RØRENDE: Trond Kirkvaag ble bisatt i Vestre Krematorium i Oslo fredag.  Foto: SCANPIX
RØRENDE: Trond Kirkvaag ble bisatt i Vestre Krematorium i Oslo fredag. Foto: SCANPIXVis mer

- Trond lever videre

Knut Lystad og over 400 andre, tok et tungt farvel med Trond Kirkvaag fredag.

SEHER.NO: Trond Kirkvaag (61) ble fredag bisatt i Vestre krematorium i Oslo. Komikeren døde fredag 16. november etter lengre tids sykdom.


Mange kom for å vise den stor humoristen den siste ære. Vestre krematoriums 400 plasser var fylt til randen, og de sist ankommende gjestene, deriblant Nytt på nytt-sjef Jon Almaas måtte følge bisettelsen fra det gamle kapellet på TV.


Bestekameraten fra barndommen, Per Christian Bjørnstad, holdt en lang og rørende tale om Trond Kirkvaag.


- Jeg ble imponert over barndomsvennen, som holdt en veldig personlig og fin tale, sa Ingar Helge Gimle etter seremonien.


- Det er fryktelig trist, det er et stort savn, men han lever videre, sier Knut Lystad til Seher.no etter seremonien.


- Jeg har det forferdelig vondt. Men det eneste alternativet til å ha det vondt, er aldri å bry seg om noen, og det er mye verre, sa han til VG Nett på forhånd.

- Det var en flott og personlig seremoni, der utrolig mye vakkert ble sagt. Jeg vil si som Erik Bye sa etter at Alf Prøysen døde: "Om han er borte, så lever’n lell", sier TV 2s Kathrine Moholt.


- Han ville ha meg med i KLM. Jeg kjente ham personlig, sier en trist Kathrine Moholt.


Knut Lystad og KLM-vennen Lars Mjøen var blant gjestene sammen med blant andre Harald Eia, Bård Tufte Johansen, Robert Stoltenberg, Kristian Skolmen, Jon Skolmen, Pål Bang-Hansen, Charlo Halvorsen, Nils Vogt, Claus Wiese, Jens Bruun Pedersen, Andreas Diesen, Hans-Tore Bjerkaas, Jon Gelius, Trond-Viggo Torgersen, Knut Nærum, Jon Almaas, Otto Jespersen, Ingrid Lorentzen, Trond Giske og Anne Marie Ottersen.


Blant de som holdt minneord var kulturminister Trond Giske, kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas og NRKs Andreas Diesen.

Det ble også fiolinsolo fra Charlie Chaplin-filmen "Limelight", musikk med John Lennons "Working class hero" og som avslutning ble Fleetwood Macks "Albatross" spilt på CD.

- Dette var en ekstraordinær seremoni, for en ekstraordinær mann. NRKs bygg på Marienlyst er litt mindre raust nå som Trond er borte. Han var raus i omgangen med alle oss som har hatt glede av å jobbe sammen med ham. Trond fulgte med på nyhetene, og så ifra når det var ting han ikke likte, sier NRKs Jon Gelius.


- Trond var verdens varmeste menneske, sier Nils Vogt til Seher.no.


Kirkvaag, som ble kjent blant annet for sine parodier, og gjennom TV-serien "Brødrene Dal", sammen med komitrioen KLM, døde fredag for to uker siden.


Fredag skrev Se og Hør at han under sykdommen ble god venn med en annen stor komiker, Arve Opsahl,  som døde 85 år gammel 29. april i år. De to delte rom ved Diakonhjemmet på Ullern i Oslo.


- Det er klart at det er et stort tap for NRK og underholdningslivet i Norge. Han var uten tvil en av de aller største humoristene som har levd i fedrelandet, sa NRKs kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas til Seher.no etter dødsfallet.


Artisten, komikeren, imitatoren, og forfatteren Trond Georg Kirkvaag ble født 21. juni 1946. Han var sønn av den legendariske NRK-personligheten Rolf Kirkvaag, og vokste opp på Fagerborg og Marienlyst like ved Kringkastingsbygningen i Oslo sammen med moren Sonja og søsknene Rolf og tvillingsøsteren Kristin.

Trond startet sin karriere i NRK så tidlig som 1968. Han begynte som franskkyndig i NRK, men ble etter hvert hyret til å lage sketsjer. På første halvdel av 70-tallet hadde han et svært fruktbart samarbeid med en annen stor komiker, Jon Skolmen. De lagde flere bidrag som vant priser i Montreaux-festivalen.

I 1976 slo han seg sammen med Knut Lystad og Lars Mjøen i radioprogrammet "Bedre sent enn alvor" - og KLM så dagens lys. I 1977 kom de på TV med komiserien "Nynytt".

KLM-gutta ble nok best kjent for de fire humorseriene om Brødrene Dal (Professor Drøvels hemmelighet , Spektralsteinene, Legenden om Atlant-is, Mysteriet om Karl XIIs gamasjer, men mange husker nok også med glede "Press" fra 1979, "I spøkelyset" fra 1983, Montreux-produksjonen "Diplomatix" fra 1985, "Skai-TV" fra 1989, "Nachspiel" fra 1992, "KLMs vorspiel" fra 1995, og Montreux-suksessen "The rise and fall of an olympic village" fra 1994.

Senere gjorde Trond ny suksess i samarbeid med Otto Jespersen, i dag bedre kjent fra ”Rikets røst”. Trond og Ottos humorprogram ”Trotto Libre” gikk i 1996 og 1998. Hele Norge gikk rundt og sa ”Vart du skræmt no?” inspirert av Kirkvaags figur Skremmer’n.

I 2000 var Trond programleder for talkshowet ”Showtalk”.

Trond Kirkvaag har også skrevet to bøker: krimromanen Kongen fra 1999 og selvbiografien "Ikke kom nærmere. Jeg og far" fra 2007.


HELE LANDETS HYLLEST: Lesernes minneord til ære for Kirkvaag


Trond Kirkvaags liv i bilder: