TRUES: Martine Lunde, vinner av årets «Paradise Hotel», forteller at hun har mottatt flere trusler etter finalen. Noen av dem truer henne på livet, og det har blitt så ille at hun vurderer å gå til politiet. Foto: TV3
TRUES: Martine Lunde, vinner av årets «Paradise Hotel», forteller at hun har mottatt flere trusler etter finalen. Noen av dem truer henne på livet, og det har blitt så ille at hun vurderer å gå til politiet. Foto: TV3 Vis mer

«Paradise Hotel»-deltaker Martine Lunde:

Trues etter «Paradise»-finalen

Martine Lunde (21) vurderer å anmelde de verste truslene. 

Publisert

(Seoghør.no): Forrige uke gikk siste episode av «Paradise Hotel» på TV3. Det ble en dramatisk finale mellom Martine Lunde (21) og Kevin René Gustavsson (21), da Lunde valgte å slippe kula.

Det vil si at Gustavsson ble snytt for premiepengene. Mange ble sure på Oslo-kvinnens avgjørelse, og flere tusen sendte penger via Vipps til hennes mannlige motspiller. Det er imidlertid en mild reaksjon på finalen i motsetning til hva Lunde selv opplever.

På sosiale medier, på bloggen og på hennes egen telefon tikker det stadig inn hatmeldinger. Noen av dem er av en uskyldig art, mens andre direkte truer henne på livet. Nå vurderer 21-åringen å anmelde de aller verste tilfellene.

- Ikke greit

Det er på sin egen blogg at Lunde først omtaler de ekle kommentarene. Setninger som «gå og dø», «drep deg selv din hore» og andre mindre hyggelige beskjeder har tikket inn hver dag siden finalen ble vist på tv. Hun forteller at hun har fått negative kommentarer før, men aldri sånn som dette.

- Man skjønner at det er yngre folk som skriver mye av det her. Jeg vet liksom ikke helt hva jeg skal gjøre, sier hun til Seoghør.no og fortsetter:

- Her må noen av foreldrene stilles til ansvar. At tolvåringer sender meg masse dritt på nettet, om at jeg bør begå selvmord, få kreft eller bli banka opp, er ikke greit, forklarer hun.

UTVALGTE EKSEMPLER: Flere av meldingene Martine Lunde får oppfordrer til selvmord, mens andre kommer med nedlatende kommentarer og utspill. Lunde vurderer nå å gå til politiet med de aller verste. Foto: Privat
UTVALGTE EKSEMPLER: Flere av meldingene Martine Lunde får oppfordrer til selvmord, mens andre kommer med nedlatende kommentarer og utspill. Lunde vurderer nå å gå til politiet med de aller verste. Foto: Privat Vis mer

Seoghør.no får se noen av meldingene hun har fått i innboksen. Det er spesielt på Instagrams meldingsfunksjon og i kommentarfelt under bilder at det går hardt for seg. Lunde sier selv at hun ikke tar seg spesielt nær av meldingene, men mener at andre fort kan reagere annerledes.

- Jeg har sendt melding til faren til hun ene som sendte meg en melding. Jeg sa han burde ta en snakk med dattera si. Om hun holder på sånn med andre, er det ikke sikkert andre takler det like fint. Det kan få alvorlige konsekvenser, sier hun og fortsetter:

- Jeg har jo blitt vant til det, men for fem år siden hadde jeg sittet i tårer i flere døgn av sånt, forteller hun.

Vurderer anmeldelser

Spesielt de verste meldingene, som truer henne på livet, er Lunde bekymret for. Hun forteller at hun vurderer å gå til politiet med enkelte av bemerkningene hun har fått.

- Det er noe jeg vurderer sterkt. Jeg er litt usikker på hvordan jeg gjør det og hvordan politiet tar sånne saker. TV3 sa til meg at jeg absolutt bør anmelde den aller verste hetsen, forteller hun.

I straffeloven § 263 og 264 heter det at trusler som er egnet for å framkalle alvorlig frykt kan straffes med bøter eller fengsel inntil ett år. Blir truslene sett på som alvorlig, er strafferammen på inntil tre år.

- Jeg orker ikke lese gjennom alt. De siste dagene har jeg prøvd å holde meg unna alle kommentarfelt. Det er ikke noe morsomt, og jeg blir jo lei meg, sier 21-åringen.

- Forberedt

Lundes kjæreste, «Paradise»-deltaker Aleksander Sæterstøl, sier til Seoghør.no at han oppfatter truslene og hatmeldingene som forkastelige.

- Jeg var jo forberedt på det, men det er kjipt. Jeg merket det på henne at hun ikke var i sitt ess i dagene etter finalen, for meldingene haglet inn i ett kjør. Det ble litt ekstra kos på henne da, sier han og fortsetter:

- Noen av tilfellene bør definitivt anmeldes, for det er snakk om unger i 12- til 16-årsalderen. Foreldrene bør få vite om dette, legger han til.

Pressekontakt i TV3, Andreas Framnes, forteller til Seoghør.no at han har diskutert saken med Lunde. De er klar i sin posisjon ved dilemmaet.

- Det blir for øvrig Martine som til syvende og sist eventuelt må anmelde et forhold, noe vi oppfordrer til dersom personhetsen er av grov karakter, skriver han i en tekstmelding.

- Påkjenningen av å være med i et tv-program er ofte større enn deltakerne forventer, og da er det opp til oss å sørge for at alle får den oppfølgingen de trenger.

Han forklarer at de er forberedt på mulig hets av «Paradise»-deltakerne, og at de caster mennesker de tror klarer å stå i stormen. Oppfølgingen er ifølge han tett, og den som ber om hjelp får det av kanalen.

Lunde er på langt nær den eneste bloggeren i Norge som har mottatt hets på sosiale medier. Sophie Elise Isachsen har blant andre fått flere hatmeldinger, som har klart å skape overskrifter.

Toppblogger Anna Rasmussen måtte i en periode stenge kommentarfeltet sitt på grunn av hets. «Bloggerne»-profil Kristine Ullebø har også valgt å lukke kommentarfeltet på grunn av hatske tilbakemeldinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer