«Orange is the New Black» sesong 7:

Trodde hun skulle dø. Ble superstjerne

«Orange Is the New Black» har snudd opp ned på livet til mange av skuespillerne.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden slapp Netflix den syvende og siste sesongen av fengselsserien «Orange Is the New Black» (OITNB).

Siden første sesong kom i 2013, har serien vokst til å bli strømmetjenestens mest sette originalproduksjon, skriver Vanity Fair. Ifølge magasinet har 105 millioner Netflix-brukere sett minst én episode av fengselsserien.

Med slike tall er det ikke rart at seriens hovedrolleinnehavere har blitt superstjerner. Men dagens stjernestatus står i skarp kontrast til livet mange av skuespillerne levde før de «sjekket inn» i Litchfield-fengselet.

Heroin og hepatitt C

Den aller største transformasjonen er det trolig Natasha Lyonne (40) som står for.

Lyonne har bakgrunn som barnestjerne, og fikk 16 år gammel en rolle i Woody Allen-filmen «Everyone Says I Love You» (1996). Tre år seinere gestaltet hun rollen som Jessica i tenåringskomedien «American Pie», en rolle hun gjentok i flere oppfølgere.

Alt lå tilsynelatende til rette for en lysende karriere, men Lyonne har vært åpen om at heroinavhengighet og helseproblemer, som hepatitt C og en punktert lunge, holdt på å ødelegge for henne, skriver New York Times.

- På mange måter trodde jeg at jeg skulle dø, sier Lyonne i et nylig intervju med The Guardian.

COMEBACK: Rollen som Nicky Nichols i «Orange is the New Black» ble Natasha Lyonnes store comeback etter tida med rusavhengighet og helseproblemer. Foto: JoJo Whilden / Netflix
COMEBACK: Rollen som Nicky Nichols i «Orange is the New Black» ble Natasha Lyonnes store comeback etter tida med rusavhengighet og helseproblemer. Foto: JoJo Whilden / Netflix Vis mer

I samme intervju beskriver skuespilleren hvordan rollen som den rusavhengige fengselsfuglen Nicky Nichols i «Orange Is the New Black» representerer et nytt kapittel i hennes liv:

- Jeg måtte tilgi meg selv for å kaste bort så mange år, istedenfor å straffe meg selv for dette «misformede» livet.

Lyonne har nok å henge fingrene i, selv om tiden i fengselsklær er forbi: Hun har skrevet, regissert og spiller hovedrollen i komidrama-serien «Russian Doll», som nylig høstet 13 Emmy-nominasjoner. Sesong to er på vei, melder Variety.

EMMY-STORESLEM: Natasha Lyonne fortsetter TV-suksessen med «Russian Doll». Foto: Netflix
EMMY-STORESLEM: Natasha Lyonne fortsetter TV-suksessen med «Russian Doll». Foto: Netflix Vis mer

Ville slutte

Med rollen som Suzanne «Crazy Eyes» Warren har Uzo Aduba (38) blitt en seerfavoritt hos mange.

Aduba har vunnet en rekke priser for rollen, deriblant to Emmy-statuetter, men var faktisk i ferd med å slutte som skuespiller da hun ble en del av Litchfield-gjengen, skriver New York Times.

I et intervju med Essence i 2016 fortalte Aduba var klar til å finne seg noe annet å gjøre etter å ha vært på utallige mislykkede auditioner. Så kom telefonen som bekreftet at hun fikk rollen som Warren.

Siden har hun blant annet vært å se i TV-versjonen av musikalen «The Wiz Live!», sammen med Mary J. Blige og Queen Latifah, sunget duett med Taylor Swift og gitt stemme til «My Little Pony»-filmen.

Aduba har hovedrollen som Shirley Chisholm, den første afroamerikanske kongresskvinnen, i den kommende miniserien «Mrs. America», skriver Variety.

POPULÆR: Uzo Aduba som Suzanne «Crazy Eyes» Warren. Her med Adrienne «Black Cindy» C. Moore og Danielle «Taystee» Brooks. Foto: JoJo Whilden / Netflix
POPULÆR: Uzo Aduba som Suzanne «Crazy Eyes» Warren. Her med Adrienne «Black Cindy» C. Moore og Danielle «Taystee» Brooks. Foto: JoJo Whilden / Netflix Vis mer

Jobbet som bartender

En annen hvis gjennombrudd lot vente på seg, er Samira Wiley (32)

Wiley insisterte på å holde fast på bartenderjobben under innspillinga av første «Orange Is the New Black»-sesong, fordi hun fryktet at karakteren hennes skulle bli skrevet ut av serien.

- Jeg tenkte at jeg måtte overleve. I tillegg var det ingen som visste hva Netflix var på det tidspunktet, har Wiley sagt til Vulture.

Hun endte med å portrettere den godhjertede Poussey Washington fram til sesong fire, da karakteren døde på tragisk vis.

Da «Orange Is the New Black» eksploderte, valgte Wiley omsider å levere sin oppsigelse som bartender.

- Jeg har gått fra å være arbeidsledig, prøve å få hvilken som helst jobb som skuespiller, til at det tidvis er vanskelig for meg å gå ut av døren bare fordi serien er så stor, sa hun til Vulture.

En kjapp titt på Wileys IMDB-profil etterlater liten tvil om at Netflix-serien satte fart i karrieren hennes: Siden 2013 har hun blant annet vært å se i Netflix-serien «You're the Worst», «Will & Grace» og HBO-suksessen «The Handmaid's Tale».

«Orange Is the New Black» har revolusjonert Wileys liv også på det private plan: i 2017 giftet hun seg med seriens manusforfatter Lauren Morelli (36).

MED I FIRE SESONGER: Samira Wiley som Litchfield-innsatte Poussey Washington. Foto: JoJo Whilden / Netflix
MED I FIRE SESONGER: Samira Wiley som Litchfield-innsatte Poussey Washington. Foto: JoJo Whilden / Netflix Vis mer

Studerte til sykepleier

I likhet med Wiley holdt OITNB-kollega Dascha Polanco (36) fast på deltidsjobben sin under innspillinga av første sesong.

Polanco, som spiller Dayanara «Daya» Diaz, har fortalt Huffington Post at hun møtte til audition rett etter ei vakt på sykehuset i Bronx, iført arbeidsklær. I tillegg studerte hun til å bli sykepleier da rollen som Daya ble hennes.

Polanco har tilsynelatende blitt en Netflix-favoritt: 36-åringen er å se i både «When They See Us», «The Assassination of Gianni Versace» og nevnte Natasha Lyonne-serie, «Russian Doll», hos strømmegiganten.

Polanco har brukt plattformen som verdensstjerne til å rette søkelyset mot sider ved Hollywood hun ser som problematiske, som kroppspress og manglende representasjon av skuespillere med latino-bakgrunn. Det framgår blant annet i et intervju med Hollywood Reporter:

- Det koker ned til hvordan jeg ser ut og ikke talentet.

FORTVILET: Dascha Polanco som Daya i den nyeste OITNB-sesongen. Foto: JoJo Whilden / Netflix
FORTVILET: Dascha Polanco som Daya i den nyeste OITNB-sesongen. Foto: JoJo Whilden / Netflix Vis mer

Sov på oppblåsbar madrass

Den australske modellen og skuespilleren Ruby Rose (33) var innom serien i sesong tre og så vidt i sesong fire.

Rose hadde rollen som Stella Carlin, som havner i et komplisert forhold med hovedrolleinnehaver Piper Chapman (Taylor Schilling).

Til tross for at tiden som fengselsfugl var relativt kort, ble OITNB-rollen starten på australierens internasjonale karriere, påpeker New York Times.

Siden 2013 har Rose vært å se i storfilmer som «xXx: Return of Xander Cage» og «Megalodon». I høst blir hun å se som Kate «Batwoman» Kane, den første åpent lesbiske superhelten noensinne, i TV-serien «Batwoman».

Lørdag publiserte skuespilleren et personlig innlegg på Instagram, der hun beskriver hvordan hun forlot venner, familie, karriere og komfortsone for å forsøke å slå gjennom i Hollywood.

INTERNASJONALT GJENNOMBRUDD: Ruby Rose levde et alt annet enn glamorøst liv før hun kapret rollen som Stella i «Orange is the New Black». Foto: JoJo Whilden / Netflix
INTERNASJONALT GJENNOMBRUDD: Ruby Rose levde et alt annet enn glamorøst liv før hun kapret rollen som Stella i «Orange is the New Black». Foto: JoJo Whilden / Netflix Vis mer

«Jeg sov på en oppblåsbar madrass fra Target og hadde bare seks måneder igjen med visum på å bevise at jeg kunne bidra til industrien i utlandet», skriver Rose om tiden før rollen som Stella Carlin.

«Serien åpnet en dør for meg som jeg aldri kunne ha forestilt meg, og jeg vil alltid være takknemlig overfor dem som tok sjansen på meg.»

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Vennekretsen dypt bekymret over forholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer