Yousef Hadaoui:

Truer med å flytte fra Norge

NRK-profilen lover at han flytter tilbake til hjemlandet Marokko om Mustafa Hasan blir sendt ut av landet.

RÅDLØS: Yousef Hadaoui lurte på hvordan han kunne hjelpe Mustafa Hasan, og landet på å flytte fra landet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RÅDLØS: Yousef Hadaoui lurte på hvordan han kunne hjelpe Mustafa Hasan, og landet på å flytte fra landet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Den siste tiden har mange engasjert seg i saken til 18 år gamle Mustafa Hasan. Videregåendeeleven, som siden han var seks år har bodd i Norge, har fått vedtak om å reise ut av landet, til morens hjemland Jordan.

- Hvis de sender ham til Jordan, så flytter jeg tilbake til Marokko, sier «Svart humor»-profil Yousef Hadaoui (39) til Se og Hør.

Komikeren er den siste i rekken til å gi kjendisstøtte til det unge musikktalentet, som har fått frist på seg 18. januar til å forlate landet.

Får kjendisstøtte: - Vanvittig

Karpe-duoen og fotballspiller Martin Ødegaard er blant dem som har gått hardt ut mot norske myndigheter på bakgrunn av vedtaket.

- Jeg synes det er helt utrolig. Dette er uventet og nesten ikke til å tro. Det er ikke noe man forventer fra folk som har det bra og godt i sitt egen liv. Å hjelpe noen uten å kjenne dem, på eget initiativ, det har jeg ikke klart å inne ennå, sier Hasan til Se og Hør.

UTKASTELSESVEDTAK: Mustafa Hasan har fått endelig vedtak om at han må forlate landet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
UTKASTELSESVEDTAK: Mustafa Hasan har fått endelig vedtak om at han må forlate landet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Han forteller at det har vært utfordrende å holde seg i skinnet når forbildene hans taler hans sak.

- Jeg har drevet med musikk i flere år, og er inspirert av Karpe. Jeg har også spilt fotball i ti år, og å prate med Martin Ødegaard etter å ha sett opp til ham i mange år er helt vanvittig, sier han.

Familien sendt ut

Saken bunner i at moren hans oppga feil nasjonalitet da hun kom til Norge i 2008. Moren, som opprinnelig var fra Palestina, skal ha blitt tvangsgiftet med sin fetter i Jordan, og skulle derfor oppgitt jordansk nasjonalitet.

Resten av familien til Hasan er sendt ut av landet, men han selv har fått bli ettersom han ikke var myndig. Nå er han imidlertid fylt 18 år, og Utlendingsnemnda har fattet endelig vedtak om at han må ut av Norge.

Saken har vekket sterke reaksjoner - fordi et barn straffes på grunn av noe foreldrene har gjort. Det er mobilisert krefter for å beholde 18-åringen i landet han har bodd i over halve livet.

TORPET: «Torpet»-deltagerne er klare og de består av gamle kjenninger for «Farmen»-fansen. Video: Henriette Eilertsen/Tv 2 /Rød Løper Vis mer

Ser ingen humor i situasjonen

Hadaoui vil gjøre det han kan for å støtte 18-åringen. Til Se og Hør sier han at hvis ikke Hasan får bli i Norge, så vil ikke han heller være her.

- Jeg får vondt i magen av hele saken. Da jeg var liten sa folk til meg at jeg skulle dra tilbake til der jeg kom fra. Situasjonen til Mustafa vekker følelser i meg som jeg kanskje har fortrengt litt fra barndommen. Det fucker med hodet ditt når du ikke føler deg hjemme noe sted, forklarer han.

Komikeren har i en årrekke laget humor fra et innvandringsperspektiv, og har på den måten bidratt i samfunnsdebatten.

- Jeg prøver å påvirke med humor, som har vært mitt mål hele livet. Jeg har tatt opp betente temaer som religion og innvandringsdebatten. Men jeg ser ikke noe humor i dette, og det er derfor jeg går for en annen strategi.

BRYTER SAMMEN: «Hjem til jul»-stjerna Felix Sandman bryter sammen i programmet «Musikhjälpen» Video: Musikhjälpen/SVT Vis mer

- Starter kafé eller noe

Hadaoui sier nemlig at han ikke lenger vil bo i Norge dersom Hasan ikke får være her, og at han flytter tilbake til opprinnelseslandet Marokko om 18-åringen blir sendt ut av landet.

- Jeg drar samme dag som ham. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre der, jeg får vel starte en kafé eller noe. Det er sikkert dritmange som blir glade hvis jeg flytter tilbake der jeg kom fra, men jeg vet ikke om det har noen effekt. Men hvis vi sender ut Mustafa er det ikke det Norge jeg kjenner.

18-åringen forteller at initiativet til Hadaoui betyr mye.

- Å flytte fra Norge hvis jeg ikke får være her.. det er helt sinnssykt å si. At noen er villige til å strekke seg så langt for noen andre betyr at verden fortsatt er optimistisk, sier Hasan.

TRIST: Ikke alle er fornøyde med hvem Mario velger til kamp i «71 grader nord», og laget hans blir dermed beskyldt for rasisme. Reporter: Kine Falch. Video: Steffen Pettersen/ Rød Løper Vis mer

Ønsker endring

Hadaoui forteller at Norge for ham er å stå opp for de svake, noe også engasjementet for Hasan har vist den siste tiden. Om norske myndigheter sender 18-åringen til Jordan mener han det vil endre hans eget inntrykk av landet.

- Jeg forstår så klart at vi har et rettssystem som sender hjem folk som ikke skal være her. Jeg forstår at alle som kommer ikke kan bo her. Men litt skjønn må vi ha, i alle fall når det er snakk om barn. Han har vokst opp med norske venner, og det eneste han kjenner er Norge. Da kan man ikke si at det er noe feil i papirene, og be ham pelle seg hjem, sier han frustrert.

LES OGSÅ: Utsatt for rasisme: - Lei meg og redd

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer