TOK ABORT: Julia Nyland tok i dag, onsdag 19. juni, en abort. At hun fortalte leserne om det på forhånd har skapt sterke reaksjoner. Foto: Privat
TOK ABORT: Julia Nyland tok i dag, onsdag 19. juni, en abort. At hun fortalte leserne om det på forhånd har skapt sterke reaksjoner. Foto: Privat Vis mer

Julia Nyland:

Toppblogger omtalt som «morder» etter dagens abort

Bloggeren mener enkelte mennesker er «regelrett dumme». Ekspert forstår kritikken.

Publisert

Tirsdag delte den norske bloggeren Julia Nyland (26) med følgerne sine at hun var gravid. For enkelte er det en gledens nyhet, og noe man gjerne får haugevis av gratulasjoner for. Det var ikke 26-åringens tilfelle.

Bloggeren fra Molde meddelte nemlig at hun skulle ta abort den påfølgende dagen. Det bestemte hun seg for allerede da hun så at testen ble positiv. Kjæresten støttet også avgjørelsen hennes.

Da Se og Hør pratet med henne tirsdag kveld virket hun forberedt og klar, men hun kan nå fortelle at opplevelsen ikke var helt som hun hadde sett for seg.

Både hva gjelder selve aborten og reaksjonene på avgjørelsen hennes.

- Null respekt eller forståelse

- Jeg syns det var veldig skummelt, da jeg ikke visste hva jeg gikk til. Uvissheten rundt alt var nok det verste. Selve aborten gikk fint, heldigvis, forteller hun, og fortsetter:

- Jeg har visst om denne datoen i nærmere to uker, men i forkant har jeg prøvd å fokusere på andre ting i hverdagen. For min del er det ikke vits å grue seg til noe, da opplever man bare smerten dobbelt opp. Jeg var likevel forberedt på at det kom til å bli tøft, noe det også har vært. Jeg er likevel glad og trygg i min beslutning om å ta abort, forteller hun.

Etter at Se og Hør og andre medier publiserte saken har det flommet over av reaksjoner. I sosiale medier har flere skrevet at dette er noe hun burde holdt for seg selv, mens andre har ment at hun burde beholdt barnet.

- UTROLIG TRIST: Julia Nyland synes det er leit at enkelte skal kalle henne drapsmann og mordrer på grunn av valget hun har tatt. Foto: Privat
- UTROLIG TRIST: Julia Nyland synes det er leit at enkelte skal kalle henne drapsmann og mordrer på grunn av valget hun har tatt. Foto: Privat Vis mer

Negativiteten kom ikke som noen stor overraskelse for bloggeren.

- At folk er negative til en sånn sak er utrolig trist, men det kom ikke som noe sjokk. Mange mener at dette er for privat, noe jeg selv også tenkte før jeg publiserte det. Men, når jeg ser de negative tilbakemeldingene og hvor utrolig, beklager språket, regelrett dumme enkelte kan være, gir det meg bare mer selvtillit om at valget om å dele dette var riktig, forklarer hun, og fortsetter:

- Når noen mener man er en drapsmann fordi man velger abort er det ikke rart mange kvinner ønsker å holde det hemmelig. Jeg har null respekt eller forståelse for slik ignoranse, sier hun, og tilføyer at man må prate om tematikken for å skape mer åpenhet rundt det.

View this post on Instagram

Bedtime stories

A post shared by J U L I A N Y L A N D (@julianyland) on

Stolt av valget

Det skal derimot også nevnes at flere har kommet med hyggelige og støttende tilbakemeldinger. Blogger Linnéa Myhre skrøt av Nyland på Instagram, og mente det var «modig og viktig» av henne å dele abort-historien. Andre har fortalt at de er i en liknende situasjon som Nyland selv.

- Det føles godt å vise at de ikke er alene, og at jeg ikke er alene om det. Majoriteten har vært positiv, støttende og kommet med varme tanker. De negative ofrer jeg ikke tid på.

View this post on Instagram

Waiting for the rain to stop 🌧

A post shared by J U L I A N Y L A N D (@julianyland) on

Tross alle de varierte reaksjonene, angrer Julia ikke på at hun sto fram med sin historie.

- Det skal ikke være tabu for en kvinne å ta abort, og man må kunne ta valg for sin egen kropp uten å bli kalt morder av den grunn. Hadde alle rettet blikket innover og fokusert mindre på hva andre velger å gjøre med sin kropp, hadde verden vært et langt bedre sted. Det er vel kanskje for mye å be om, sier 26-åringen, og legger til at hun skal fortsette å snakke høyt om temaet.

- Sterke meninger

«Twitter-legen» Wasim Zahid har mange års erfaring med allmennmedisin, og har de siste åra blitt en synlig skikkelse i mediene. Ikke bare svarer han nysgjerrige med medisinske spørsmål på sosiale medier, men han lager også informative videoer. I tillegg har han skrevet ei bok om hjertet.

Han har fått med seg saken om Nyland, og skjønner hvorfor det er delte meninger om saken.

- Vi bor i et land og er i ei tid der man kan være åpen om en såpass privat ting. Hvis man leser kommentarfeltet ser man at mange er støttende, men jeg forstår også at enkelte kan reagere. Det vekker jo følelser, og abort vil alltid være en ting det er sterke meninger om, sier han, og fortsetter:

FORSTÅR REAKSJONENE: Twitter-legen Wasim Zahid sier at han kan forstå hvorfor kritikken kommer. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
FORSTÅR REAKSJONENE: Twitter-legen Wasim Zahid sier at han kan forstå hvorfor kritikken kommer. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer

- Det er vanlig at man snakker om en abort etter at den er utført, ikke før. Det oppleves nok privat og kontroversielt for enkelte at Julia her er så åpen, tror han.

Ifølge Folkehelseinstituttet ble det gjennomført 12 380 aborter i Norge i fjor, hvor 95,4 prosent av disse var selvbestemte. Zahid sier at han ikke opplever at abort som tema er spesielt tabulagt.

- Folk har forståelse for at det er noe enkelte velger. Det er litt rart at det skal vekke sterke reaksjoner at noen varsler det på forhånd, for det gjør jo enkelte privat.

Som lege har Zahid møtt mange kvinner som vil ha aborter. Han sier at han oppfatter at de aller fleste takler det godt, men understreker også at det er varierende.

- Man skal ha respekt for dem som synes det er et vanskelig valg, men det er en generell aksept for det i samfunnet.

- Utrolig tøft

Tidligere realitydeltaker og blogger Andrea Sveinsdottir skapte for ei tid tilbake overskrifter med en privat avsløring. 24-åringen delte åpent med leserne sine at hun led av vaginisme, en lidelse som gjør vaginalt samleie vondt eller umulig å gjennomføre.

Hun vet derfor godt hvordan det er å være åpen om ting enkelte mener tilhører den private sfæren.

- TØFT: Andrea Sveinsdottir vet selv hvordan det er å dele noe intimt og personlig med en større følgeskare. Hun sier i dag at hun ikke angrer, og hyller åpenheten til Julia Nyland. Foto: Ole Johannes Ferkingstad / Dagbladet
- TØFT: Andrea Sveinsdottir vet selv hvordan det er å dele noe intimt og personlig med en større følgeskare. Hun sier i dag at hun ikke angrer, og hyller åpenheten til Julia Nyland. Foto: Ole Johannes Ferkingstad / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er utrolig tøft av henne å dele dette. Særlig nå, hvor abort er et av de mest omdiskuterte temaene her til lands. Rettighetene innskrenkes i flere land, og det er noe alle mener noe om, sier hun.

Da Sveinsdottir valgte å åpne seg om den intime sykdommen, var reaksjonene, som Nyland også peker på, i overkant positive. De som stiller seg negativt, forsvinner i mengden av positive lovord.

- Ni av ti var kjempepositive til at jeg delte åpent om vaginismen. De som sa at jeg burde ha holdt dette for meg selv eller at det var ekkelt var liksom ikke så viktige. Sånn sett har det ikke kostet meg noe annet å dele det enn at jeg har bidratt til mer åpenhet, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Lady Gaga er knust over å være «den andre kvinnen»

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer