Conchita Wurst har HIV:

Truet til å stå frem med diagnosen

Conchita Wurst åpner opp om hiv-diagnosen.

ÅPENHET: Dragartist Conchita Wurst ble verdenskjent da han i 2014 stakk av med seieren i Eurovision Song Contest. Nå velger han å stå fram med sin hiv-diagnose, for å komme en ekskjæreste i forkjøpet.Foto: AP Photo/Frank Augstein, NTB scanpix
ÅPENHET: Dragartist Conchita Wurst ble verdenskjent da han i 2014 stakk av med seieren i Eurovision Song Contest. Nå velger han å stå fram med sin hiv-diagnose, for å komme en ekskjæreste i forkjøpet.Foto: AP Photo/Frank Augstein, NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): I 2014 stakk Conchita Wurst, også kjent som Thomas Neuwirth, av med Eurovision-seieren. Låten «Rise like a Phoenix» minnet om noe tatt ut av en James Bond-film, og dragartistens karakteristiske utseende sørget for mye blest rundt opptredenen. Det sørget til slutt for at han sikret seg seieren.

Det var vært relativt stille fra artisten siden seieren, og bortsett fra en rekke opptredener på tyske og østerrikske talkshow, har han i all hovedsak bare vært assosiert med Eurovision. Nå skaper han derimot overskrifter over hele Europa.

Artisten velger nå nemlig å stå fram som hivpositiv, en diagnose han har hatt i flere år.

- Ble truet

Det er på Instagram at Wurst velger å åpne seg overfor fansen.

I et langt innlegg hevder han at han nå står fram for å komme trusler om offentliggjøring av diagnosen i forkjøpet.

A post shared by conchita (@conchitawurst) on

- I dag er dagen jeg frigjør meg fra mitt damoklessverd for resten av livet. Jeg har vært hivpositiv i mange år. Dette er egentlig irrelevant for offentligheten, men en ekskjæreste truet med å gå offentlig med denne private informasjonen, og jeg ønsker ikke å gi noen rett til å skremme meg eller påvirke livet mitt, skriver han i innlegget, som originalt står på tysk.

Artisten skriver videre at han har fått behandling helt siden diagnosen ble stilt, som sørget for at han på nåværende tidspunkt med lite sannsynlighet kan gi viruset videre til andre.

At han nå står fram, koster mye for ham:

- Den viktigste grunnen var familien min, som har visst dette og støttet meg hele veien siden dag én. Jeg hadde gjerne skånet dere for informasjon om hiv-statusen til deres sønn, barnebarn og bror, skriver han og fortsetter:

23.05.2015 KJENT OVER NATTA: Conchita Wurst ble stjerne under fjorårets Eurovision. Dragartisten Thomas Neuwirth, som 26-åringen egentlig heter, vant med låta "Rise Like a Phoenix". I år er hun aktuell som vert under Eurovision. Video: Eurovision.tv Vis mer Vis mer

- (...) For det andre, er dette informasjon jeg tror i hovedsak er relevant for de der ute som mener at seksuell kontakt er et valg. Å komme ut er bedre enn å bli «outet» av noen andre, forteller stjerna åpent.

Aviser som Aftonbladet og Metro er blant mediene som har omtalt saken. I sosiale medier har flere valgt å hylle artisten, både i kommentarfeltet under bildet og på Twitter.

Misforstått

Wurst begynte sangkarrieren allerede i 2006 da han var med i talentshowet «Starmania» i Østerrike.

Året etter ble han med i boybandet «Jetzt Anders!» – som sprakk etter kort tid.

Neuwirths karakter, Conchita Wurst, ble først kjent da han i 2014 stakk av med seieren i Eurovision Song Contest.

Artisten fikk mye oppmerksomhet verden rundt med sitt lange hår og karakteristiske skjegg.

- Jeg vil ikke være en kvinne. Jeg har skapt denne karakter for at vise at man kan oppnå alt. Det er min beslutning og jeg vil ikke endre på det, sa Wurst til pressen etter seieren i Eurovision for tre år siden.

Selv om store deler av publikum elsket hans eksentriske utseende, var det ikke alle som var over seg av begeistring. Han møtte hatprotester, og det pågikk underskriftskampanjer i Hviterussland, Ukraina og Russland. De krevde å få artisten ut av konkurransen, men det ble med kritikken.

- Hvis dette bare handler om min person, kan jeg leve med det. Jeg er bare en sanger i en fantastisk kjole og med flott hår og skjegg, uttalte Wurst til AP.

LES OGSÅ: Visste du at disse kjendisene er i slekt?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer