Stian «Staysman» Thorbjørnsen:

- Tror TV 2 synes det er litt rart

«Allsang på grensen»-programlederen mener man både kan nyte en kald pils og holde seg aktiv - noe som er blitt lagt merke til.

FOLKEKJÆR: Stian «Staysman» Thorbjørnsen ble først for mange en profil gjennom «Paradise Hotel». Nå går han turer med Bent Høie, og har blitt et folkehelseidol. Likevel legger han ikke skjul på at gamlelivet ikke skal skrotes riktig ennå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FOLKEKJÆR: Stian «Staysman» Thorbjørnsen ble først for mange en profil gjennom «Paradise Hotel». Nå går han turer med Bent Høie, og har blitt et folkehelseidol. Likevel legger han ikke skjul på at gamlelivet ikke skal skrotes riktig ennå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stian «Staysman» Thorbjørnsen (38) kan nok sies å være den norske kongen av «rølp», en tittel han trolig hadde båret med stolthet. Med et MGP-bidrag om en pizza, den karakteristiske Østfold-dialekten, et stort konsum av pils og sceneopptredener rundt om i «alle» landets kroker har han også klart å bli en av våre mest folkelige artister.

GIR UT SOMMERLÅT: Petter Pilgaard trodde at mange kjendiser skulle være med i musikkvideoen til Staysman. Slik ble det ikke. Video: Kine Falch Se hele musikkvideoen her: https://www.seher.no/video/se-musikkvideoen-til-staysman-og-pilgaards-sommerlat/GSIa3imx Vis mer

Det er trolig derfor han også de siste åra har fått en rekke prestisjetunge programlederoppdrag - som akkurat nå i Halden. Sammen med Katrine Moholt leder han «Allsang på grensen», et konsept covid-19 ikke har klart å utsette.

Han skal geleide artistkolleger gjennom settene sine, vitse fra scenen og skape et show for både publikummerne og oss der hjemme. Ifølge ham selv er det mindre krevende nå enn før - på grunn av et vektfrafall på godt over 13 kilo.

- MERKER DET GODT: Staysman sier at han spesielt på scenen merker vektnedgangen godt. Her er han i Lillestrøm tidligere i år, på en drive-in-konsert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
- MERKER DET GODT: Staysman sier at han spesielt på scenen merker vektnedgangen godt. Her er han i Lillestrøm tidligere i år, på en drive-in-konsert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Ble treningsforbilde

- Jeg merker det veldig godt, som da jeg måtte spille i Elverum alene, sier han til Se og Hør, og legger til at kompanjong Lasse «Lazz» Jensen er coronafast i Irland.

- Showet var liksom mitt ansvar alene, og jeg ble nesten ikke svett engang. Jeg hadde masse å gå på. Det hadde jeg ikke da jeg veide 122 kilo. Det er mye enklere å gjøre ting nå. Normalt må jeg gjennom ti show på en sommerturné før jeg kan gjennomføre uten å bli dødens andpusten, flirer han.

38-åringen går gjerne med åpen skjorte, og har dermed eksponert den tatoverte magen på scenen og foran Norge flere ganger. Da den begynte å minke i størrelse, var det også naturlig at flere la merke til det.

SYNLIG: 38-åringen er ikke fremmed for å la magen være synlig, og da den brått hadde blitt mindre, var det flere som la merke til endringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SYNLIG: 38-åringen er ikke fremmed for å la magen være synlig, og da den brått hadde blitt mindre, var det flere som la merke til endringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Selv mener han at vektnedgangen har fått altfor mye oppmerksomhet, i og med at han ikke har lagt om livet noe særlig. Han kan fortsatt ta seg et par pils på tirsdagen og gå en tur på onsdagen. Likevel har han trolig fått enkelte til å forstå at det kan være så enkelt - at det å gå en tur kan bidra til mye.

- Jeg gikk 34 mil på 34 dager, noe folk plutselig fikk med seg. Så var jeg brått på forsida av VG, på «Senkveld» og gikk tur med Bent Høie - alt fordi jeg har gått litt ned i vekt, sier han, før han strekker seg mot pilsen som står foran han på bordet.

- Og her sitter jeg nå, og drikker øl på en hverdag klokka 15. Jeg drakk øl i går også, det synes jeg er det fine her, å vise at man kan gjøre begge deler. Man kan «rølpe» rundt som meg, men samtidig gå ned 13 kilo, forklarer han.

Ut på tur

Selv om han kan bli forlegen av all oppmerksomheten, legger han ikke skjul på at han «føler seg som en million». Samtidig har han ingen planer om å leve under et strengt regime, og mener den eneste han eventuelt skuffer ved å gå opp igjen er seg selv.

Derfor er det fint å ha noe sunt og givende å se fram til.

- Neste år har jeg et mål om å gå til Trondheim fra Oslo. Det blir 32 dager med to mil hver dag. Jeg klarer helt fint å gå to mil, men jeg er skeptisk til hvor mange dager det er på rad.

38-åringen legger dessuten til at han allerede har nådd så mange milepæler at han har behov for å finne på nye.

Stian Thorbjørnsen intervjues etter «Skal vi danse»-sending. Vis mer

- Jeg har spilt i Oslo Spektrum, vært programleder på NRK midt i fredagstacoen og spilt på VG-lista. Da er det viktig å nå nye mål, men som mitt store forbilde Ole I'Dole sa - og her parafraserer jeg fritt - det viktigste er veien mot målet. Derfor skal jeg sove på hotell mellom slagene på den gåturen, det blir min gulrot, flirer programlederen.

FØRSTE GANG: Staysman ble et navn i Norge da han var med på «Paradise Hotel». Her er han fotografert med Iselin Michelsen. Foto: TV3
FØRSTE GANG: Staysman ble et navn i Norge da han var med på «Paradise Hotel». Her er han fotografert med Iselin Michelsen. Foto: TV3 Vis mer

Fylla hos Per

Rølpen og pilsen skal altså ikke på hylla, selv om han tar beina fatt oftere enn før. Etter årets premiere av «Allsang på grensen» klarte han å dra med seg Freddy Kalas og Andreas «Tix» Haukeland på byen i Halden, og det ble etter hvert en fuktig aften i rockens by.

- Jeg tror kanskje TV 2 synes det er litt rart, for de har sagt at flere artister vil være igjen i Halden etter sending i år. Da må kanalen fikse hotellrom, fordi jeg kan skal få dem med ut på byen i Halden, humrer han.

- En kveld klarte vi å ende på puben til Per Sandberg og Bahare Letnes etter premieren. På et tidspunkt hadde vi pianokonsert der. Det var sykt trivelig, for jeg trenger vel ikke fortelle at jeg er en stor fan av brune puber, flirer han.

Skal han først på et utested, er det Heidis i Oslo som gjelder. Han mener det er fint å se at noen steder satser på rølpemusikken han tross alt har levd av i såpass mange år, og at folk ikke nødvendigvis trenger å være på afterski for å slippe dansefoten løs. På Heidis hadde 38-åringen på et tidspunkt en plansje i gull inngravert med navnet hans, fastskrudd på hans faste bord.

- Men den ble stjålet hele tida, så de måtte drite i det.

DUO: I sommer skal Katrine Moholt og Staysman lede «Allsang på grensen» fra Halden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DUO: I sommer skal Katrine Moholt og Staysman lede «Allsang på grensen» fra Halden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hun er lei

38-åringen er lite selvhøytidelig, og kan vitse om det aller meste. Det kan han også om et av de største problemene sine - som han forsøker å skjule fra den yngste sønnen sin. Han sliter nemlig med tvangstanker, noe han har valgt å være åpen om i flere år.

Han må kikke under senga før han skal legge seg, og må kikke under den igjen om han bare har vært en svipptur på do. Låste dører må dobbeltsjekkes og skap må åpnes flere ganger for å forsikre om at de er tomme.

- Jeg har levd med dette i flere år. Jeg er en krisemaksimerer, og må derfor berolige meg med at alt er som det skal. Jeg har blitt mer ekstrem med åra. Det hjelper ikke å si til meg at det ikke er noen under senga, jeg må sjekke det selv, sier han og fortsetter:

PENT PAR: Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Tina Thorbjørnsen har vært gift i flere år. Her fotografert på Heidis. FOTO: Tore Skaar / Se og Hør
PENT PAR: Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Tina Thorbjørnsen har vært gift i flere år. Her fotografert på Heidis. FOTO: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

- Dama (kona Tina Thorbjørnsen, journ.anm.) er fra Nord-Norge, og er ikke redd for noe. Så hun synes jo det er dritteit og er lei. Men hun må bare venne seg til det. Jeg har derimot tatt meg ganske sammen når det kommer til å holde på sånn foran minstemann, sier han.

Ekteparet fikk sønnen Lennox sammen i august 2014, mens han i tillegg har sønnen Viktor fra et tidligere forhold. Da den yngste sønnen begynte å åpne skap som toåring, for å herme etter faren, skjønte programlederen at nok var nok.

Kjendisgallaen 2015 - Staysman vinner "Årets kjendis" og frir til kjæresten Tina på scenen i takketalen. Vis mer

- Jeg kan jo ikke ødelegge ungen min, så jeg måtte slutte med det foran ham. Jeg gjør det ikke når han ser på. Han legger seg heldigvis en del tidligere enn meg, for jeg har ikke klart å slutte, sier han, og legger til at han ikke har prøvd noe form for terapi ennå - i og med at det ikke er «en vond plage».

LES OGSÅ: - Dette er bare trist

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer