Influenser og TV-profil Victor Sotberg (30) er kjent for sin utømmelige energi og blide utstråling på skjermen i programmer som «Alle mot 1», «Maskorama» og «Skal vi danse».
Victor har raskt blitt en TV-favoritt, og nylig meldte han overgang fra NRK til TV 2. Men bak det strålende smilet skjuler det seg også en sår historie.

På skolen ble Victor mobbet for å være annerledes. Han ble trakassert og banket opp av andre barn, og løp ofte hjem i full fart for å unngå å bli plaget.
- Jeg ble mobbet gjennom hele ungdomsskolen. Det var den verste tiden og den tøffeste tiden. Samtidig som man skal vokse opp og finne ut hvem man er, så skal alle andre samtidig dømme deg for den du prøver å finne ut at du er, forteller Sotberg i Jan Thomas’ (55) populære podkast «Suksess med Jan Thomas».
Mistet seg selv
I utgangspunktet var Victor en fargerik og livsglad gutt, men den negative oppmerksomheten gjorde at han ble en skygge av seg selv.
- Jeg trakk meg tilbake i et skall. Det var slik jeg løste det. Jeg sluttet å kle meg i fargerike klær, kledde meg i helt svart, og prøvde å gjemme meg i gangene (…) Jeg bare forsvant, sier Sotberg åpenhjertig i podkasten.

- Folk har sendt meg bibelvers
Jan Thomas kan relatere seg til Victors historie. Også han ble møtt med fordømmende blikk og hatefulle ytringer, da han begynte på ungdomsskolen som 12-åring.

Mens Victor har fortalt at han ble kalt «jævla homo», eksisterte ikke tilsvarende «mobbeord» under Jan Thomas ungdomstid på 1970- og 80-tallet. Likevel var de andre barna raskt ute med å påpeke at Jan var annerledes, og at han ikke oppførte seg som de andre gutta.
- Første dag på ungdomsskolen ble jeg spurt om jeg var hankjønn eller hunkjønn. «Intetkjønn» svarte jeg, og det ble kallenavnet mitt når noen skulle erte meg, forteller stylisten til Se og Hør.
Godtok seg selv
Han synes det er vondt å høre om andre som har blitt mobbet for å være den de er. Selv hadde han en indre styrke og selvtillit som gjorde at han taklet motgangen.

Fikk ny familie på kjøpet
- Jeg bestemte meg for at jeg var fullkommen og perfekt akkurat som jeg var. Ingen andre skulle få definere hvem jeg var, og hvordan jeg skulle føle meg. Selvtilliten av å tenkte at jeg var spesiell, gjorde at jeg kom gjennom ungdomsskolen uten å føle meg som et offer, mener 55- åringen.
I dag er Jan opptatt av å hjelpe andre. Å motvirke mobbing og diskriminering har blitt en av «Maskorama»-dommerens hjertesaker, og han er derfor stolt ambassadør for hatkrimgruppen i Oslo-politiet.
- Jeg ser på det som en stor mulighet for å fokusere på noe viktig, og noe som er sårt for mange. Mitt indre ønsker er at alle som kjenner seg annerledes skal føle seg trygge der de bor.
LES OGSÅ: Fryktet at forholdet var over