Elizabeth Smart:

Torturert og voldtatt i ni måneder

Elizabeth Smarts fortid slutter aldri å sjokkere. Hun var offeret i en av de mest omtalte barnebortføringssakene gjennom tidene.

BORTFØRT: Som 14-åring ble Elizabeth Smart kidnappet fra sitt eget soverom. I dag er hun 34 år, gift, mamma til tre og fronter kampen mot seksuelle overgrep. Foto: NTB
BORTFØRT: Som 14-åring ble Elizabeth Smart kidnappet fra sitt eget soverom. I dag er hun 34 år, gift, mamma til tre og fronter kampen mot seksuelle overgrep. Foto: NTB Vis mer
Publisert

5. juni 2002 startet som en helt vanlig kveld for 14 år gamle Elizabeth Smart. Hun og lillesøsteren hadde lagt seg i samme seng og sagt god natt. Familien bodde i mormonerbyen Salt Lake City i Utah, USA.

Så skjedde det som for Elizabeth ble starten på ni måneder med uendelige voldtekter og mishandling fra en ukjent mann.

Nesten 20 år har gått siden hele verden ble rystet over nyheten om jenta som ble kidnappet fra sitt eget soverom mens foreldrene og søsknene lå og sov. I rettssaken mot kidnapperen fortalte hun at hun husker en mannsstemme si:

«Jeg holder en kniv mot halsen din. Ikke lag en lyd. Reis deg opp og bli med meg.»

- Jeg gjorde akkurat som jeg ble bedt om. Jeg visste ikke om han allerede hadde vært gjennom resten av huset. Om han hadde drept resten av familien min, sa hun i retten.

GJENFORENT: Etter ni grufulle måneder ble Elizabeth Smart funnet i live. Her med sine foreldre Ed og Lois Smart. Foto: NTB
GJENFORENT: Etter ni grufulle måneder ble Elizabeth Smart funnet i live. Her med sine foreldre Ed og Lois Smart. Foto: NTB Vis mer

Lillesøsteren hjalp politiet

Den selvutnevnte predikanten Brian David Mitchell og hans kone Wanda Barzee holdt Elizabeth skjult i ni måneder.

De ble pågrepet etter ni måneder, bare tre mil unna Smarts hus i Salt Lake City. Elizabeths lillesøster Mary Katherine hadde hjulpet politiet med en skisse av Mitchell, som ledet til tips og pågripelse.

I FENGSEL: Brian David Mitchell ble dømt til livstid bak murene for å ha kidnappet, voldtatt og torturert Elizabeth Smart. Foto: NTB
I FENGSEL: Brian David Mitchell ble dømt til livstid bak murene for å ha kidnappet, voldtatt og torturert Elizabeth Smart. Foto: NTB Vis mer
MEDVIRKNING: Wanda Ilene Barzee, kona til Brian David Mitchell, ble dømt til 15 år i fengsel, men slapp ut etter åtte år. Foto: NTB
MEDVIRKNING: Wanda Ilene Barzee, kona til Brian David Mitchell, ble dømt til 15 år i fengsel, men slapp ut etter åtte år. Foto: NTB Vis mer

Under rettssaken kom det frem at tenåringsjenta var blitt torturert, voldtatt og sultet gjennom hele nimånedersperioden.

Elizabeth Smart skal også ha blitt gift med Mitchell i en bisarr seremoni, bare noen dager etter hun ble tatt fra sitt eget hjem.

Mitchell ble dømt til livstid, mens kona fikk 15 års fengsel.

Elizabeth var 15 år da rettssaken var over, og begynte den lange prosessen med å komme tilbake til et normalt liv.

KIDNAPPET: Den bisarre historien om Jan Brobergs to kidnappinger sjokkerer seere. Video: Netflix Vis mer

I 2013 skrev hun boka «Elizabeth Smart - My Story» hvor hun forteller sin historie om kidnappingen og månedene i fangenskap. Der beskriver hun blant annet hvordan Mitchell lenket henne til et tre og om de lange månedene med tortur.

- Brian David Mitchell voldtok meg hver dag, noen ganger flere ganger om dagen. Han torturerte meg og brutaliserte meg på måter det er umulig å forestille seg, skriver hun.

Fant kjærligheten likevel

I 2012 giftet hun seg med Matthew Gilmour og sammen har de nå tre barn.

KONE OG MOR: Elizabeth fant lykken med mormoneren Matthew Gilmore, og sammen har de tre barn. Foto: NTB
KONE OG MOR: Elizabeth fant lykken med mormoneren Matthew Gilmore, og sammen har de tre barn. Foto: NTB Vis mer

I et intervju med People fortalte Elizabeth hvordan det å bli mamma fikk henne til å tenke på det hun gjennomgikk som 14-åring.

- Når jeg ser tilbake, tror jeg nesten det var verre for foreldrene mine enn for meg. Jeg visste at jeg var i live, men de visste ikke, sier hun og legger til:

- Jeg har alltid visst hvor mye de elsker meg, men før jeg fikk egne barn var jeg ikke klar over hvor altoppslukende det er. Det verste i hele verden ville vært om noe skjedde med ungene mine.

Smart har de siste årene jobbet som reporter for Crime Watch Daily, hvor hun intervjuer familier og ofre som har gått gjennom eller går gjennom det samme som hun og hennes familie har gjort.

Hun er også aktiv som talskvinne for savnede personer og ofre for seksuelle overgrep.

- Å dele historiene til de overlevende er en måte å holde sakene i søkelyset på og forhåpentligvis gi dem en sjanse til å få de kriminelle stilt for retten, sier hun.

RYSTET: Den amerikanske realityprofilen Masika Kalysha hevdet at hun ble kidnappet og banket opp. Så kom sannheten frem. Video: Rød Løper Vis mer

- Kraften media har er så sterk og jeg vet fra min egen opplevelse at hvis ikke foreldrene mine hadde holdt historien i live i pressen, hadde det bare blitt en trist nyhet som kom og gikk. Så muligheten til å snakke med andre ofre og etterlatte betyr mye for meg - og dem.

Hevnen er søt

Elizabeth Smart holder ofte foredrag om hvordan hun har overvunnet sin traumatiske fortid og valgt lykke. Hun sier at det beste rådet av alle, fikk hun av moren sin kort tid etter at hun ble reddet.

Moren hennes sa at den beste hevnen mot overgriperne er å være lykkelig, til tross for alle de forferdelige tingene som har skjedd henne.

Elizabeth brukte nesten ti år på å komme seg etter traumene, men har et godt liv nå.

I 2018 ga hun ut boken «Where There's Hope: Healing, Moving Forward, and Never Giving Up».

- Alle har en historie, alle møter utfordringer som ikke er fortjent. Det er hvordan du reagerer på disse utfordringene og hva du bestemmer deg for å gjøre videre som betyr noe. Lykke er mulig. Hold fast det hver eneste dag, oppfordrer hun.

RYSTENDE: I 2000 ble Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) brutalt voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia i Kristiansand. Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen ble dømt for å ha stått bak - Andersen har tilstått, men Viggo Kristiansen har alltid hevdet sin uskyld. Det ser dokumentaren «Baneheia - Kampen om sannheten» på discovery+ nærmere på. Premiere 12. januar. Video: discovery+ Vis mer

Nylig debuterte også Smart i konkurranse-tv. Hun viste seg nemlig å være bak en av maskene i «The Masked Dancer» - danseversjonen av «Maskorama».

- Jeg tror det er bra å ha det gøy. Jeg tror det også er bra å gjøre noe på utsiden av komfortsonen, det er i det minste det for meg. Så jeg antar at for meg, mer enn noen andre, så ville jeg gjøre noe som er gøy. Det er greit å ha det gøy, fortalte hun da til Entertainment Weekly.

LES OGSÅ: Tom Rune Hagen forsvant spørløst på fisketur

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer