VIL BIDRA: Frøken Norge 2008, Lene Egeli, har nok av hjertesaker, og håper hun kan bruke Frøken Norge-tittelen til npoe positivt. Foto: SCANPIX
VIL BIDRA: Frøken Norge 2008, Lene Egeli, har nok av hjertesaker, og håper hun kan bruke Frøken Norge-tittelen til npoe positivt. Foto: SCANPIX Vis mer

-Trafficking er helt grusomt

Lene Egeli vil til Thailand og lære mer om menneskehandel.

SEHER.NO: Da Lene Egeli ble Frøken på søndag, var det mye glede og tårer involvert.

Men 21-åringen lar seg også engasjere av mer alvorlige saker. Hjertesaken er kampen mot salg av kvinner, mot menneskehandel og såkalt trafficking.

- Det er virkelig helt grusomt. Hvert år blir millioner av mennesker tvunget inn i prostitusjon i Thailand, sier Lene til seher.no.

Det var etter en dokumentar hun så på videregående om menneskehandel at hun ble engasjert i temaet.

- Det eksisterer et veldig stort nettverk av menn bak disse ugjerningene, og jeg skulle veldig gjerne reist til Thailand selv for å sjekke ut forholdene og finne ut mer, legger hun til.

Frøken Norge-vinneren sier at hun alene ikke kan stoppe alt, men som talskvinne og profilert person mener hun selv at hun kan bidra med å rette oppmerksomheten mot temaet og gjøre folk bevisste på hva kvinner blir utsatt for i Asia.

Menneskehandel er absolutt ikke det eneste Lene engasjerer seg for. Hun kan også fortelle at hun er organdonor.

- Jeg støtter fullt ut det å redde et annet liv hvis du selv ikke har bruk for organene dine. Hvis du dør kommer du jo bare til å råtne i jorda uansett, og hvilken nytte har du av dine helt friske organer da?, spør Lene.

Både Lene og avtroppende Frøken Norge, Kirby Ann Basken (22), er medlem av Facebook-gruppa "Organdonasjon redder liv".

I skrivende stund har gruppa over 66.000 medlemmer, og kan dermed skryte av å være Norges største Facebook-gruppe.

- Det er viktig at folk tar et standpunkt i livet. Altfor mange mennesker dør i organkø, og det burde være mulig å unngå, forteller Kirby til seher.no.

Men hun har en gledelig nyhet, nemlig at antallet mennesker som engasjerer seg i organdonasjon har gått opp med fem prosent fra i fjor.

- Jeg tror at det å snakke om det i media er til stor hjelp for å åpne øynene til folk.

Hun sier at familien hennes støtter henne i hennes valg og ser på det at noen kan overta hennes organer hvis hun skulle falt fra som en stor gave.

- Det at et annet menneske lever videre på grunn av meg, gjør jo at jeg lever videre også, sier hun, samtidig som hun legger til at hun selvfølgelig håper det ikke blir en realitet med det første.

LES OGSÅ: Frøken Norge sex-misbrukt på nettet