Kjersti Grini:

Trenger hjelp: - Driter ikke penger

Oppfordrer dagens stjerner til å tenke på tiden etter karrieren.

GA ALT: Kjersti Grini ga alt i løpet av karrieren som håndballspiller på toppnivå. Det har hun fått merke på kroppen i ettertid. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
GA ALT: Kjersti Grini ga alt i løpet av karrieren som håndballspiller på toppnivå. Det har hun fått merke på kroppen i ettertid. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Den tidligere håndballstjernen Kjersti Grini (47) markerte seg mildt sagt godt hos sportsinteresserte nordmenn i løpet av karrieren, og den dag i dag er hun fremdeles en av de fremste håndballspillerne vi noen gang har hatt.

Hun kan se tilbake på over 200 kamper med flagget på brystet, og topper også listen med svimlende 1003 mål i landslagsdrakten.

I 2003 var det imidlertid stopp for håndballstjernen, flere år før hun hadde sett for seg at hun skulle legge håndballdrakten på hylla.

I lørdagens utgave av Dagbladet forteller 47-åringen åpenhjertig om hvor mye idretten har kostet henne i etterkant, og ikke minst hvordan livet som pensjonert toppidrettsutøver er blitt noe annet enn hun så for seg. For da hun var aktiv, tenkte hun ikke på at alle skadene hun pådro seg ville påvirke henne i senere tid.

Kjersti Grini vært gjennom 12 kneoperasjoner, både under og etter karrierens slutt, og bare 32 år gammel var knærne så ødelagt at hun valgte å sette en stopper for idrettskarrieren, skriver avisen.

GULLJENTER: Kjersti Grini med tidligere landslagstrener Marit Breivik i 1998. Her hadde Norge tatt gull mot Danmark i EM i Nederland. Foto: NTB Scanpix
GULLJENTER: Kjersti Grini med tidligere landslagstrener Marit Breivik i 1998. Her hadde Norge tatt gull mot Danmark i EM i Nederland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Må punge ut selv

Også tennene har fått smake på idrettens bakside, etter at hun fikk en albue plantet rett i ansiktet for over 20 år siden.

Til Dagbladet forteller den folkekjære idrettsprofilen at hun har seks plasttenner, som det koster hele 40 000 kroner å bytte ut.

Nå har hun omsider kommet til det punktet, hvor de må ut.

- Da jeg var hos tannlegen nå så sier han at det er en begynnende betennelse i kjevebeinet. De tennene må trekkes. Så jeg måtte bytte ut alle sammen, sier hun til avisen.

Nå, 16 år etter at hun la karrieren på hylla, er det lett å tenke at man skulle registeret alle skadene som idrettsskader. Det gjorde ikke Kjersti, noe som derfor vil koste henne dyrt.

Hadde hun registrert skaden den gang, ville hun ifølge Dagbladet kunne ha fått omkring 25 000 kroner dekket av staten, som en yrkesskade.

Nå håper 47-åringen at NAV vil hjelpe henne, og at hun får etterregistrert skaden.

- Hvis det er registrert får du dekket. Jeg driter ikke penger, så det er greit å få det du har krav på, men der er vi litt ubeskyttet. Der er jeg ikke den eneste. Det er sikkert andre som har større utgifter til fysioterapi og lignende, sier hun.

FANS: Mange nordmenn har i desember sittet foran TV-skjermen for å følge de norske håndballjentene. Dette var kjendisenes ønsker før den store finalen i 2017. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Tvunget til å legge opp

Tiden etter at hun ble tvunget til å legge opp som aktiv spiller på grunn av skade har ikke alltid vært like lett å takle for 47-åringen.

Grini - som blant annet ble verdensmester med landslaget i 1999 - har tidligere fortalt at hun fikk en psykisk knekk da karrieren brått tok slutt.

Saken fortsetter nedenfor.

VILLE FREM: Kjersti Grini holdt sjelden igjen på noe som helst på håndballbanen. Foto: NTB Scanpix
VILLE FREM: Kjersti Grini holdt sjelden igjen på noe som helst på håndballbanen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hadde planer om å spille håndball i minst syv år til da jeg måtte legge opp på grunn av skaden. Plutselig raste alt sammen og jeg sto på bar bakke. Det eneste jeg var skikkelig god til, var å spille håndball, og det kunne jeg ikke gjøre lenger. Det var tøft, sa hun.

I fjor fortalte 47-åringen sjokkerende nok, at hun ikke savner håndballen.

- Nei, overhodet ikke. Det var et kult liv å være håndballspiller. Men nå er jeg så langt unna å kunne trene. Kroppen ble ødelagt da jeg ga meg. Jeg kunne ikke jogge før det hadde gått et par år etter at jeg la opp. Nå fungerer det ikke å jogge i det hele tatt, sa hun til Dagbladet, og fortsatte:

- Jeg får ikke holdt meg i form. Det er noe jeg plages av. Men jeg har et bedre liv totalt sett i dag. Mer balanse, roligere, mindre stresset og mindre streving. Jeg koser meg.

LES OGSÅ: - Jeg ville ikke medisineres