INGEN FRA NORD: "Jakten"-programleder Katrine Moholt har fartet mye, spesielt på Østlandet. Aldri har nemlig én TV-bonde, som har blitt fulgt på skjermen, hatt bostedet sitt nord for Nord-Trøndelag. Foto: TV 2/Montasje Seher.no
INGEN FRA NORD: "Jakten"-programleder Katrine Moholt har fartet mye, spesielt på Østlandet. Aldri har nemlig én TV-bonde, som har blitt fulgt på skjermen, hatt bostedet sitt nord for Nord-Trøndelag. Foto: TV 2/Montasje Seher.noVis mer

- Trist at det skal være sånn

Aldri har nordlendinger fått slippe til i "Jakten på kjærligheten".

SEHER.NO: 2009-versjonen av "Jakten på kjærligheten" er i full gang, og i år er det bøndene Clas Kvisler, Kristian Akervold, Calle Breen og Jan Erik Kjær - fra henholdsvis Skiptvet, Flå, Maura og Heidal - som blir fulgt på TV i håp om å finne sin store kjærlighet.

"Jakten på kjærligheten" har pågått i flere år allerede. I 2004 hadde TV 2-programmet premiere, og i år sender kanalen med det sin sjette sesong av reality-serien.

Seher.no har gått gjennom alle bøndene som har deltatt gjennom alle årene. Oppsiktsvekkende nok er det at det aldri har deltatt bønder med gård nord for Nord-Trøndelag - vel og merke blant dem som får nok brev til å være blant de fire som blir fulgt på TV.

Håpet på Cecilie
- Jeg hadde virkelig håpet at Cecilie (Hansen, journ. anm) fikk nok brev i år, det hadde vært god reklame for Finnmarksbøndene. Det er synd at hun fikk så få brev, men nå bor det jo bare drøyt 71.000 mennesker her i fylket, og jeg tror nok at det er en av årsakene, sier leder for Finnmark bondelag, Fred Johnsen, til Seher.no.

Av 24 bønder som har blitt fulgt på TV siden premieren i 2004 finnes altså ingen som har bosted nord for Nord-Trøndelag. I samme åndedrag ser man at to bønder har tilhold i det nordligste Trøndelagsfylket, mens én kommer fra Sør-Trøndelag.

Av dem som ikke har fått nok brev til å bli med videre i programmet, finner man derimot to fra Finnmark, en fra Troms og tre fra Nord-Trøndelag.

- Trenger en TV-kjendis
- Det er trist at det skal være sånn, Nord-Trøndelag er jo midt i landet - ikke det engang! Faktisk tror jeg ikke at det er oss det er noe galt med i det hele tatt, det handler nok mest om tilfeldigheter. For eksempel tror jeg at forholdene her i Finnmark er så små at folk ikke skriver så mange brev til bøndene. Vi har ikke tradisjon for nett-dating og slike ting, mener Cecilie Hansen.

Cecilie Hansen er en av dem som ikke helt nådde opp i "Jakten på kjærligheten" denne sesongen. Svanvik-jenta tror lange avstander er et annet element som har innvirkning.

- Hele Nord-Norge er preget av lange avstander, som være en av grunnene til at nett-dating ikke er så aktuelt. Som sagt, det norske folk vet jo hvordan vi finnmarkinger er, vi er jo kjent for å være humoristiske og jordnære.Cecilie er likevel litt skuffet over at hun ikke fikk flere brev.- Med vår storslåtte og fantistiske nærhet til naturen, trodde jeg skulle trekke friluftskjekkaser til å skrive, ler hun.

- Trenger Nord-Norge en TV-bonde nå, Cecilie?

- Ja, vi hadde trengt en TV-kjendis her i nord. Vi hadde jo Vegard Kristiansen (blant annet kjent fra "Grease" på TVNorge, journ. anm.), men det er vel også det hele, medgir hun.

Et spørsmål om økonomi?
Tidligere Kystpartiet-politiker - og ikke minst "talsmann for de nordlige fylkene" - Steinar Bastesen, lar seg provosere og irritere av den lave, eller rettere sagt totalt fraværende, andelen nordlendinger i det romantiske programmet.

- Jeg synes ærlig talt at man må ta hele landet i bruk og ikke konsentrere alt rundt visse steder. Nå kan man jo ikke engang høre trekkspillmusikk på radioen! sier Bastesen, som er bosatt i Brønnøysund, til Seher.no.

Nå vil han ha et eget program for folk i nord.

- Man er jo bare halvveis i landet når man passerer Brønnøysund, og jeg synes ærlig talt det ville være sunt med et slikt konsept med basis i det som ligger nord for Brønnøysund, mener eks-politikeren, som tror at det hele er et økonomisk spørsmål for TV 2.

- Det er jo kostbart jo lenger man må reise, så ja, jeg føler meg ganske sikker på at det er økonomien det står på.

- Seerne bestemmer!
Til Seher.no tilbakeviser informasjonsansvarlig i TV 2, Katrine Wergeland, dette på det sterkeste.

- Vi skulle gjerne hatt med noen fra nord, men reglene er slik at det er de som får flest brev vi skal følge. Det er opp til seerne å skrive, og det er det som er avgjørende på hvem som er med videre, sier hun.

I de seks sesongene "Jakten på kjærligheten" har rullet og gått på TV-skjermen har hele seks bønder sitt tilholdssted i Akershus. Deretter følger Oppland (5), Østfold (2), Buskerud (2), Vestfold (2), Hordaland (2), Nord-Trøndelag (2), Møre og Romsdal (1), Hedmark (1) og Sør-Trøndelag (1).

Leder for Finnmark bondelag, Fred Johnsen, tror, i motsetning til Steinar Bastesen, ikke at det er økonomien det står på hos TV 2.

- TV 2 er redelige
- Nei, det tror jeg ikke. TV 2 ser og høres ut som en redelig kanal. Det er nok de som får flest brev som blir plukket ut, og slik jeg ser det får alle bøndene også like mye tid på skjermen. Det er nok rett og slett nordlendingene som er for dårlige til å sende brev, sier han til Seher.no.

Det er Cecilie Hansen enig i.

- TV 2 oppleves som veldig velvillige. Dessuten tar det jo ikke mer enn to timer å fly til Kirkenes i Finnmark. Sammenligner man dette med en helgeferie til Geilo, tar det nok lengre tid å komme seg dit enn til Finnmark, mener hun.

Katrine Wergeland i TV 2 vil ikke spekulere i hvorfor ingen nordlendinger har vært blant TV-bøndene i "Jakten på kjærligheten".

- Det har vært med bønder fra Nord Norge i flere av sesongene, men dessverre har de ikke fått nok brev til å gå videre. Hvorfor er vanskelig å si, uttaler hun til Seher.no.

"Jakten på kjærligheten" ser du på TV 2 mandager klokka 20.00.

Her er listen over de åtte bøndene som hvert år har kjempet om fire plasser i "Jakten på kjærligheten" siden starten i 2004:

2009:
 
Ble fulgt på TV:


Clas Kvisler, Skiptvet (Østfold)
Jan Erik Kjær, Heidal (Oppdal)
Calle Breen, Maura (Akershus)
Kristian Akervold, Flå (Buskerud)

 
Ble ikke fulgt på TV:

Eva Kindahl - Sjetten (Akershus)
Louise Gjør - Stange (Hedmark)
Cecilie Hansen, Svanvik (Finnmark)
Kirsten Marie Lynum, Skogn (Nord-Trøndelag)


2008:
 
Ble fulgt på TV:

 
Guro Huseby, Sandefjord (Vestfold)
Silje Stensland, Nordheimsund (Hordaland)
Ragnhild Strømmen , Strand i Røn, Valdres (Oppland)
Ola Sylte, Surnadal (Møre og Romsdal)

 
Ble ikke fulgt på TV:
 
Jens Tore Skyberg, Vang i Hamar (Hedmark)
Nils Terkelsen, Tjore ved Grimstad (Aust-Agder)
Reidun Lassegård, Uvdal i Numedalen (Buskerud)
Jan Røe, Vingelen i Tolga (Hedmark)

 
2007:
 
Ble fulgt på TV:
 
Svein Romundstad, Lilleøen i Overhalla (Nord-Trøndelag)
Ole Jakob Kollerud, Lier (Buskerud)
Anders Berg, Skogbygda (Akershus)
Torleif Mørk, Mork i Vestre Blaker (Akershus)

 
Ble ikke fulgt på TV: 
Ingrid Reksten, Rekstad på Rognvaldsvåg (Sogn og Fjordane)
Jo Arne Kjøglum, Høylandet (Nord-Trøndelag)
Nina Karlsen, Hundbergan i Tromsdalen (Troms)

 
2006:
 
Ble fulgt på TV:
 
Terje Sann, Nes ved Årnes (Akershus)
Harald H. Opedal, Lofthus i Hardanger (Hordaland)
Anne Mæhlum, Brøttum i Ringsaker (Hedmark)
Tore Jardar Johannessen, Hvarnes utenfor Larvik (Vestfold)

 
Ble ikke fulgt på TV:

 
Tone Thomassen, Torrelvdalen i Alta (Finnmark)
Olav Einar Gegstad, Stiklestad i Verdal (Nord-Trøndelag)
Bjørg Randmæl, Alvdal i Østerdalen (Hedmark)
Nils Arne Hatteland, Nærbø ved Jæren (Rogaland)
 
2005:
 
Ble fulgt på TV:
 
Ingeborg Semb, Biri (Oppland)
Tollef Grindstad, Rakkestad (Østfold)
Lars Jacob Galåen, Gålåvolden (Sør-Trøndelag)
Lars Julius Bjørnstad, Biristrand (Oppland)

 
Ble ikke fulgt på TV:

 
Marianne Bøthun, Fresvik (Sogn og Fjordane)
Jan Ove Nes, Nes (Hordaland)
Olav T. Veum, Veum i Fyresdal (Buskerud)
Tollef Haug, Ål i Hallingdal (Buskerud)

 
2004:
 
Ble fulgt på TV:

 
Hans Ole Nafstad, Vestre Greni (Akershus)
Magnus Valen-Senstad, Herremyr Gård i Årnes (Akershus)
Inga Berit Lein, Verdal (Nord-Trøndelag)
Wenche Søndrol, Vang i Valdres (Oppland)
 
Ble ikke fulgt på TV:
 
Vidar Vange, Skjåk i Gudbrandsdalen (Oppland)
Leif Jarle Espedal, Flekke i Fjaler (Sogn og Fjordane)
Erik Wiberg, Kløfta (Akershus)
Halvor Sjuve, Feiring på Eidsvoll (Akershus)


Har du et tips om "Jakten"-bøndene eller andre kjendistips? Tips oss her, eller ring vår tipstelefon 93076767!

Stem Sølvi inn på Kremtoppen hos SOL.no

LES OGSÅ: - Tøffere psykisk enn jeg trodde