«Paradise Hotel» i Sverige:

Trues til taushet med gigabøter

Deltakernes kontrakter i svenske «Paradise Hotel» vekker oppsikt.

STANSET: Årets sesong av «Paradise Hotel» i Svergie har blitt stanset grunnet anklager om overgrep. Nå har SVT undersøkt kontraktene som brukes i programmet. Foto: Patricia Recourt / Viaplay

STANSET: Årets sesong av «Paradise Hotel» i Svergie har blitt stanset grunnet anklager om overgrep. Nå har SVT undersøkt kontraktene som brukes i programmet. Foto: Patricia Recourt / Viaplay

Vis mer
Publisert

De siste ukene har det stormet i den svenske versjonen av «Paradise Hotel». To kvinner har stått frem og anklaget en mannlig deltaker i årets sesong for seksuelle overgrep under innspillingen. Mannen er politianmeldt og årets sesong stanset.

I ettertid har også flere kvinnelige deltakere fra tidligere sesonger stått fram, med historier om ubehagelige opplevelser og overgrep.

I kjølvannet av saken har SVT undersøkt kontraktene som deltakerne skriver under på før de deltar. Den svenske statskanalen har undersøkt kontraktene som er brukt både i «Paradise Hotel» og «Big Brother», og lagt de fram for to svenske jurister.

Funnene vekker mildt sagt oppsikt.

Blant annet trues deltakerne med store bøter dersom de røper noe om programmet. De hemmelige kontraktene skal være grunnen til at flere tidligere deltakere ikke tør å stå fram med sine erfaringer om seksuell trakassering og overgrep, skriver SVT.

REALITY-KLAR? Superstjernene Kendall og Kylie Jenner poserte på det som så ut til å være «Paradise Hotel». Sannheten viser seg med 99% sikkerhet å være en annen. Video: Rød Løper Vis mer

Bøter

Gjennomgående i kontraktene er at deltakerne verken får røpe noe om selve kontraktene eller innspillingen. Men «munnkurven» strekker seg lenger enn det, noe advokaten Jens Tillqvist hevder er ulovlig.

- Det dekker i prinsippet alt og begrenser den ene partens mulighet til å rapportere om uønsket atferd. Slik kan ikke kravet om taushetsplikt brukes, sier han til SVT.

Tidligere «Paradise Hotel»-deltakere skal ha blitt truet med bøter på opp mot 100 000 svenske kroner dersom de bryter taushetsplikten, ifølge kanalen.

Advokaten Dag Wetterberg, som er spesialist på medierett og ytringsfrihet, tror ikke at produksjonen ville fått gjennom et slikt krav.

- Dette tror jeg er en skremselstaktikk, sier han til SVT.

Administrerende direktør i Mastiff, Matilda Snöwall, skriver i en e-post til kanalen at hensikten med kravet om taushetsplikt er å holde utfallet av «Paradise Hotel» hemmelig. Hun hevder også et beløpet på bøtene har blitt redusert.

SVARER PÅ KRITIKKEN: I år har det stormet rundt innspillingen av «Paradise Hotel», fordi produksjonen valgte å spille inn i Mexico under pandemien. Nå svarer programleder Triana Iglesias på kritikken. Video: Madeleine Liereng / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Vi kommer til å bruke mer tid på å gå gjennom avtalene sammen med deltakerne, hva slags juridisk betydning det har og hva formålet er - alt for å få deltakerne til å føle seg trygge når de går inn i programmet, skriver hun.

I kontraktene kommer det også frem en rekke andre krav til deltakerne. Blant annet må de bekrefte at de ikke har vært diagnostisert med eller fått behandling for noen form for psykisk eller fysisk sykdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer