Ulrikke Falch:

- Trist at noen bruker et bilde av meg for å fremme noe jeg forakter

Ulrikke Falch langer ut mot bildebruken og fenomenet «thinspiration» i et personlig innlegg på YouTube.

REAGERER: Ulrikke Falch slet med spiseforstyrrelser som tenåring, og har brukt det siste året på å advare andre mot samfunnsproblemet. Nå reagerer hun sterkt på at et bilde av henne, tatt da hun var syk, blir brukt som «inspirasjon». Foto: NTB scanpix
REAGERER: Ulrikke Falch slet med spiseforstyrrelser som tenåring, og har brukt det siste året på å advare andre mot samfunnsproblemet. Nå reagerer hun sterkt på at et bilde av henne, tatt da hun var syk, blir brukt som «inspirasjon». Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Ulrikke Falch (21) har siden hun ble kjent gjennom suksesserien «Skam» fremstått som en sterk og engasjert feministisk samfunnsstemme, og skuespilleren bruker blant annet sin Instagram-konto til å sette spørsmålstegn ved moderne skjønnhetsidealer.

Hun har tidligere vært åpen om sin fortid med en kamp mot spiseforstyrrelse, og at hun i flere år slet med diagnosen anoreksi. Gjennom sitt engasjement har den unge skuespilleren også blitt en sentral stemme i kampen mot kroppspress, hvor hun med sin Instagram-profil når ut til en million følgere.

Nå raser den tidligere «Skam»-skuespilleren mot at et bilde fra tiden hvor hun var svært preget av sykdommen har blitt misbrukt på bloggplattformen Tumblr, under emnet «thinspiration».

Emneknaggen er å finne på samtlige sosiale medier, og hedrer innlegg av syltynne personer og skal tilsynelatende inspirere især jenter til å være tynne.

Langer ut mot bildebruken

I et videoklipp på YouTube langer hun ut mot bildebruken og fenomenet «thinspiration», en bevegelse hun mener motiverer til det å miste vekt, selvhat og ekstrem kontroll.

- Dette er ikke hvordan skjønnhet ser ut. Dette er ikke hvordan sunnhet ser ut, dette er ikke hvordan den perfekte kroppen ser ut, og dette er ikke hvordan kontroll og trening ser ut, sier hun i klippet.

I klippet forteller hun hva hun mener om fenomenet, og om at hennes bilde blir brukt som eksempel når hun forklarer hvorfor «thinspiration» oppfordrer til alt annet enn en sunn livsstil.

- Dette er hvordan ekstremt selvhat og indre konflikt ser ut, dette er hvordan et ambivalent offer ser ut, og hvordan en dyp depresjon og en døende jente ser ut, sier hun i klippet som for øvrig er på engelsk, sannsynligvis for å nå ut til flest mulig av skuespillerens stadig økende utenlandske fanskare.

Videre forklarer hun at hun ikke snakker om vekten direkte, men om fenomenet «thinspiration».

- Jeg er fryktelig trist og lei meg over at noen bruker et bilde av meg for å fremme et formål som jeg forakter.

Se og Hør har vært i kontakt med Ulrikke Falch, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere. Hun henviser i stedet til videoen på Youtube og innlegget på Instagram.

Hyller oppgjøret

At Falch nå har valgt å ta et oppgjør med nettrenden, har flere bitt seg merke i. Trine Tetlie Eik-Nes er stipendiat ved NTNU, og har forsket på spiseforstyrrelser i over ti år. Hun forteller til Se og Hør at trenden med bilder av sykelig tynne mennesker på nett ikke er ny.

- Jeg vet ikke hvor mange sider som dette som finnes i Norge, men en studie i USA kikket nylig på 180 av disse «thinspiration»-sidene. De fant ut at over 80 prosent av dem hadde detaljerte beskrivelser av teknikker man kunne benytte seg av for å bli mest mulig tynn. Det er skremmende, forteller hun.

Slike sider kan ifølge eksperten påvirke mennesker i alle aldre, ikke bare dem som allerede sliter med spiseforstyrrelser.

- Sidene kommer uten helseadvarsler. Det er rett og slett bare skadelig for kroppen.

Eik-Nes er ikke i tvil om at det er viktig at slike nettfenomener blir pratet om, og at det er særs viktig at rollemodeller går ut mot trenden.

- Jeg er kjempeglad for at noen, spesielt rollemodeller som Ulrikke, tar et oppgjør med det her. Det er viktig at foreldre til barn og unge vet om slike sider, sånn at man kan ha en dialog rundt det her. Jeg synes flere burde ta slike oppgjør.

På spørsmål om hvorvidt nettsteder med «inspirasjonsbilder» og konkrete oppskrifter på sykelig avmagring er lovlig, svarer hun at lovverket er mangelfullt.

- Derfor er det viktigste vi kan gjøre her å være samfunnskritiske rundt dette. Vi som foreldre må være gode rollemodeller, forklarer eksperten.

Populær på Instagram

I januar i fjor skrev Ulrikke et leserinnlegg i Aftenposten om temaet spiseforstyrrelser. På Instagram har hun tidligere lagt ut det samme bildet av seg selv hvor hun er tydelig mager.

- Under dette bildet finner jeg kommentarer som: «du er fin» og «perfekt». Jeg blir så redd på deres vegne. Og jeg blir så redd for hva dere utsetter dere for. Ikke oppsøk idealer, skap dine egne. Ikke jobb for perfeksjon, jobb for en bærekraftig hverdag, det er vanskelig nok å bare være menneske.

I mars fortalte Ulrikke til God Kveld Norge at hun gjerne vil hjelpe andre som har slitt med spiseforstyrrelser.

Tidligere har hun vært åpen om sine egne problemer, blant annet på Instagram, der hun ytret et ønske om at folk burde være fornøyde med seg selv.

- Det som er viktigst er jo ikke at jenter har det bra med seg selv fordi de får likes og kommentarer. Sånn har jeg det også: Jeg har det bedre med meg selv når jeg kjenner det innenfra, påpekte hun i intervjuet.

Sosiale medier-ekspert og kommunikasjonsrådgiver i KommFrem, Hans-Petter Nygård-Hansen, har tidligere sagt til Dagbladet at han tror Ulrikke Falch har en stor påvirkningskraft på unge jenter.

Han fortalte at det ofte kan være vanskelig å få folk til å skryte av seg selv i «jantelov-Norge».

SKAM- Ulrikke på Norway Cup, der hun spiller kjendiskamp. Hun snakker om spiseforstyrrelser, SKAM-suksessen og møte med andre mennesker. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer