DANSK SOMMER: Det kan være både idyllisk og moro med ferie i Danmark. Foto: Visit Denmark
DANSK SOMMER: Det kan være både idyllisk og moro med ferie i Danmark. Foto: Visit DenmarkVis mer

Trives best i dansk landskap

Det er deilig å være norsk i dansk feriehus, men pågangen er stor. Det kan med andre ord være lurt å bestille snart.

SEHER.NO: Feriehungrige nordmenn er ikke langt unna å invadere Danmark. I fjor tilbragte vi nesten 2,5 millioner overnattingsdøgn i vårt blide naboland, og antallet feriehusovernattinger har passert hotellovernattinger. I 2007 økte antallet med nesten 25 prosent, men så er det da også mer enn 40 000 hus til leie.

– Nordmenn ønsker valgfrihet i ferien; stå opp og spise når de vil, lage sin egen mat eller spise ute, være sosiale med andre eller være for seg selv når de ønsker det, sier Grete Sexe, daglig leder i Novasol, et av flere firmaer som driver med formidling av feriehus. Hun understreker at opphold i feriehus gir en helt annen frihetsfølelse enn et hotellopphold.

Nære attraksjoner
I fjor arrangerte Se og Hør og Novasol en stor konkurranse der vi etterlyste norske familier som kunne tenke seg å bo i danske sommerhus. Vi plukket ut syv familier som alle fikk en ukes gratis opphold i stort hus et sted på Nord-Jylland. Familiene som ble plukket ut hadde strålende opplevelser både i husene og ved de mange attraksjonene de ble bedt om å besøke.

Skal vi tolke rapportene vi fikk fra de syv familiene, er dette virkelig en ferieform å anbefale. Til tross for en usedvanlig trist sommer med gråvær og middels temperaturer, fikk alle stort utbytte av oppholdet, med mange minnerike opplevelser. Nærmest uansett hvor du er i Danmark, er det da også nok av attraksjoner i nærheten, om du er ute etter sandstrand eller svømmebasseng, familiepark eller kanskje til og med en dyrehage eller et tivoli.

Flere enn i fjor
Familien Ljønes Rui fra Gjøvik-traktene syntes feriehus i Danmark var en fin ferieform. ”Det kunne ikke vært bedre”, synes pappa Sven-Erik, mamma Kjersti, Sara Anett (13) og Bjørn Erik (10). ”Dette fungerte perfekt for vårt formål. En positiv opplevelse på alle måter, som frister til gjentagelse.”

”Mye bedre enn forventet – overraskende bra!”, lød dommen fra familien Brennum fra Moss. Mamma Wibeke, pappa Jan-Tore, Julian (15) og Amanda (11) bodde i et stort og flott sommerhus i Hou, like i nærheten av Aalborg, med deilig, usjenert hage og kort vei til attraksjonene. Det er tydeligvis mange som mener det samme – det er bare å bestille!

 


 


Dette koster det

Danske feriehus kategoriseres etter stjernesystem, der fem er best og en er dårligst. Her er fire eksempler på hva du får for pengene.

Bratten Strand, Nord-Jylland *****
103 kvadratmeter, 6 personer
Inneholder bl.a. boblebad, badstue, vedovn, parabol, DVD, stereoanlegg, alt av hvitevarer.
Pris kr. 8359 for én uke (12-19. juli).

Blåvann, Vest-Jylland ****
81 kvadratmeter, 6 personer
Inneholder bl.a. badstue, vedovn, parabol, DVD, stereoanlegg, alt av hvitevarer.
Pris kr. 6499 for én uke (12-19. juli).

Fjellerup Strand, Øst-Jylland ****
102 kvadratmeter, 6 personer
Inneholder bl.a. svømmebasseng, badstue, solarium, parabol, DVD, stereoanlegg, alt av hvitevarer.
Pris kr. 9820 for én uke (12-19. juli).

Dråby Strand, Øst-Jylland ***
vadratmeter, 8 personer
Inneholder bl.a. vedovn, parabol, radio, cd-spiller, vaskemaskin, mikrobølgeovn.
Pris kr. 6090 for én uke (12-19. juli).

 

 

 Her leier du:

Det finnes flere store formidlingsbyråer av feriehus i Danmark. Hvis du søker via www.visitdenmark.no får du se et utvalg fra samtlige sentrale aktører. Du kan også gå inn på hver enkelt, for eksempel www.novasol.no, www.dansommer.no, www.dancenter.no, www.feriepartner.no eller www.sologstrand.no