Coronaviruset:

Trosset corona-oppfordring - forklarer hvorfor

Fagorganisasjon anmoder om å unngå mobilbruk i skjønnhets-salonger. Det har ikke alle tatt til etterretning.

ETTERLENGTET FRISØRBESØK: Flere av landets influensere har dokumentert sine frisørbesøk inne i salongene etter gjenåpningen denne uka, til tross for oppfordringen om å legge igjen mobilen hjemme. Foto: Skjermdump fra Bybenedicte, Pilotfrue / Instagram
ETTERLENGTET FRISØRBESØK: Flere av landets influensere har dokumentert sine frisørbesøk inne i salongene etter gjenåpningen denne uka, til tross for oppfordringen om å legge igjen mobilen hjemme. Foto: Skjermdump fra Bybenedicte, Pilotfrue / Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med denne uken vedtok regjeringen at virksomheter med en-til-en kontakt, som frisører, hudpleiere og tatovører, kunne gjenåpne. Beskjeden kom etter at de ulike virksomhetene har holdt stengt siden tiltakene mot spredning av coronaviruset ble iverksatt for over seks uker siden.

I anledning gjenåpningen har Folkehelseinstituttet kommet med en egen veiledning om smittevernfaglig forsvarlig drift i frisørsalongene.

I tillegg til dette har NHO-organisasjonen NFVB (Norske frisører- og velværebedrifter, journ.anm.) kommet med en sterk oppfordring om at frisørsalongene, og de ulike hudpleieklinikkene, bør forby bruk av mobiltelefoner inne i virksomhetene.

CORONA CHALLENGE: Influenser Ava Louise la ut en video på TikTok der hun prøvde å skape en ny trend hvor folk skulle slikke på toalettsete. Vis mer

Kan spre smitte

Administrerende direktør i NFVB, Anne Mari Halsan, forteller til Se og Hør at bakgrunnen for at de kommer med oppfordringen mot mobilbruk er at den kan være en smittekilde. Oppfordringen forteller Halsan at de har gitt til alle deres medlemsbedrifter i form av både hudpleie, negledesign og frisører.

- Mobilen tukler man mye med, og har i hendene. Hvis det er smitte enten på hendene eller på mobilen, og den legges på bordet foran deg - som er veldig vanlig - oppstår det smittefare som gjør at vi må ta enda en runde med rengjøring.

Halsan skjønner at oppfordringen ikke er av det mest populære slaget, og er klar over at ikke alle velger å følge den.

IKKE SÅ POPULÆRT: Anne Mari Halsan forteller at de valgte å komme med oppfordringen fordi mobiltelefoner kan være en smittekilde. Foto: Natalia Pipkina
IKKE SÅ POPULÆRT: Anne Mari Halsan forteller at de valgte å komme med oppfordringen fordi mobiltelefoner kan være en smittekilde. Foto: Natalia Pipkina Vis mer

- I stedet for et forbud har noen innført en desinfiseringsrutine, hvor man får servietter som man desinfiserer mobilen med. Dette er som sagt bare et råd, men for de aller fleste kunder og ansatte er det nok bare en liten del av hele opplevelsen, og kanskje til og med positivt. Vi kaller det bare en digital detox.

BEKLAGER: Det stormet mot komiker og tv-profil Herman Flesvig etter at det ble kjent at han hadde reist på hyttetur. Her beklager han. Video: Instagram/@hermanflesvig Vis mer

Desinfiserte hender og mobil

Det er imidlertid ikke alle som ser ut til å ha fått med seg, eller velger å følge oppfordringen. Blant dem, toppblogger Julianne Nygård (30), bedre kjent under bloggnavnet Pilotfrue.

Hun besøkte tirsdag frisørkjeden Meraki Studio i Oslo, og dokumenterte velvillig besøket sitt hos frisørsalongen på Instagram, som reklame.

HOS FRISØREN: Julianne Nygård dokumenterte sitt besøk hos frisørsalongen Meraki Studio denne uka. Foto: Skjermdump fra Instagram
HOS FRISØREN: Julianne Nygård dokumenterte sitt besøk hos frisørsalongen Meraki Studio denne uka. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer

Overfor Se og Hør forteller toppbloggeren at hun fikk beskjed om å sprite både hender og mobil da hun kom inn i salongen.

- Deretter spurte jeg frisøren min om det var greit å bruke telefonen under timen, siden jeg har hørt mye forskjellig, og det fikk jeg tillatelse til. I og med at jobben min i store deler foregår gjennom telefonen, og jeg ikke har fått noe forbud mot å fortsette i min daglige jobb som influenser, velger jeg å bruke telefonen min som før. Også hos mine samarbeidspartnere, som Meraki Studio, forteller hun.

- Men - jeg tar selvfølgelig mine forholdsregler, som at ingen andre får ta på telefonen min, legger Nygård til.

FÅR REFS: Kjendiser må også holde seg hjemme på grunn av coronaviruset, og prøver derfor å spre kjærlighet og glede på nye måter. Det er likevel ikke alt som går helt hjem til folket. Video: Rød Løper Vis mer

- Mobilen må brukes

Nygård er ikke den eneste som har dokumentert frisørbesøket sitt med mobilen denne uka. Mandag var også «Kompani Lauritzen»-profil og influenser Wanda Mashadi (28) på besøk hos samme frisørsalong som Nygård.

Også hun dokumenterte besøket sitt på Instagram-story.

Se og Hør har vært i kontakt med Wanda Mashadi, som ikke ønsker å bidra med kommentarer til denne saken.

Eier av Meraki Studio AS, Malene Stølen, forteller til Se og Hør at de forholder seg til det Folkehelseinstituttet har kommet med av tiltak og retningslinjer, til frisørsalonger i Norge, og at de tar det på største alvor.

- Alle kunder som har satt opp time hos Meraki Studio får melding minimum en dag i forveien, om alle tiltak og retningslinjer fra Folkehelseinstituttet. Ved inngangen blir alle møtt med en beskjed om at hender og mobil skal vaskes med håndsprit, forteller Stølen.

Videre påpeker hun at salongen har en egen Antibac-pumpe på hver klippestasjon, som kundene kan bruke når de beveger seg rundt i salongen.

FLETTEFIN: Her er fletten som får håret vekk fra ansiktet, men samtidig imponerer med sin eleganse. Vis mer

- Mange kunder kommer også i arbeidstiden, og trenger mobilen for å kunne jobbe. Dette vil også redusere småpraten, som er en av retningslinjene til Folkehelseinstituttet. Stasjoner og utstyr blir vasket etter hver kunde, forsikrer hun.

- FHI anbefaler også kontaktløs betaling, som vil betyr at mobilen ofte må brukes. Vi opplever at alle våre kunder tar forholdsreglene på alvor, legger hun til.

Kona til «Skal vi danse»-dommer Egor Filipenko (32), influenseren Benedicthe Bjerke (31), er også en av dem som har valgt å dokumentere frisørbesøket sitt i sosiale medier (se under).

FIKSET HÅRET: Benedicthe Bjerke så seg også nødt til å dokumentere at hun var på besøk hos frisøren tidligere denne uken. Foto: Skjermdump fra Instagram
FIKSET HÅRET: Benedicthe Bjerke så seg også nødt til å dokumentere at hun var på besøk hos frisøren tidligere denne uken. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer

Se og Hør har vært i kontakt med den aktuelle frisørsalongen, som opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken. Benedicthe Bjerke har ikke besvart Se og Hørs gjentatte henvendelser.

ANGRER: Ireland Tate var sikker på at hun ikke skulle bli syk. Så ble hun corona-smittet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

Følger oppfordringen

Kjendisstylist og tv-profil Jan Thomas (53) driver selv to frisørsalonger i Oslo, under navn Jan Thomas Studio. Han forteller til Se og Hør at de tar oppfordringen på alvor, ved å informere kundene på tekstmelding før de kommer til salongene.

- Vi hadde senest en kunde i dag som spurte oss om det var greit å vise et bilde av en frisyre - før vi skulle sette i gang. Selvfølgelig er det i orden, og da tenker jeg at vi har oppnådd mye. Folk tar dette på alvor, og i det store bildet er folk helt ellevilt fornøyd med at vi er oppe igjen, så de får klippet og farget håret sitt. Det siste de bekymrer seg for er telefonen, forteller han.

Videre mener tv-profilen at man kan klare seg fint uten mobiltelefonen sin, og heller snakke sammen.

STILLER SEG BAK OPPFORDRINGEN: Jan Thomas mener at man fint kan klare seg uten mobiltelefonen sin. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
STILLER SEG BAK OPPFORDRINGEN: Jan Thomas mener at man fint kan klare seg uten mobiltelefonen sin. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

- Det er ingen som er så opptatt, og må ha den telefonen hele tiden. Jeg synes oppfordringen om å legge den igjen hjemme er bra, både på menneskelig nivå og med tanke på smittefaren, fortsetter han.

LES OGSÅ: Forlot kone og barn etter corona-isolasjon

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer