DRABANTBYFORFATTEREN: Tove Nilsen har skrevet om å vokse opp på Bøler utenfor Oslo. Nå har hun fått Bypatriotprisen for Oslo.  Foto: SCANPIX
DRABANTBYFORFATTEREN: Tove Nilsen har skrevet om å vokse opp på Bøler utenfor Oslo. Nå har hun fått Bypatriotprisen for Oslo. Foto: SCANPIX Vis mer

Tove Nilsen fikk ærespris

Hun har gitt drabantbylivet en plass i litteraturen.

SEHER.NO: Skyskraperengler-forfatteren Tove Nilsen (55) ble nylig tildelt æresprisen Bypatrioten for 2008. Oslo Byes Vel deler ut prisen til personer som har medvirket i arbeidet med å bevare Oslos særpreg og miljøkvaliteter eller bidratt til å spre interesse og kunnskap om byen. Prisen ble første gang utdelt i 1987, og blant tidligere prisvinnere finner vi Jan Erik Vold, Torbjørn Berntsen, Kåre Willoch og Lillebjørn Nilsen.

”Gjennom sitt forfatterskap viser hun varme følelser for Oslo og en dyp tilhørighet til byen. Hun har maktet å gjøre drabantbyen og drabantbylivet til en del av norsk litteratur,” heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Tove Nilsen debuterte i 1974 med romanen ”Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken”, og har siden siden skrevet en rekke kritikerroste publikumsfavoritter.

I 1993 ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris for  ”Øyets sult” (1993). Tove Nilsen har mottat Språklig samlings litteraturpris, Riksmålsprisen og Oktoberprisen.