Svein Østvik:

- Trodde jeg skulle drikke meg i hjel

«Farmen Kjendis»-stjernen brukte alkohol som smertestillende. Det smerter ham å tenke på hva han har utsatt familien for.

TØFT: Det er ikke lett å snakke om mørke minner, men for TV-kjendisen er det viktig å være åpen og ærlig. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
TØFT: Det er ikke lett å snakke om mørke minner, men for TV-kjendisen er det viktig å være åpen og ærlig. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en helt annen mann enn den bråkete Charter-bajasen, som møter oss hjemme i Heggedal i Asker. Svein Østvik (57) er våt i håret etter en rask treningsøkt. Den kraftige karen de fleste kjenner fra TV-skjermen, er i bedre form enn på lenge etter oppholdet på «Farmen kjendis».

- På gården gikk jeg ned 12 kilo. Nå er jeg nesten ned mot 80 kilo. Det er deilig å være i matchvekt. Det er jeg stolt av, etter det tøffe livet jeg har levd, forteller Østvik.

Drakk bort lykken

Den «nye» kroppen er han fast bestemt på å beholde. Svein trener hver dag, og sykler 20 mil i uken. På den lille terrassen hjemme har han vektstang og en rekke manualer.

I oppveksten var Svein i toppform, men det skled ut da alkoholen tok over hverdagen.

GIR ALT: I dag har Svein kuttet ned på alkoholinntaket og trener regelmessig. Etter oppholdet på «Farmen», raste han også ned i vekt. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
GIR ALT: I dag har Svein kuttet ned på alkoholinntaket og trener regelmessig. Etter oppholdet på «Farmen», raste han også ned i vekt. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Mange drikker bort vonde følelser, men for meg var det motsatt. Jeg drakk for å stoppe gleden. Hver gang jeg hadde et lykkelig øyeblikk, måtte jeg drikke meg ned igjen, forteller han åpenhjertig.

Han er overrasket over at kroppen tålte misbruket.

- Jeg var alkoholiker, og skjønner nesten ikke at det går an. Å drikke hver dag i så mange år, er som å be om en tidlig død. Jeg fryktet jeg skulle drikke meg i hjel, men jeg landet heldigvis på beina, sier han og skuer ut av stuevinduet.

Skapte redsel

Vonde barndomsminner var noe av årsaken til alkoholmisbruket, som toppet seg på 1990-tallet. I tillegg slet Svein med ekstreme muskelsmerter, og brukte alkohol som smertestillende.

På det verste drakk han mellom 30 og 40 øl om dagen.

- Foreldrene mine trodde jeg kom til å dø, men jeg sa alltid «slapp av, jeg skal klare det».

Svein synes det verste er å tenke på hvordan hans nærmeste led i denne perioden.

- Det var ikke lett for dem å være nær meg. I fylla konfron-terte jeg alt og alle. Jeg ville ha alt på bordet til enhver tid, og skapte nok mye redsel, sier Svein som er tydelig preget av å snakke om den tunge perioden.

KLØNE: Charter-Svein har blitt en karakter og en ting er gjennomgående når han er på skjermen; han er en skikkelig kløne. Vis mer

Skjulte misbruket

Bunnpunktet nådde han en dag da han satt og drakk ute på terrassen.

- Jeg satt på gulvet, så ingen av naboene skulle se hvor dårlig stilt det var med meg, forteller han med brist i stemmen.

- Min største styrke har alltid vært min utadvendthet, og det gikk opp for meg at jeg var i ferd med å miste meg selv.

Det ble starten på en snuoperasjon. Syv år i terapi, samt hjelp fra nære venner og healere, bidro til å få livet på rett kjøl.

- Jeg var helt i kjelleren, og vil ikke at det skal rakne slik igjen. Men i motsetning til mange andre som drikker, var jeg til stede i min egen katastrofe. Jeg skjønte hvorfor jeg drakk. Dersom du ikke skjønner hva som skjer, har man ikke innsikt nok til å klare å stoppe, sier Svein alvorlig.

BERG- OG DALBANE: Livet har vært fullt av opp- og nedturer for Svein Østvik. I dag har reality-profilen det bedre enn noen gang, men til tider fryktet han at det nærmet seg slutten. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
BERG- OG DALBANE: Livet har vært fullt av opp- og nedturer for Svein Østvik. I dag har reality-profilen det bedre enn noen gang, men til tider fryktet han at det nærmet seg slutten. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Friskmeldte seg selv

Trebarnsfaren snakker svært reflektert om tiden som alkoholavhengig. I dag kan han fortsatt ta seg et glass, men må ikke lenger drikke seg fra sans og samling.

- Gleden over livet er så stor. I dag er jeg mer selvsikker og trygg, og det gjør at jeg ikke faller så dypt lenger, forklarer han.

Livshistorier er ikke alltid lett å dele. Det skal mye mot til å fortelle om livets mørkeste stunder. Men i kjent stil, er ikke smilet og latteren langt unna. Svein forteller at han har funnet en indre ro, selv om det kanskje ikke alltid virker sånn på TV.

- Det betyr likevel ikke at all min hyperaktivitet er borte, sier Svein og setter i et latterbrøl.

Charter-«bajas» og poet

Det var den voldsomme energien, som gjorde at Svein havnet på TV - og ble der. I fjor høst skapte han nok en gang liv og røre på Gran Canaria, i niende sesong av TV3-serien «Charterfeber».

Nå er han med i «Farmen kjendis», der han sprer godt humør blant alle deltakerne. Han har også gjort seg bemerket i serier som «4-stjerners middag», «Camp Kulinaris» og «71° nord».

SPILLOPPMAKER: «Charterfeber» gjorde Østvik til rikskjendis, og nylig gjorde han comeback i TV3-programmet. Foto: TV3
SPILLOPPMAKER: «Charterfeber» gjorde Østvik til rikskjendis, og nylig gjorde han comeback i TV3-programmet. Foto: TV3 Vis mer

57-åringen er derimot ikke «klovn» på heltid. Ikke alle kjenner til hans dypere sider, men Østvik er poet, og har også gitt ut diktsamlinger.

- Før skulle jeg alltid fremkalle latter, og være bajas, men jeg kan også snakke om ting som er viktig for meg, forteller han.

Flaut for barna

Aller viktigst er Sveins forhold til sine tre barn, Noah (21), Liam (19) og Ylva (16). Etter de verste fyllekulene i «Charterfeber», var det utfordrende å opprettholde et godt forhold til dem.

Han innrømmer gjerne å ha gått over streken i det populære ferieprogrammet, men har alltid valgt å være åpen med barna.

- Jeg har utsatt dem for tøffe påkjenninger, men har ikke troen på å sensurere. Jeg står for det jeg har gjort.

Fin kontakt

Da han havnet på TV for første gang, hadde Svein lite kontakt med barna. Gjennom programmet fikk han likevel vist dem hvem han er.

- Ungene mine har sett pappa på godt og vondt. Det hender de ser på gamle episoder, og sier «det var dritkult fatter’n». Da får de en åpning til å spørre meg ut om ting. Heldigvis har vi klart å få fin kontakt. Det er aldri for sent å bli en god pappa, slår han fast.

Barna kjente nesten ikke igjen faren, etter det tøffe oppholdet på TV-gården i fjor sommer. I tillegg til et betydelig vekttap, hadde 57-åringen fått skjegg, og mer muskler. Skjegget røk kort tid senere - etter streng beskjed fra mamma Lilli (92) - men musklene og kondisjonen ivaretar han daglig.

NÆRT FORHOLD: Uansett hva som er skjedd i livet, har moren Lilli (92) vært der for Svein. Hun har også vært med ham på ferie i «Charterfeber». Foto: Tore Skaar / Se og Hør
NÆRT FORHOLD: Uansett hva som er skjedd i livet, har moren Lilli (92) vært der for Svein. Hun har også vært med ham på ferie i «Charterfeber». Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Mister seg selv i forhold

Selv om Svein har det bedre med seg selv, er han usikker på om han er klar for et forhold. Til tross for litt flørting i Syden, har han levd alene de siste 14 årene!

- Jeg har aldri vært helt fornøyd i forhold. Jeg blir mye mindre meg selv som kjæreste, og da mister jeg de tingene jeg føler jeg er i ferd med å leve etter. Men jeg har ikke mistet helt trua ... Det hender jo faktisk at noen synes jeg er litt attraktiv, sier Svein, etterfulgt av nok et latterbrøl.

Skandalene er et tilbakelagt kapittel for «Kongen av Mallorca». Helsen er god, han har fin kontakt med barna, og er aktuell i flere TV-serier. Snart får han også oppfylt sin store skuespillerdrøm, med en rolle i spille-filmen «Meat Market».

- Jeg har aldri hatt det bedre. Alle vil ha noe å være stolt av. Jeg føler at jeg har vært litt modig, som tør å snakke ærlig om opplevelsene mine. Livet er mer spennende enn noen gang, og jeg gleder meg til hver dag.

TEMPERATUR: Mina var rasende på Trude etter at Svein hadde blitt overfalt og slått seg kraftig av en hest. Video: TV 2/Jonas Scheie Hammer Vis mer

LES OGSÅ: Hengt ut som hykler. Nå slår han tilbake

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer