Solveig Kloppen og Gullruten 2019:

- Tror ikke åpenheten har kostet familien noe

Solveig Kloppen er nominert til pris for den sterke tv-serien.

OVERVELDENDE: Solveig Kloppen har fått to Gullruten-nominasjoner for tv-serien «Det jeg ikke fikk sagt». Under fredagens nominasjonslansering forteller 47-åringen til Se og Hør at serien har fått en fantastisk mottakelse. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
OVERVELDENDE: Solveig Kloppen har fått to Gullruten-nominasjoner for tv-serien «Det jeg ikke fikk sagt». Under fredagens nominasjonslansering forteller 47-åringen til Se og Hør at serien har fått en fantastisk mottakelse. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2017 opplevde programleder Solveig Kloppen (47) at livet ble snudd på hodet, da hennes mor og søster begge døde i løpet av seks uker. På den tiden var hun i gang med innspillingen av en ny tv-serie om døden, men fokuset ble raskt skiftet mot henne selv etter de vonde opplevelsene.

I «Det jeg ikke fikk sagt» fikk Norge et nært møte med Kloppen og hennes familie i sorgen, noe som utløste et skred av sympati og hjerter i sosiale medier.

Fredag ble hun anerkjent med hele to Gullruten-nominasjoner for åpenheten, og kan i mai bli kåret til beste programleder og få publikumsprisen.

Fantastisk mottakelse

På nominasjonslanseringen, som fant sted på Edderkoppen i Oslo, kunne Kloppen fortelle til Se og Hør at det er veldig stas å være nominert, og at tv-serien har fått en fantastisk mottakelse.

– Det er jo veldig godt når man lager noe så personlig. En ting er at det har vært en fin mottakelse, men så har det jo vært mange seere i tillegg, og man vil jo gjerne at det skal bli sett og snakket om. Det er jo det som er målet, at man åpner litt opp, og det at jeg er åpen kan gjøre at det blir lettere for andre å snakke om de vanskelige tingene, forteller Kloppen til Se og Hør.

RØRENDE: Etter at tv-serien «Det jeg ikke fikk sagt» rullet over de norske tv-skjermene har programleder Solveig Kloppen fått mange overveldende tilbakemeldinger. Foto: Espen Solli / TV 2
RØRENDE: Etter at tv-serien «Det jeg ikke fikk sagt» rullet over de norske tv-skjermene har programleder Solveig Kloppen fått mange overveldende tilbakemeldinger. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Tilbakemeldingene Kloppen har fått etter at tv-serien ble vist beskriver hun som overveldende, rørende og langt over forventningene.

Hele Norge fikk et nært innblikk i sorgen til Kloppen og hennes familie gjennom tv-serien, og TV 2-profilen forteller at det å slippe befolkningen inn har kostet.

– Det koster jo, men det har vært veldig fint. Og en del av de tilbakemeldingene jeg har fått gjør jo at man tenker at én av disse tilbakemeldingene gjør at det er verdt det. Når voksne menn skriver at «etter jeg har sett på serien din har jeg og kona mi besluttet at jeg må søke hjelp for at ikke min familie skal sitte igjen med den samme sorgen og tankene som dere gjør», og da tenker jeg «okey, men da har vi gjort noe riktig».

KREFTSAKEN: - Ingenting av det jeg har gjort, kan sammenlignes med situasjonen til Linnea. Her er bakomfilmen til Barnekreftforeningens reklamefilm. VIDEO: Barnekreftforeningen Vis mer

Modig familie

- Har det påvirket familien noe at du har vært åpen om det?

– Jeg tror ikke at det at jeg har vært åpen om det har kostet familien noe. Men jeg tenker jo at de som virkelig er modige oppi det her er niesene mine, som ikke er vant til den oppmerksomheten her, og som er helt hudløse og klarer å sette ord på tanker og følelser veldig mange har.

På spørsmål om hva en pris på Gullruten vil bety for den velkjente programlederen, svarer 47-åringen:

– En slik pris betyr jo først og fremst et nikk og anerkjennelse fra bransjen, og eventuelt fra publikum, da. Så betyr det vel ikke så mye mer enn det. Det betyr jo at publikum setter pris på det man holder på med, og det betyr jo veldig mye, men det betyr ikke at man har jobb til høsten.

Fremover forteller 47-åringen at hun er fullt opptatt med ny innspilling av TV 2-programmet «Norske Talenter».

Tok livet sitt

I januar fortalte programlederen åpent om sjokket hun og resten av familie kjente på i 2017.

Mora Bjørg Hjelmstad kjempet sitt livs kamp mot kreft, noe Kloppen også dokumenterte. Moren ble gradvis dårligere før hun sovnet stille inn.

Overfor kanalen forklarte Kloppen hvor godt det var å være to, og at hun hadde støtte av søstera Kathrine i den tunge stunden. Lite visste programlederen at hun også skulle miste sin kjære søster, helt uten forvarsel.

Søsteren tok nemlig sitt eget liv, bare 50 år gammel.

- Det er som om alt revner, og jeg husker bare at jeg hylte da beskjeden kom. Det var et skrik som kom helt fra det innerste. Selv om Kathrine i perioder hadde vært veldig deprimert, var jeg ikke forberedt på at dette kunne skje, sa Kloppen til TV 2.

Like før julefreden senket seg i statsministerboligen, fikk familien Finnes/Solberg den dystre bekreftelsen: «Du har kreft». Vis mer

Vil snakke om døden

«Det jeg ikke fikk sagt» er en serie hvor 47-åringen i utgangspunktet skulle lære seg mer om hvordan man kunne snakke om døden.

Programlederen hadde i lengre tid syntes det var et vanskelig tema å snakke om, og fortalte åpenhjertig om at hun blant annet er redd for hva som er på den andre siden.

Da Kloppen tok avgjørelsen om å fortelle morens historie, så hun seg nødt til å fortelle om søsterens også. Det er hun først klar for å gjøre nå.

- Jeg tenker det er fint, og det er godt at folk vet hva som har skjedd. Jeg legger ikke skjul på at det er kjempevanskelig, og jeg har dager som er utrolig tunge og bena er som blylodd. Men jeg prøver å overbevise meg selv og mine nærmeste om at dette er normalt i en unormal situasjon, sa Kloppen til TV 2 tidligere i år.

LES OGSÅ: Erna Solbergs ektemann har fått kreft

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer