Charisma Carpenter ut mot «Buffy»-skaperen:

- Traumatisert

Skuespiller Charisma Carpenter hevder at Joss Whedon terroriserte henne mentalt på settet.

DELTE STERKT INNLEGG: Charisma Carpenter (midten) delte onsdag et langt innlegg hvor hun anklager Hollywood-filmskaper. Her sammen med «Buffy»-kollegene Sarah Michelle Gellar og Alyson Hannigan i 2003. Foto: 20th Century Fox Television/ Kobal/ REX/ NTB
DELTE STERKT INNLEGG: Charisma Carpenter (midten) delte onsdag et langt innlegg hvor hun anklager Hollywood-filmskaper. Her sammen med «Buffy»-kollegene Sarah Michelle Gellar og Alyson Hannigan i 2003. Foto: 20th Century Fox Television/ Kobal/ REX/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skuespiller Charisma Carpenter (50) er mest kjent for rollen som Cordelia Chase i «Buffy the Vampire Slayer».

Den amerikanske serien gikk på skjermene fra 1997 til 2003, men er fortsatt den dag i dag populær underholdning for mange.

Etter seriesuksessen har Carpenter hatt en ganske omfattende film- og tv-karriere, men Hollywoods største roller har uteblitt, og hun er kanskje derfor ikke så kjent for folk flest.

«Følte meg maktesløs»

Nå vekker hun imidlertid oppsikt med et innlegg som omtaler hennes tid i «Buffy», og hennes erfaringer med manusforfatter Joss Whedon.

Hun er ikke først ute - i fjor gikk «Justice League»-skuespiller Ray Fisher ut mot Whedon og anklaget ham for skadelig oppførsel.

Det førte til en intern etterforskning fra WarnerMedia, som Carpenter forteller at hun var en del av.

TV-STJERNER: Anthony Stewart Head, Charisma Carpenter, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan og Sarah Michelle Gellar ble nærmest kultnavn etter suksessen med «Buffy»-serien. Foto: James Sorenson/ 20th Century Fox Tv/ Kobal/ REX/ NTB
TV-STJERNER: Anthony Stewart Head, Charisma Carpenter, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan og Sarah Michelle Gellar ble nærmest kultnavn etter suksessen med «Buffy»-serien. Foto: James Sorenson/ 20th Century Fox Tv/ Kobal/ REX/ NTB Vis mer

Nå forteller hun også sin historie til offentligheten, som strekker seg tilbake 20 år.

«I nesten to tiår har jeg holdt munn, og til og med unnskyldt hendelser som fortsatt traumatiserer meg den dag i dag», innleder hun innlegget.

Manusforfatteren har ikke selv kommentert saken på nåværende tidspunkt.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

«Joss Whedon misbrukte sin makt ved utallige anledninger mens vi jobbet sammen på settet til «Buffy the Vampire Slayer» og «Angel». Mens han syntes sin dårlige oppførsel var underholdende, bidro det bare til å intensivere prestasjonsangsten min, å gjøre at jeg følte meg maktesløs, og fremmedgjøre meg fra mine likemenn», skriver hun videre.

Får støtte av «Buffy»

Kort tid etter innlegget ble publisert får Carpenter støtte av hovedrolleinnehaver Sarah Michelle Gellar (43).

«Selv om jeg er stolt over at navnet mitt assosieres med Buffy Summers, vil jeg ikke for alltid være assosiert med navnet Joss Whedon. Jeg er mer fokusert på å oppdra familien min og å overleve en pandemi, så jeg kommer ikke til å uttale meg ytterligere på nåværende tidspunkt. Men jeg står ved alle overlevende av mishandling og jeg er stolt av dem for å stå fram», skriver hun i et innlegg på Instagram.

Carpenter hevder blant annet i innlegget sitt at Whedon kalte henne «feit» da hun var fire måneder gravid, og at han spurte om hun skulle beholde barnet.

«Han angrep min karakter, latterliggjorde min religiøse tro og anklaget meg for å ødelegge serien før han useremonisk sparket meg fra den kommende sesongen så fort jeg fødte», skriver 50-åringen.

Trakk seg tilbake

Videre skriver skuespilleren at hun unnskyldte oppførselen til Whedon og forsvarte ham foran andre. Først etter årevis med terapi og etter #metoo-kampanjen, skal hun ha forstått at oppførselen hans var uakseptabel.

«Det har tatt meg så lang til å bygge opp motet til å offentliggjøre denne uttalelsen. Tyngden av det er ikke undervurdert av meg. Som en alenemor hvis familie sitt levebrød er avhengig av meg, er jeg redd. Til tross for frykten min om påvirkningen på framtida mi, kan jeg ikke lenger være stille», skriver Carpenter til slutt.

I HARDT VÆR: Joss Whedon får harde anklager mot seg av «Buffy»-skuespilleren. Foto: Greg Blatchford/REX/NTB
I HARDT VÆR: Joss Whedon får harde anklager mot seg av «Buffy»-skuespilleren. Foto: Greg Blatchford/REX/NTB Vis mer

Etter etterforskningen som ble iverksatt i fjor, kunngjorde WarnerMedia at «passende tiltak» var fattet, uten å gå i detaljer. Whedon selv trakk seg fra filmen «The Nevers» i kjølvannet av anklagene.

- Jeg er oppriktig utslitt, og jeg tar et steg tilbake for å spare opp energien i mitt eget liv, som også er på randen av spennende forandring, sa han i en uttalelse ifølge Hollywood Reporter.

LES OGSÅ: Åpner seg om forholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer