«Ex on the Beach»:

- Trodde jeg skulle dø hver kveld

«Ex on the Beach»-profil Linn Wøyen Lenes var på et tidspunkt svært undervektig. Nå vil hun hjelpe andre.

SVÆRT SYK: Realityprofil Linn Wøyen Lenes led i flere år av alvorlige spiseforstyrrelser. Nå vil hun hjelpe andre. Foto: Privat, Toke Mathias Riskjær / Discovery
SVÆRT SYK: Realityprofil Linn Wøyen Lenes led i flere år av alvorlige spiseforstyrrelser. Nå vil hun hjelpe andre. Foto: Privat, Toke Mathias Riskjær / Discovery Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tredje sesong av «Ex on the Beach» er i disse dager å finne på Dplay, og fansen har allerede rukket å bli kjent med det mangefasetterte persongalleriet denne sesongen byr på. Flere av deltakerne har allerede rukket å vekke oppsikt med både krangling og sex, som jo over årenes løp har blitt et gjenkjennelig aspekt ved formatet.

20 år gamle Linn Wøyen Lenes fra Vestfold var en av de første som ble introdusert i serien, og har siden rukket å bli en favoritt blant seerne. Den gryende romansen hun har med meddeltaker Øystein Lihaug (24) har fengslet seerne, i tillegg til alt det andre artige hun finner på.

PAR: Linn Wøyen Lenes og Øystein Lihaug ble kjærester under innspillingen av «Ex on the beach». Video: Dplay/Rød Løper Vis mer
  • Se og Hør advarer mot sterke bilder i denne reportasjen.

På skjermen framstår hun svært selvsikker, noe hun bekrefter overfor Se og Hør at hun også er. Sånn har det derimot ikke alltid vært. Den blonde realitydeltakeren, som til vanlig jobber som miljøarbeider, bærer på en vond historie. Det er ikke mange år siden hun var nær døden, og ikke visste om hun ville våkne da hun la seg om kvelden.

Vanskelig barndom

Nå vil hun stå fram for å hjelpe andre i sin situasjon. 20-åringen forteller at hun i en periode på flere år hadde diagnosen anoreksi/bulimi, og at hun på sitt tynneste hadde en sykelig lav BMI. Se og Hør har fått se flere bilder av Wøyen Lenes' kropp fra den tiden, og det er ikke vanskelig å tro henne når hun forteller at hun flere ganger lurte døden.

Mer om det senere. For å få en forståelse av kampen hennes, må man forstå hvorfor sykdommen tok kvelertak om den unge Horten-jenta.

SYK: Som barn ble 20-åringen mobbet for sårene hun hadde på kroppen. Hun hadde sykdommen Henoch Schønleins purpura. Foto: Privat
SYK: Som barn ble 20-åringen mobbet for sårene hun hadde på kroppen. Hun hadde sykdommen Henoch Schønleins purpura. Foto: Privat Vis mer

- For min del startet det på ungdomsskolen, i åttende klasse. Jeg hadde lenge slitt med selvbildet mitt, fordi jeg i barndommen var mye syk. Jeg hadde noe som het Henoch Schønleins purpura, som er en autoimmun sykdom som gjør at man får betennelser i blodårene, sier hun, og fortsetter:

- Jeg fikk masse åpne kjøttsår og følte meg veldig ekkel. Det sørget de andre barna også for. Jeg fikk mye kommentarer, og selvtilliten min nådde bunnen. Det var ingenting jeg kunne gjøre med det, forklarer realityprofilen.

Ifølge Norsk Helseinformatikk kjenner man ikke årsaken til Henoch Schønleins purpura, men det er trolig en immunreaksjon. Sykdommen rammer barn, og forsvinner ofte av seg selv. Man får røde utslett, som igjen kan bli til sår. Disse ble 20-åringen mobbet for av de andre barna, men de forsvant heldigvis på sikt.

- I tillegg ble jeg utsatt for et overgrep da jeg var 14 år. Derfra gikk alt virkelig rett vest for meg og kroppen min, sier hun, og legger til at overgrepet aldri ble anmeldt fordi hun skammet seg over hendelsen.

Skuespiller Ulrikke Falch, kjent fra ungdomsserien «Skam», har selv slitt med spiseforstyrrelser. Nå bruker hun erfaringene sine for å hjelpe andre, forteller hun til «God kveld Norge». Vis mer

- Følte meg ikke syk

Summen av den lave selvtilliten, skyldfølelsen og følelsen av å ikke være bra nok, gjorde noe med underbevisstheten hennes. På sikt gjorde det også utslag på kroppen. Hun hadde alltid vært slank, men på ungdomsskolen begynte det lille fettlageret kroppen hadde å forsvinne. Ingen rundt henne visste hvorfor, selv om forandringen var tydelig.

- Jeg fikk kommentarer på kroppen min fra lærere, og jeg ble hentet ut av helsesøster. Jeg følte ikke selv at det var så ille, jeg så meg selv som relativt frisk og rask. forteller hun.

- Det de ikke visste, var at all næring jeg fikk i meg ble kastet opp. Jeg følte meg ekkel når jeg spiste, så det ble en slags rensking å få alt opp igjen. Jeg er veldig «flink pike», så jeg gjorde alt jeg fikk beskjed om, men maten kom rett opp igjen etter å ha spist. Men jeg følte meg ikke syk, og skjønte ikke at noe var galt.

AVMAGRET: Wøyen Lenes veide på sitt minste ekstremt lite. Når hun ser tilbake på det i dag, innser hun hvor alvorlig det faktisk var. Foto: Privat
AVMAGRET: Wøyen Lenes veide på sitt minste ekstremt lite. Når hun ser tilbake på det i dag, innser hun hvor alvorlig det faktisk var. Foto: Privat Vis mer

Wøyen Lenes beskriver scener der hun sto foran vasken og måtte kaste opp fordi hun hadde svelget saften fra en tyggis. Ingen næring ville bli værende. Det startet med at hun kastet opp ufrivillig, at maten kom opp igjen som en reaksjon på det psykiske. På sikt ble det derimot normen - noe hun ønsket at skulle skje.

- I tillegg spiste jeg jo åpenbart mindre og trente masse. Jeg gikk ned ti kilo på et halvt år, og veide på mitt minste veldig lite. Da var jeg 175 høy. I dag er det helt absurd å tenke på, erkjenner hun.

Døden nær

Problemene ble heldigvis tatt på alvor av de rundt henne, selv om hun ikke alltid forsto det selv. Hun ble diagnostisert med både anoreksi og bulimi, og var i flere runder innlagt på ymse sentre og sykehus. I en periode var hun innlagt tre måneder i strekk.

INNLAGT: 20-åringen hadde flere innleggelser, blant annet for å overvåket hjertet hennes. I en periode trodde hun at hun skulle dø hver kveld da hun la seg. Foto: Privat
INNLAGT: 20-åringen hadde flere innleggelser, blant annet for å overvåket hjertet hennes. I en periode trodde hun at hun skulle dø hver kveld da hun la seg. Foto: Privat Vis mer

Det var fordi hun var så syk at hun faktisk kunne ha omkommet. Mellomgulvet var ødelagt av syre, og hun hadde sure oppstøt konstant.

Ved alvorlige grader av bulimi kan det ifølge Lommelegen oppstå elektrolyttforstyrrelser, som igjen kan føre til hjertesvikt. Hjertet hennes ble til stadighet overvåket, og i periodene som innlagt kom sykepleierne innom rommet hennes flere ganger for å se om hun levde.

- Og mine verdier var ekstremt lave. De var under minstekravet. Hjertet mitt stoppet nesten flere ganger fordi jeg var så syk. Jeg trodde jeg skulle dø hver kveld. En kveld jeg var skikkelig redd, og var hjemme, la jeg meg inne hos broren min, fordi jeg ikke ville dø alene, sier hun sårt.

I TV3-programmet "Hjem til jul" fortalte forfatter og blogger Linnéa Myhre om sine erfaringer med spiseforstyrrelser. Janne Formoe, Abubakar Hussain, Geir Lippestad, Linnéa Myhre, Synnøve Skarbø og Lise Fjelstad var samlet rundt bordet. Vis mer

Redningen

Dette var da hun var på sitt sykeste, på starten av videregående. Hun var et «vandrende skjelett», og klarte bare følge deler av undervisningen. Mens vennene hennes begynte å feste, flørte og alt annet normale ungdommer gjør, lå hun apatisk og utmagret i en seng. Familien kunne finne henne i stuen, stirrende i veggen.

Den store kontrasten var en av grunnene til at hun på sikt klarte å bli frisk.

- Jeg er jo som nevnt veldig «flink pike» av meg, så jeg gjorde alltid det jeg fikk beskjed om. Familien tok situasjonen på alvor, og klarte å få meg på riktig tankesett til slutt. Jeg hadde aldri klart det uten familien. Jeg innså at jeg ikke lenger ville legge meg med frykt for å dø. Jeg ville være med venner, jeg ville bli noe … Jeg ville leve.

I DAG: Wøyen Lenes er i dag frisk og normalvektig. Nå vil hun hjelpe jenter i samme situasjon som seg selv. Foto: Privat
I DAG: Wøyen Lenes er i dag frisk og normalvektig. Nå vil hun hjelpe jenter i samme situasjon som seg selv. Foto: Privat Vis mer

Hun hyller også psykiateren som behandlet henne på BUPA, der hypnoterapi blant annet ble brukt for å finne tilbake til de underliggende årsakene for sykdommen - mobbingen, lav selvtillit og overgrepet. Hun lærte også å håndtere det. Hva andre mente skulle ikke bety noe, overgrepet var ikke hennes skyld og hun var nødt til å erkjenne at hun var god nok som hun var.

Det klarte hun også, etter mange runder i helsevesenet. Man blir sjelden helt frisk fra spiseforstyrrelser, og negative tanker om mat lurer stadig i hodet. Wøyen Lenes har derimot blitt så frisk som mulig, og er i dag normalvektig.

- Det har vært en helvetes reise, men jeg er veldig glad for at jeg er her i dag og kan se tilbake på det. Jeg er sterk, lar meg ikke påvirke like mye av utenforstående meninger lenger og kan være et forbilde for andre, sier hun.

Med en stor følgerskare i sosiale medier og skjermtid på Dplays mest populære program, ønsker hun å stå frem som et godt eksempel. Hun vil advare andre mot å gå i samme felle som henne.

- Dette er fortsatt tabulagt, og jeg vil bidra til at det endres. Det handler aldri om kropp, det handler om hvordan du har det innerst inne. Ingen gitt vekt eller synlige ben kan fikse det. Det er alltid lys i enden av tunnelen. Ikke mat styggen på ryggen, det er han som må sultes og dø, avslutter hun.

LES OGSÅ: - Lever med konstant selvhat og panikkangst

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer