PRISDRYSS: Komiserien «Transparent» vant tre Emmy Awards i september. Her viser Jill Soloway frem sin statuett for «Beste regissør» sammen med Jeffrey Tambor, som spiller «Maura Peffermann» i serien. Foto: SipaUSA
PRISDRYSS: Komiserien «Transparent» vant tre Emmy Awards i september. Her viser Jill Soloway frem sin statuett for «Beste regissør» sammen med Jeffrey Tambor, som spiller «Maura Peffermann» i serien. Foto: SipaUSAVis mer

«Transparent»: - Jeg følte mye skam

Nå gjør Jill suksess i Hollywood med TV-serien hun lagde etter farens overraskende innrømmelse.

NEW YORK (SEOGHØR.NO): For rundt fem år siden fikk den amerikanske komikeren og regissøren, Jill Soloway (51), sjokkbeskjeden om at faren hennes var transseksuell.

For å sette ord på frykten og ensomheten hun følte rundt avsløringen begynte Jill å skrive. Og raskt fant hun ut at hun ville bruke historien til noe positivt, sette lys på noe som ikke får nok oppmerksomhet, samtidig som hun kunne bearbeide sine egne følelser.

Resultatet ble manuset til serien «Transparent» - som i dag er en gedigen TV-suksess.

- Da jeg skrev piloten kom det fra en veldig personlig plass. Jeg hadde akkurat fått beskjed om at min ene forelder var transseksuell, og tenkte bare OMG hva betyr dette? 

- Jeg husker at jeg var redd for å fortelle det til noen av vennene mine. Jeg husker jeg følte mye skam. Jeg visste om unge, kule, tatoverte, hipster transer. Men jeg visste ikke om noen som var 70 år gamle og som hadde vært inne i skapet hele livet sitt, forteller Soloway åpenhjertig til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

TV-FAMILIEN: Pfeffermans er en dysfunksjonell jødisk familie som bor i Los Angeles og består av Mauras eks-kone (f.h) Shelly (spilt av Judith Light), og deres tre voksne barn Sarah (spilt av Amy Landecker), Josh (spilt av Jay Duplass) og Ali (spilt av Gaby Hoffman). Det er mange hemmeligheter i denne familien, og så fort Maura har delt sin kommer resten som perler på en snor. Foto: Jennifer Clasen/Amazon/Courtesy of Sony Pictures Television
TV-FAMILIEN: Pfeffermans er en dysfunksjonell jødisk familie som bor i Los Angeles og består av Mauras eks-kone (f.h) Shelly (spilt av Judith Light), og deres tre voksne barn Sarah (spilt av Amy Landecker), Josh (spilt av Jay Duplass) og Ali (spilt av Gaby Hoffman). Det er mange hemmeligheter i denne familien, og så fort Maura har delt sin kommer resten som perler på en snor. Foto: Jennifer Clasen/Amazon/Courtesy of Sony Pictures Television Vis mer

Etter bare to sesonger har TV-serien vunnet åtte Emmy Awards, to Golden Globe Awards, en SAG Award, samt en drøss med andre priser.

Nå er showet aktuell med sin tredje sesong, og det er i den forbindelse at Seoghør.no møter flere av seriens skuespillere til intervju på The Crosby Hotel i New York.

- Jeg skrev meg selv ut av en følelse av ensomhet og frykt. Jeg tror at det alle ønsker er: «Når jeg forteller deg om min forelder, så vil jeg ha trygghet i å vite at det finnes andre folk der ute som har det som meg». Dermed ble familien Pfeffermans til, forklarer Jill.

Det er den 72 år gamle Hollywood-stjernen Jeffrey Tambor som har hovedrollen i serien. Han spiller Maura Pfefferman, født Mort Pfefferman, som i første sesong sjokkerer eks-kona og sine tre voksne barn med å stå frem som transseksuell. 

Tambor, kjent fra blant annet «Arrested Development» og alle «Hangover»-filmene, er selv heteroseksuell og kaller jobben som Maura i «Transparent» for drømmerollen.

- Da agenten min sendte meg manuset var jeg over meg av begeistring etter bare de ti første sidene. Dette var en rolle jeg virkelig ville ha. Da jeg møtte Jill nærmest kastet jeg meg over henne og ropte at jeg ville være med i serien. Det føles som om jeg alltid har gått og ventet på Maura.

- Jeg er så stolt av denne rollen, forteller han til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

STORT TALENT: Hollywood-stjernen Jeffrey Tambor har blant annet vunnet en Golden Globe Award, en SAG Award og to Emmy Awards for sin prestasjon som Maura Pfefferman i «Transparent» - TV-serien som er basert på Jills liv. Foto: NTB Scanpix/Jennifer Clasen/Amazon/Courtesy of Sony Pictures Television
STORT TALENT: Hollywood-stjernen Jeffrey Tambor har blant annet vunnet en Golden Globe Award, en SAG Award og to Emmy Awards for sin prestasjon som Maura Pfefferman i «Transparent» - TV-serien som er basert på Jills liv. Foto: NTB Scanpix/Jennifer Clasen/Amazon/Courtesy of Sony Pictures Television Vis mer

Foreldrene har blitt lokale kjendiser

Soloway foreldre, Elaine og Harry, skilte lag etter 30 års ekteskap, men beholdt et nært vennskap. Og i 2011 stod Harry, som i dag går under kallenavnet «Moppa», frem som transseksuell.

Nesten samtid giftet Jill seg med Bruce Gilbert, som jobber med musikken på «Transparent», og husker spesielt godt hvordan det var å fortelle om den spesielle familie-situasjonen til svigerforeldrene.

- Jeg måtte si hva som foregikk til min manns foreldre, og hadde allerede spilt inn piloten, så jeg viste dem den og etterpå sa jeg: «Så det er dette som skjer i livet mitt akkurat nå».

Saken fortsetter under bildet.

VISER VEI: Skuespiller Trace Lysette (f.v) er transseksuell i virkeligheten og har en sentral rolle i TV-serien. Hun er bare en av mange transseksuelle som jobber i showet. Her sammen regissør Jill Soloway under DAG Awards tidligere i februar. Foto: Afp
VISER VEI: Skuespiller Trace Lysette (f.v) er transseksuell i virkeligheten og har en sentral rolle i TV-serien. Hun er bare en av mange transseksuelle som jobber i showet. Her sammen regissør Jill Soloway under DAG Awards tidligere i februar. Foto: Afp Vis mer

- Hva synes foreldrene dine om TV-serien?

- Første året så var det nok litt sånn: Dette kommer til å bli alt for personlig. Alle kommer til å vite at det handler om oss. Men nå tror jeg alle i familien, spesielt mamma og moppa (som også er kallenavnet til Maura i TV-serien), føler seg som små kjendiser hjemme i Chicago, ler hun.

- Når de drar ut, så kommer folk bort og sier de vil ha bilde av de ekte «Pfeffermans». Og det gjør meg veldig glad. For bare tre år siden var jeg utrolig nervøs når moppa dro ut alene, og selv om verden selvfølgelig fremdeles en veldig vanskelig plass for transseksuelle, så tar vi opp et viktig tema og har vi vært med på å åpne øynene til mange.

Sesong tre av «Transparent» finner du på Viaplay.

Se traileren her: 

LES OGSÅ: Jeffrey Tambor spiller kvinne: - Elsket forandringen