ROMANTISK PENN: Etter en kinotur ble Toralv Maurstad så betatt at han sendte frierbrev til den svenske skuespilleren Eva Henning. Seks år senere giftet de seg.  Foto: FameFlynet Norway
ROMANTISK PENN: Etter en kinotur ble Toralv Maurstad så betatt at han sendte frierbrev til den svenske skuespilleren Eva Henning. Seks år senere giftet de seg. Foto: FameFlynet Norway Vis mer

Toralvs ukjente frierbrev-historie

I 1948 skrev Toralv Maurstad frierbrev til det som mange år senere ble hans første kone.

SEOGHØR.NO: Toralv Maurstad (87) har gjennom et langt liv blitt kjent med flere vakre kvinner på sin vei, men én skuespillerinne fanget den unge Maurstads oppmerksomhet.

Til Dagbladet forteller 87-åringen at han etter en kinotur på grendehuset i 1948 ble så betatt av skuespilleren på lerretet at han forfattet et frierbrev. 

- Jeg sendte beundrerbrev til en skuespillerinne som hadde hovedrollen i en svensk film jeg hadde sett på kino på grendehuset, og ba om et fotografi av denne «drømmen». Da jeg mange år seinere ryddet i noen papirer, fant jeg en utklippsbok der jeg hadde klistret inn brevet i 1948. Den svenske filmskuespillerinnen var Eva Henning, som ble min første kone. Det er en litt rar historie, sier Maurstad til Dagbladet.

- Mot alle odds

Teaterlegenden giftet seg med Toralv i 1954 og paret fikk sønnen Peder sammen.

SVENSK SKJØNNHET: Eva Henning spilte i mange svenske filmer på 1940-tallet og sto senere på scenen både i Sverige og Norge.
SVENSK SKJØNNHET: Eva Henning spilte i mange svenske filmer på 1940-tallet og sto senere på scenen både i Sverige og Norge. Vis mer

- Hun hadde tydeligvis truffet noe hos meg, og mot alle odds så skjedde det at det ble noe mellom oss.

87-åringen, som ønsket seg flere barn, har åpenhjertig fortalt om sorgen han opplevde da han og Eva mistet et barn.

- Min første kone, Eva, og jeg mistet en sønn da han var seks måneder gammel. Ikke lenge etterpå skulle jeg spille en hundset mann som tok livet av sin mor, og da sa regissøren at jeg skulle hulke over den døde kroppen. Jeg nektet. Jeg var sikker på at det ble feil å hulke, fordi jeg selv hadde opplevd en stor sorg, og reagert på min måte - uten store ytre tegn. Ifølge folk er det den beste rollen jeg har gjort noensinne, har han sagt til VG Helg.

I dag har sønnen Peder gitt skuespillerlegenden flere barnebarn, som han sier gir ham enormt mye glede.

De siste 15 årene har Toralv vært gift med Beate Eriksen. På tross av sin høye alder er Maurstad fortsatt aktiv på teaterscener og spiller nå i stykket «Kjærlighetsbrev» på Oslo Nye Teater.

LES OGSÅ: Brast ut i gråt på TV