Nadia Ansar:

Truet med skilsmisse

Nadia Ansar, Abid Rajas kone, åpner opp om kampen for å være seg selv i sin nye bok.

GIR UT BOK: Psykologspesialist Nadia Ansar gir ut bok om sitt eget liv. Der åpner hun blant annet opp om den tøffe starten på ekteskapet med Abid Raja. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GIR UT BOK: Psykologspesialist Nadia Ansar gir ut bok om sitt eget liv. Der åpner hun blant annet opp om den tøffe starten på ekteskapet med Abid Raja. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Psykologspesialist Nadia Ansar (43) har vært gift med Venstres Abid Raja (47) siden 2001.

Boken «Min skam», som kom ut onsdag, beskrives som «en historie om forventninger og løsrivelse», og tar for seg «den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv».

Boken får terningkast seks av Dagbladets anmelder:

«Utad var hun den plettfrie datteren, den store kjærligheten til Abid Raja, det gode innvandreralibiet og den velintegrerte psykologen, ekspert på følelser som skam og skyld. Det ingen så var at hun bar på en ryggsekk full av skam og mørke hemmeligheter», skriver Cappelen Damm.

På samme forlag kom ektemannen Abid Raja i 2021 med sin selvbiografi «Min skyld». Boken fikk stor oppmerksomhet og ble en bestselger.

EKTEPAR: Nadia Ansar og ektemannen Abid Raja på vei inn til Amandaprisutdelingen i 2020, da Raja var kultur- og likestillingsminister. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
EKTEPAR: Nadia Ansar og ektemannen Abid Raja på vei inn til Amandaprisutdelingen i 2020, da Raja var kultur- og likestillingsminister. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

Ektemannens bok handler om hans frigjøring fra en konservativ muslimsk æreskultur for å skape seg en egen identitet som norskpakistaner. Den tar også for seg Raja og Ansars kjærlighetshistorie, og kampen for at det kunne bli de to.

«Men Nadias stemme manglet», skriver forlaget.

FLAGGTABBE: På Dagbladets 17. mai-sending avslørte kulturminister Abid Raja at ikke alt hadde gått helt etter planen da han skulle gjøre seg klar for feiring: Video: Marie Røssland og Emilie Rydning Vis mer

Blir kontrollerende

I likhet med det ektemannen gjorde i sin bok, skriver Ansar i «Min skam» blant annet om hvordan hun opplevde at ektemannen endret seg i tiden før og etter bryllupet.

Ansar beskriver hvordan Raja i forsøket på å gjøre henne «mer spiselig» for familien blir en stadig mer konservativ muslim, og påvirkes av kravene og forventningene til kvinnens ærbarhet.

Hun slutter å gå med både T-skjorter, leppestift, og begynner å kle seg mer dekkende.

- Mens jeg forsøkte å forene mine to verdener, den norske og den pakistanske, ble Abid stadig mer opptatt av å rendyrke sin pakistanske kultur og å være uklanderlig som muslim. Han var oppriktig redd for at jeg ikke ville oppføre meg i tråd med hans meninger og tanker når vi giftet oss. Derfor ba han meg jobbe med å respektere ham mer, og ikke å irritere ham så ofte, skriver hun i boken.

I boken skriver Nasar at Abid etter tvillingdøtrenes fødsel, lovte å bryte med «de gammeldagse, patriarkalske holdningene». Det var imidlertid ikke alt han kvittet seg med, ifølge boken.

Nasar skriver at Raja mens barna var små, stilte opp i Aftenposten og fortalte at han tok det som en selvfølge at også mennene skulle passe barna og stelle hjemme når de hadde fri.

Hjemme hos det som etter hvert ble en trebarnsfamilie, var det imidlertid ikke helt slik.

- Selv ville jeg så gjerne være en yrkesaktiv kvinne som fulgte med i tiden og levde i et likestilt ekteskap. Men fortsatt var det bare jeg som lagde mat, som tok meg av barna og vasket huset, skriver Ansar.

- Når jeg klaget over grettenheten hans eller at han ikke bidro mer hjemme, føltes det som å snakke til en vegg. «Det er sånn jeg er», kunne han svare da.

BISETTES: - Jahn Teigen har jo alle i hele Norge hatt et forhold til. Selv har jeg jo sunget «Min første kjærlighet», og jeg tror alle har gjort det, sier kulturminister Abid Raja (V). Video: Celina Morken / Dagbladet Vis mer

Ønsket skilsmisse

Ansar bestemmer seg etter hver for å forlate ham, kommer det frem.

- Han innså at han hadde behandlet meg grovt urettferdig. At han hadde hatt urimelige krav og forventninger til meg. «Jeg er villig til å gjøre hva som helst», sa han, «hvis du bare kan gi meg en sjanse til.».

Ansar gir ektemannen en ny sjanse, på to betingelser. Han må gå i terapi, og han må bidra mer hjemme.

- Hadde han ikke tatt et oppgjør med familien sin og skapt den nødvendige avstanden fra det kontrollerende regimet, hadde han ikke gått i terapi og endret sin måte å behandle meg på, hadde vi ikke kunnet være sammen, konstaterer Ansar i boken.

- Stolt

Dagbladet har spurt både Nadia Ansar og Abid Raja om intervju i forbindelse med bokutgivelsen. Begge henviser til forlaget, som sier at intervju ikke er aktuelt.

I en kommentar via forlaget sier Raja:

- Jeg er så utrolig stolt av Nadia, og stum av beundring over hvor modig hun er som har skrevet denne boken. Og jeg er så takknemlig for at hun holdt ut med meg, for det har vært stunder i forholdet vårt hvor jeg tenker det hadde vært helt forståelig om hun hadde forlatt meg.

Foto: Cappelen Damm
Foto: Cappelen Damm Vis mer

Raja åpnet opp om tiden før og rett etter bryllupet under et intervju på «Lindmo» på NRK i 2021.

Han sa da at han ikke kjenner igjen den Abid han var den gangen, og at det var noe av det vanskeligste å skrive om i boken hans, som kom ut da han var kultur- og likestillingsminister i Solberg-regjeringen.

- Jeg hadde kjempet for å få hun jeg elsket over alt, men min kulturelle bagasje var så stor, og jeg var oppdratt i 25 år til at jeg som mann skal bestemme over kvinnen, sa Raja.

Vendepunktet ble tvillingdøtrenes fødsel, fortalte han.

- De skal ikke oppleve det vi har vært gjennom. De skal leve helt frie liv, og ikke gå rundt og skamme seg og kjenne på skyldfølelse. De skal være helt ut fri.

LES OGSÅ: - Løy til alle

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer