VANNSPORT: Det er fritt frem for windsurfing og annen moro på Kos. Forholdene er perfekte. Foto: All Over
VANNSPORT: Det er fritt frem for windsurfing og annen moro på Kos. Forholdene er perfekte. Foto: All OverVis mer

Tre ukjente ferieperler på Kos

Her er våre beste tips for å få ekstra mye ut av besøket på øya som har forvandlet seg fra partymekka til familiefavoritt.

SEOGHØR.NO: «Nye» Kos, inkludert Kos by, er blitt en vidunderlig familiedestinasjon, et reisemål så fredelig og behagelig at alle kan trives. Her er det lite som vitner om fyllefestene øya var beryktet for i så mange år. Det er lenge siden nå.

Garantert sol

På Kos er turistmyndighetene freidige nok til at de lokker med solgaranti i høysesongen. Den varer fra mai litt ut i oktober om det er et godt år, men gode vindforhold gjør at du slipper den aller mest trykkende varmen.

Dagtemperaturer opp mot 35 grader er ikke uvanlig, men med en ørliten bris og det avkjølende havet i umiddelbar nærhet, er det til å leve helt fint med.

MIDT I BYEN: Kos by har flere strender, og en del enkle og rimelige hoteller. Foto: All Over
MIDT I BYEN: Kos by har flere strender, og en del enkle og rimelige hoteller. Foto: All Over Vis mer

Det er strender av alle slag rundt hele Kos. Her finner du finkornet sand i forskjellige fargenyanser, rullestein i alle størrelser, små skjermede bukter med en liten sandflekk, perfekte klipper å hoppe fra, bystrender og adskillig mer øde strender.

Den peneste stranden

Agios Stefanos i den lille landsbyen Kefalos blir fort en favoritt når Se og Hør er på besøk rundt på øya. Etter å ha sett alle de viktigste strendene, har guiden vår spart denne til slutt. Det er ikke tilfeldig.

Rett utenfor stranden ligger den lille klippeøya Kastri der en hvitkalket liten kirke med blått tak stikker opp og gjør seg lekker. Selve stranden strekker seg langs en bukt der Kefalos ligger med noen få serveringssteder og butikker.

FOR SØTMONSER: Greske kaker av typen baclava er blant de beste i verden.  Foto: Erik Valebrokk
FOR SØTMONSER: Greske kaker av typen baclava er blant de beste i verden. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Om sommeren blir det fylt bra opp med badegjester og turister, men vi er nesten alene. Vi besøker Maria som driver Grand Café i havnen, og spiser baklava – lokalt bakverk av forskjellige varianter med filodeig, malte nøtter og mengder med sirup som de viktigste ingrediensene. Du kan ikke forlate Kefalos før du har smakt de hjemmebakte godsakene.

Koselig i smågatene

Hovedstaden på øya er Kos by i nordøst. Her – og ikke minst i områdene utenfor byen – er de fleste hotellene, og også den største konsentrasjonen av spisesteder.

KOS-ELIG: Atmosfæren inne i smugene i Kos by, blant restauranter, barer og butikker, er helt fantastisk. Foto: Erik Valebrokk
KOS-ELIG: Atmosfæren inne i smugene i Kos by, blant restauranter, barer og butikker, er helt fantastisk. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Det er en forholdsvis stor by med over 30 000 fastboende. I mylderet av smågater innenfor de gamle bymurene, finnes massevis av koselige restauranter og barer, butikker som selger nydelig kunsthåndverk, smykker, gode olivenoljer, honning, florlette linklær og andre ting du kan fylle kofferten med.

Her finner du også siste rest av øyas gamle dårlige rykte. Et lite og avskjermet område er viet uteliv og festing, og det er til og med etablert et eget «turistpoliti» som passer på at ting går ordentlig for seg.

Fint å sykle

I hver sin retning utenfor byen ligger de to feriestedene Lambi og Psalidi en enkel sykkeltur unna. Kos er en perfekt øy for sykling, med et stort sett flatt landskap.

PÅ TO HJUL: Sykling er populært på Kos. Det er bra med sykkelstier og ingen motbakker å snakke om.  Foto: Erik Valebrokk
PÅ TO HJUL: Sykling er populært på Kos. Det er bra med sykkelstier og ingen motbakker å snakke om. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Det er en super måte og komme rundt på, og bor du i nærheten av Kos by, er det perfekt. Vel inne i byen kan du trille den med deg eller parkere den mens du utforsker den lille idyllen til fots.

Kos er en deilig øy for hele familien.

TRE PÅ TOPP

GRESK UTSIKT: Fra fjellandsbyen Zia ser du langt. Dette stedet er verdt en utflukt. Foto: Erik Valebrokk
GRESK UTSIKT: Fra fjellandsbyen Zia ser du langt. Dette stedet er verdt en utflukt. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Fjellandsbyen Zia - koselig lite sted du bør besøke for å spise middag eller bare ta en drink mens du nyter den storslagne solnedgangen. Det aller beste stedet å sitte er på uteterrassen til restauranten Oromedon. Spør verten Nikos om å vise deg svaleredene inne i selve restauranten!

Agios Stefanos - den koseligste lille stranden på Kos. Dra hit på dagstur enten med buss fra Kos by, eller med taxi. Stranden er liten og idyllisk, har vakker utsikt til øya Kastri med et lite kapell, og ligger i bukten ved landsbyen Kefalos. Superkoselig sted!
 

Sykkeltur  - den fineste måten å utforske Kos på er selvsagt fra sykkelsetet. Her er det enda mindre krevende å sykle enn i Danmark, og det er godt tilrettelagt med fine sykkelstier i og utenfor Kos by. Du kan blant annet leie sykkel hos disse.
 

KOS

Slik kommer du hit: Både Star Tour, Ving og Apollo har Kos i programmet, med priser ned i rundt 4000 kroner per person for en uke med fly inkludert. De første flyene denne sesongen går 29. mai fra Oslo Lufthavn Gardermoen.

NYDELIG: Mye tyder på at dette blir en fin dag på stranden. Foto: Star Tour
NYDELIG: Mye tyder på at dette blir en fin dag på stranden. Foto: Star Tour Vis mer

Her bor du: De billigste hotellene ligger i Kos by, men selv om de er enkle ligger de gunstig til. Her er alt av restauranter og spisesteder, og det er fine strender rett utenfor sentrum. Utenfor byen ligger steder som Lambi, Psalidi, Tigaki og Marmari, lenger unna finner du Kardamena og Kefalos. Her er større familieresorter og mer luksuriøse hoteller som passer for par og voksne. Prøv for eksempel Oceanis Beach & Spa Resort i Psalidi eller Diamond Deluxe Hotel i Lambi.

Her spiser du: Fiskerestauranten Nestoras ligger like utenfor Kos by, og her spiser du nydelig fersk fisk og greske småretter – meze – sittende praktisk talt i vannkanten. Romantiske Petrino ligger i en hage dypt inne i Kos by og er et nydelig og stemningsfullt sted.

Kjøp med hjem: Olivenolje, såper, honning, krydder, svamper, smykker, linklær.

BILDESKJØNT: Hellas må være et av verdens peneste land, og en hvitmalt vindmølle skader ikke akkurat inntrykket. Foto: All Over
BILDESKJØNT: Hellas må være et av verdens peneste land, og en hvitmalt vindmølle skader ikke akkurat inntrykket. Foto: All Over Vis mer

Slik finner du frem: Som overalt i Hellas er det mopedutleie overalt, men det er adskillig mer behagelig å sykle. Det er også et godt utbygd bussnett, nok taxier og mulighet til å leie bil.

LES OGSÅ: 9 brennhete Gran Canaria-tips