- Tullete å kalle det et freakshow

Deltaker Per Christian Brunsvik lo da han hørte betegnelsen.

IKKE BEGEISTRET: - Jeg synes betegnelsen «freakshow» på denne gjengen med flotte og sterke mennesker, er lite pen, sier executive produsent Åse Bendiksen i Mastiff. Foto: NRK
IKKE BEGEISTRET: - Jeg synes betegnelsen «freakshow» på denne gjengen med flotte og sterke mennesker, er lite pen, sier executive produsent Åse Bendiksen i Mastiff. Foto: NRK Vis mer
SEHER.NO:  Professor i rehabilitering, Per Solvang, mener Lars Monsens nye realityserie om funksjonshemmede i villmarken minner om et «freakshow». Deltaker og produsent reagerer kraftig på dette betegnelsen.
 
- Jeg lo da jeg hørte det på radio, jeg synes betegnelsen «freakshow» er tullete, sier «Ingen grenser»-deltaker Per Christian Brunsvik til Seher.no

I serien «Ingen grenser», som hadde premiere på NRK1 for to uker siden, følger seerne elleve funksjonshemmede som tilbringer 30 dager i den svenske villmarken sammen med Lars Monsen. Målet er å ta seg tvers over Nordkalotten, noe som tilsvarer om lag 500 kilometer.

Solvang mener seerne benker seg for å se det kuriøse som funksjonshemmingen representerer.

- Det blir egentlig helt på grensen til en form for freakshow. Disse menneskene kjemper mot det å bli beglodd hver eneste dag, sa professoren til P4.

Stempler mange
Uttalelsene vekker følelser hos mange, og deltaker Per Christian Brunsvik, som til daglig jobber med rehabilitering av skadde mennesker, synes han stempler en hel gruppe.

- Solvang stempler og stigmatiserer en hel gruppe mennesker og setter integreringen av funksjonshemmede flere år tilbake, sier Brunsvik til Seher.no.

- Jeg mener TV-seerne er intelligente nok til å ta dette for hva det er. Ingenting i serien er oppkonstruert slik han påstår. Vår oppgave er å gå fra A til Å.  Dette er noe vi ikke kunne gjort alene, men i felleskap greier vi det, sier Brunsvik til Seher.no

Han sier at han har fått massiv respons både fra helsepersonell han jobber med og andre funksjonshemmede.

- Tilbakemeldingene er udelt positive og nyskadde pasienter er helt henrykte og sier at serien er svært inspirerende. den viser at det er fullt mulig å leve et tilnærmet normalt liv, selv med funksjonshemming, sier han.

Løftes frem
Også executive produsent, Åse Bendiksen i Mastiff, sier at hun er svært uenig i Solvangs beskrivelse av programmet de har produsert.

- Å lage et freakshow har aldri vært vår intensjon. Vi har vært opptatt av å vise at funksjonshemmede kan gjøre mye dersom bare lysten og viljen er der, sier hun til Seher.no

Hun stiller seg undrende til at Solvang mener at det handler om politisk og økonomisk undertrykkelse av noe som nærmest er blitt en minoritetsgruppe.

- Vi mener derimot at vi løfter frem en minoritetsgruppe på en positiv måte. Tilbakemeldingene vi har fått fra medier og seere er positive, sier hun.

Når det gjelder betegnelsen «freakshow» sier hun følgende.

- Jeg synes dette er en lite pen betegnelse på en gjeng flotte og sterke mennesker som greier store ting, sier hun.


Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vårtipstelefon 93076767 eller send sms/mms medkodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Vilt tankevekkende TV