaard og Michael Andreassen. Vis mer

I høst er han nemlig å se i «Skal vi danse». Under premieren danset han og partneren seg inn til 24 poeng hos dommerne, noe han ga uttrykk for at han var strålende fornøyd med.

- Det er på en måte en bragd i seg selv at jeg er med. Å tenke på at en som har vært helt på bunnen skal danse på direkten er i utgangspunktet nokså imponerende, sier han til Se og Hør.

Kjenner på det

For å forstå uttalelsen, må klokka skrus tilbake omtrent ti år. Andreassen sleit på tidspunktet med et alvorlig alkoholproblem, noe han har valgt å være åpen om flere ganger.

- Det er viktig for meg å understreke at jeg ikke «var» alkoholiker, jeg er alkoholiker. Det er en sykdom, og hvis jeg snakker om det som noe som var, kan veien til flaska være kort.

- EN BRAGD: Forrige lørdag danset Andreassen og Ewa Trela seg til 24 poeng hos dommerne. Han ser på det som en bragd at han i det hele tatt er med. Foto: Espen Solli / TV 2
- EN BRAGD: Forrige lørdag danset Andreassen og Ewa Trela seg til 24 poeng hos dommerne. Han ser på det som en bragd at han i det hele tatt er med. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Han var full på jobb, styrtet cider før morgentrening og drakk så mye at det preget familielivet. Han husker i dag flere vonde hendelser, og uten å gå for mye i detalj på det, er det noen ting som gjør litt ekstra vondt. Inntrykkene sitter nemlig godt i.

- Det er sånn at jeg fortsatt kjenner på at jeg var en dårlig pappa. Det har vært tungt å bearbeide, og jeg har brukt mye tid på det, men følelsene sitter fortsatt i kroppen. Jeg har to barn, en sønn og en datter. Sønnen min hadde jeg ikke kontakt med på en stund, og det var bare min feil, forteller han åpent.

VANT: Aleksander Hetland vant «Skal vi danse». Video: Rød Løper Vis mer

Han kan heldigvis skyte inn at han har et bra forhold med begge barna i dag, men at det til tider var vanskelig. Likevel legger han ikke skjul på at det er sårt å både snakke om og tenke på nå.

- Men jeg kan ikke gå rundt å angre. Det ordet blir litt feil, for jeg kan ikke bruke energi på å angre på ting. Det gir meg ingenting. Det påfører meg bare negative følelser, jeg må heller gjøre noe med det og gjøre det sammen med de menneskene det gjelder, forklarer han.

- UTOPI: Andreassen forteller åpen om hvordan rusproblemene i mange år preget livet hans. Foto: Morten Eik / Se og Hør
- UTOPI: Andreassen forteller åpen om hvordan rusproblemene i mange år preget livet hans. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Rusen ble en trøst, som til stadighet tok mer og mer over styringen. Men det var ikke slik at han ikke hadde ønske om å legge flaska fra seg.

- Forutsigbarhet i livet sitt, det å kunne være til stede for familien min og ha det godt. Det var for meg utopi, jeg trodde ikke det var mulig rett og slett. Min største drøm da jeg drakk var å være helt vanlig. Det er lykke og sinnsro for meg, sier han.

GOD KJEMI: Nathan «Nate» Kahungu og dansepartneren Helene Spilling har fått mye oppmerksomhet i forkant av «Skal vi danse»-premieren. Video: Rød Løper Vis mer

Tørket tunga

Han klarte heldigvis å oppsøke behandling, noe som har gjort livet enklere å leve. Andreassen var blant annet på institusjon for å få bukt med alkoholproblemene, og sier han ikke har rørt en dråpe alkohol siden den 4. mars i 2012.

I hvert fall ikke frivillig.

- Jeg har hatt alkohol i munnen tre ganger etter at jeg slutta å drikke, forteller han lurt, og peker på en hendelse som skapte overskrifter i fjor.

Under innspillingen av «Camp Kulinaris» skjedde nemlig det som ikke skulle skje. En deltaker hadde likør i desserten, som ikke var kokt ut. Andreassen reagerte med stress, men det gikk heldigvis fort over. Det gikk heldigvis også bra de andre gangene.

TIRAMISU: Radio-profil og Camp Kulinaris-deltaker Michael Andreassen er tørrlagt alkoholiker. Det tenkte ikke Erlend Elias på da han lagde dessert. Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

- Første gangen var på sommerturné med P4. Da drakk jeg alkoholfritt øl, men så drakk jeg av feil glass. Jeg spyttet det rett ut i glasset igjen. Da ble jeg helt rød i ansiktet og tenkte «hva skjedde nå?», sier han, og fortsetter:

- Den andre gangen var verre. Da hadde noen funnet ut at det var lurt å fylle vannpistoler med sprit, og jeg fikk en stråle i munnen. Da måtte jeg tørke tunga mi, ler han.

Ingen Ari-hyllest

Førstkommende lørdag skal han og dansepartneren svinge seg i en rumba, til rytmen av Michael Jacksons ikoniske «Man in the Mirror». Det er vanskelig å tro at man, med en historie som Andreassens, ikke legger noe symbolverdi i akkurat det.

- Denne dansen, som er skikkelig vanskelig, skal jo vise reisen min. Det er jo det som er budskapet i den dansen. Det er noe jeg syns er vanskelig og, at jeg skal prøve å uttrykke følelser med dans, forteller han åpent.

BEST: Skal vi danse-deltaker Birgit Skarstein og dansepartner Jørgen Raabe fikk toppscore av dommerne. Reporter: Martine Johansen Vis mer

- Det er liksom hakket over det å bare huske koreografi. Det er en ordentlig utfordring.

Historisk sett i løpet av«Skal vi danse» kommer det enkelte temasendinger, der dansen enten skal handle om familie, venner, opplevelser eller andre ting som har vært viktig for deltakeren.

Andreassen forteller derimot at det er én person han ikke kommer til å hedre med dans: Ari Behn.

AVSKJED: Ari Behn døde i desember 2019. Her er Michael Andreassen og Trude Drevland i bisettelsen, som ble avholdt den tredje januar i Oslo domkirke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AVSKJED: Ari Behn døde i desember 2019. Her er Michael Andreassen og Trude Drevland i bisettelsen, som ble avholdt den tredje januar i Oslo domkirke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

De to var gode venner, og hadde blant annet et radioprogram på P4 sammen. Han har uttalt at tapet av vennen var tungt, og at han fortsatt savner ham. Likevel blir det ingen dansehyllest.

- Og det er ikke det at han ikke hadde fortjent det, for det hadde han definitivt. Men jeg tror nok at han vet hvor glad jeg var og er i han. Jeg trenger ikke å vise det på tv gjennom en dans.

- Det som var bra med Ari er at han trolig ville vært den som heiet mest om jeg gjorde noe sånt. Det var sånn han var. Han hadde syntes at det var kjempekult.

HYLLER: I siste episode av «Jan Thomas pusser opp» er det endelig klart for innflytningsfest. Og under festen holder Jan Thomas en liten tale til Ari Behn Vis mer

Støtte hjemmefra

Andreassen mener altså at det er en bragd at han har klart å bli med i «Skal vi danse», tatt potensiell konsekvenstenkning i betraktning. Han legger likevel ikke skjul på at han mener den aller største bragden er at han har klart å holde på familien, og at den fungerer optimalt i dag.

Han er kjæreste med Eva Sivertsen, som også er en av hans største støttespillere. Det er deilig å ha når man skal kaste seg inn i et såpass ukjent terreng som dans.

- Familien heier vel på meg. Nå skal jeg se bort på kjæresten min her … «Heier du på meg»? Ja, jeg fikk en tommel opp. Jeg måtte bare spørre, humrer han over telefon.

- Nei da, selvsagt får jeg støtte hjemmefra. Det hadde ikke gått uten. Livet mitt i disse dager er dans, dans og mere dans, og da er det fint å ha noen hjemme som kan minne en litt på hverdagen. Jeg har jo i tillegg sendinger hver dag, så det hender at produsenten min også må rive meg ut av dansebobla, ler han.

LES OGSÅ: - Jeg vil faen ikke gå her

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer