Tre byer - ni tavernaer

Lilleput reiser til tre landsbyer på Peloponnes, Kardamili, Stoupa og Agios Nikolaos. Vi testet de lokale tavernaene.

PANORAMA: Lela's har en utsikt til å dø av. Foto: Erik Valebrokk/se og Hør
PANORAMA: Lela's har en utsikt til å dø av. Foto: Erik Valebrokk/se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LANDSBYEN KARDAMILI
Hovedgaten som går gjennom den søvnige byen har ikke noe navn, men er kjent som "Karl Johan" blant norske gjester og etter hvert også på folkemunne uten at lokalbefolkningen helt vet hva det betyr. På hver side av gaten ligger tavernaer og butikker, og går du hundre meter ned smågatene støter du på havet, der det ligger enda flere, idyllisk plasserte serveringssteder. Lilleput Reisers kontor ligger i Kardamili, og gamlebyen "Kastro", som ligger litt over dagens landsbybebyggelse, er også verdt et besøk.

Anemokyklion
Beliggenhet/utsikt: Midt på "stripa" og følgelig en del trafikkstøy, men dette er virkelig et godt sted for å følge med på dagliglivet i Kardamili.
Idyll: Veldig koselig å sitte og se på "livets teater".
Meny: Stort utvalg av småretter (meze) og en del større retter, masse desserter og iskrem, bra frokostmeny og et godt vinutvalg.
Service/vennlighet: Meget hyggelig, men verten vår bar preg av å ha korttidsminne.
Terning 4

Harilaos
Beliggenhet/utsikt: Utsikten er fantastisk utover bukten, men selve beliggenheten praktisk talt oppå havnen (betong og asfalt) trekker litt ned.
Idyll Midt på treet, men liten trafikk og rolig.
Meny: Godt utvalg av gresk tradisjonsmat, bra utvalg med grillretter, mye sjømat, deriblant nydelig grillet blekksprut som er fersk i motsetning til det meste du får av mindre akkar som er importert og derfor har vært frosset.
Service/vennlighet: Middels
Terning 4

Lela’s
Beliggenhet/utsikt: Til å dø for! Lela’s (og naboen Café Aman) ligger høyt over bukten, og du kan enten sitte skyggefullt under store trær og oppbundete vinranker, eller midt i den strålende sola med verdens deiligste utsikt. Flott er det uansett.
Idyll: Ekstrem
Meny: Ikke så stort, men meget godt utvalg av tradisjonelle retter. Det sies at moussakaen er verdensberømt, og etter å ha smakt den selv kan vi forstå hvorfor.
Service/vennlighet: Meget hyggelig.
Terning 5

LANDSBYEN STOUPA
I Stoupa finner du områdets eneste sandstrender, og det er ikke hvilke som helst strender. Den ene av dem, Kalogria-stranden, er kjent som Zorba-stranden, der Nikos Kazantzakis’ romanfigur som ble fremstilt av Anthony Quinn i filmen "Zorba the Greek", danset "Zorba-dansen". Den andre stranden ligger midt i byen og preger derfor hele Stoupa. Av de tre byene er nok Stoupa den mest turistifiserte, men i dette tilfellet er ikke det nødvendigvis negativt.

Athiná
Beliggenhet/utsikt: Nydelig utsikt over Kalogria-stranden, men beliggenheten er litt halvveis der veien deler seg. Likevel ligger den ganske usjenert når alt kommer til alt.
Idyll Bedre enn man skulle tro første gang man ser beliggenheten. Her kan det bli veldig koselig og lunt.
Meny: Stort utvalg av klassikerne, og her er alt garantert hjemmelaget. Masse meze, masse grillmat, noe fisk, hjemmelaget pasta og flere gryteretter.
Service/vennlighet: Usedvanlig oppmerksom og hyggelig service. Her føler man seg virkelig ønsket som gjest.
Terning 6

Akrogiali
Beliggenhet/utsikt: Helt nede i vannskorpen med utsikt innover mot promenaden og utover mot bukten. Veldig hyggelig. For øvrig Stoupas eldste restaurant, startet i 1870.
Idyll: Upåklagelig
Meny: Stort utvalg av klassikerne, men også en del annerledes ting. Det man skal være oppmerksom på her er at kokken ikke alltid er den samme, og kvaliteten på maten preges av hvem som er på jobb.
Service/vennlighet: Veldig oppmerksomme servitører som er både hyggelige og korrekte. Har de gått på kurs, tro?
Terning 5

To Steki
Beliggenhet/utsikt: En snackbar som ligger midt på promenaden, med alt det innebærer av utsikt og sentral beliggenhet.
Idyll: Helt passe
Meny: Stor, men enkel meny. Fordelen med dette stedet er at det er matservering hele dagen av småretter som gresk salat, gyros, pommes frites og andre ting, men forvent ingen kulinariske opplevelser.
Service/vennlighet: Slett ikke verst, her blir man tatt godt vare på, med et smil.
Terning 4

LANDSBYEN AGIOS NIKOLAOS
Dette er en gammel fiskerlandsby og et sted der det skjer svært lite. Her sitter lokalbefolkningen på rad og rekke på kafeen som vender ut mot havnen og kommenterer fangsten fiskerne kommer i land med. Den samme fisken serveres på byens tavernaer til lunch, og ferskere fisk skal du derfor lete lenge etter. Byen er knøttliten, men veldig koselig, og en kilometer unna ligger en fin rullesteinstrand der det også ligger et par tavernaer.

Vesuvios
Beliggenhet/utsikt: Kunne ikke vært bedre. Her sitter man enten på bakkenivå eller på et nivå lenger ned og nærmere vannflaten. Her er det eget stupebrett i tilfelle gjestene blir for varme og trenger en dukkert!
Idyll: Skyhøy
Meny: Kjempeutvalg både av meze og større middagsretter, stor grillmeny, en del fisk og skalldyr, egen pizzaovn for god, "hjemmelaget" pizza og god frokostmeny. Stort vinutvalg.
Service/vennlighet: Meget hyggelig
Terning 6

To Limani
Beliggenhet/utsikt: I enden av havnen, nesten nede i vannskorpa. To "avdelinger", en på hver side av veien. Utsikten er grei, men ødelegges dessverre av den lange moloen.
Idyll: Temmelig høy
Meny: Stort utvalg av meze, lokalfanget fisk og skalldyr, en del kjøttretter (som sies å være midt på treet). Gode lokale viner og en fantastisk baklava (filodeigkake med nøtter som renner av honning). Da vi spiste lunsj her, var alle de øvrige gjestene greske – alltid et godt tegn.
Service/vennlighet: Så som så.
Terning 5

I Plateia
Beliggenhet/utsikt: Flott beliggenhet innerst i havnebassenget med utsikt til fiskebåtene og det knøttlille fiskemarkedet.
Idyll: Høy
Meny: Stor frokostmeny og mye meze. Stedet er både kafé og såkalt ouzeri, altså en restaurant der menyen er basert på småretter, slikt som man helst drikker ouzo til.
Service/vennlighet: Veldig hyggelig. Innehaversken av stedet har for øvrig både sin nåværende mann og eks-mannen arbeidende for seg, og så vidt vi har forstått går det mer eller mindre fredelig for seg.
Terning 4

PRISNIVÅ
Tre retter med enkel gresk vin og kaffe 30-35 euro (ca. 250 kr) for to personer
Gresk salat 4-5 euro (ca. 35 kr)
Øl (Amstel) 2 euro (16 kr)
Et glass vin 1-1,5 euro (ca. 10 kr)
Kaffe 1 euro (8 kr)

Tips: 1 euro eller 50 cent er vanlig for mindre måltider. Spiser du større kan du vurdere å gi 2-3 euro avhengig av hvor mye regningen er på, og hvor god servicen har vært.

PS! Vannet fra springen er rent og godt, og ifølge reiselederne på stedet renere enn mye av det du får kjøpt på flaske. De fleste steder du kommer blir du også automatisk tatt imot med et iskaldt glass vann.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer