- Trist at det skulle ende sånn

Natt til tirsdag mistet Ingrid Kristiansen sin fremste rivalinne fra idrettsbanen.

DØDE I NATT: - Jeg var egentlig forberedt på at dette kunne komme. Hun har vært syk lenge, så jeg var egentlig ikke overrasket, sier Ingrid Kristiansen om Grethe Waitz' bortgang. Foto: SCANPIX
DØDE I NATT: - Jeg var egentlig forberedt på at dette kunne komme. Hun har vært syk lenge, så jeg var egentlig ikke overrasket, sier Ingrid Kristiansen om Grethe Waitz' bortgang. Foto: SCANPIX Vis mer
SEHER.NO: Tirsdag kom nyheten om at den norske idrettslegenden Grete Waitz (57) er død. Waitz døde natt til tirsdag etter seks års kamp mot kreftsykdommen.

Ingrid Kristiansen (55) er - sammen med Grete Waitz - den mest meritterte langdistanseløperen her i landet. Til Seher.no innrømmer Kristiansen at tirsdagens nyhet ikke kom som et veldig stort sjokk på henne.

- Det er trist at det skulle ende sånn for Grete, men jeg var egentlig forberedt på at dette kunne komme. Hun har vært syk lenge, så jeg var egentlig ikke overrasket da jeg snakket med Johan (Kaggestad, journ. anm.) tidligere i dag, forteller hun.
 
55-åringen fikk dødsbudskapet cirka klokka 8.30 tirsdag morgen. Men selv har hun ikke snakket med den nå avdøde løperlengenden på lang, lang tid.

- Det er ganske lenge siden jeg pratet med henne sist, ja, sikkert et halvt år. Grethe var sjelden i Norge, og vi hadde på en måte hver vår arena og forskjellige liv. Vi hadde ikke så veldig mye med hverandre å gjøre.

- Hvor mye betydde Grete Waitz for norsk idrett?

- Hun betydde såpass mye at hun viste verden at vi nordmenn kan hevde oss i en idrett som ikke er så vanlig her i landet. Hun har vært med i norsk idrett i mange år, og har vist at det er mulig for norske kvinner å hevde seg, mener Kristiansen.


Waitz er mest kjent som maratonløper, der hun blant annet har ni seirer i New York Marathon, VM-gull og OL-sølv. Flere ganger har hun blitt trukket frem som betydningsfull i forhold til utviklingen av norsk kvinneidrett.

Idrettspresident Tove Paule sier til Seher.no at hun tar nyheten om dødsfallet svært tungt.

- Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte nyheten. Grete Waitz har betydd enormt mye for kvinnelig langdistanseløp, og hun stod på til siste slutt. Jeg husker at hun holdt en gripende tale i Lausanne i fjor da hun ble hedret under en «Women of the year»-seremoni av IOC. Jeg var heldig å få møte henne mange ganger, også sammen med hennes ektemann Jack. Hun var virkelig stor.


Astrid Bismo i Den norske kreftforening mener den avdøde 57-åringen var stor på flere områder enn bare det som har med idrett å gjøre.

- Hun var et stort forbilde innenfor idretten, og et stort forbilde for å få oss alle i fysisk aktivitet. Og hun gjorde en kjempestor innsats for kreftsaken, sier Bismo til Seher.no.

På Twitter uttrykker flere norske kjendiser tirsdag sin sorg etter å ha mottatt nyheten om Waitz' bortgang.

«Sjokkerende melding om at Grete Waitz er død. Selv om det var kjent at hun var syk, trodde vel de fleste at situasjonen var under kontroll», skriver TV 2-profil Davy Wathne.

«R.I.P. Grete Waitz», melder Trine Rein, mens Eva Sannum skriver følgende:
 
«Trist med Grete Waitz, ikke minst fordi hun var et inspirerende forbilde for de som kjemper mot den helvetes kreften».

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Grete Waitz er død