Foto: TV 3 Sverige
Foto: TV 3 SverigeVis mer

Top Model uten vektgrense

Norske Top Model har ingen regler for hvor tynne deltagerne får lov til å være...

SEHER.NO: Den svenske utgaven av realityprogrammet Top Model har vakt mye oppmerksomhet og skapt stor debatt i både Sverige og Norge de siste dagene.


Årsaken til dette er at en av deltagerne, Linda Lindèn (21) - som forøvrig røk ut i den forrige episoden av serien - fikk skryt av dommerne for den svært magre kroppen sin.


Ifølge slankeeksperter burde ikke Lindèn, som er 172 centimeter høy og veier cirka 50 kilo, fått lov til å være med i konkurransen, fordi hun tydelig er uhelsemessig tynn.


Hverken Top Model i Norge eller Sverige har regler for hvor tynne deltagerne får lov til å være.


- I den norske utgaven har vi ikke hatt denne typen problemer enda, så vi har ingen slik grense, sier Line Vee Hanum, informasjonskonsulent i TV3 til Seher.no.


Likevel mener Vee Hanum at castingprosessen som jentene må gjennom er veldig nøye og dermed "skiller ut" de jentene som er for tynne.


- Castingen er en svært møysommelig prosess. Først finner man ut om jentene passer til programmet sånn typemessig. Deretter må de til psykolog og klareres der, før de så må inn til juryen, forklarer Vee Hanum.


I den spanske versjonen av programmet får ikke jenter være med dersom de har en BMI (vekt i forhold til høyde) på under 18, 5.


En såkalt "sunn" person skal ha en BMI på mellom 20 og 24,9.


Den svenske deltageren Linda Lindèn har en BMI på 16.

Ifølge Vee Hanum har det vært et tilfelle der en jente ikke fikk være med på det norske programmet fordi hun var for tynn, likevel tror hun ikke de castingansvarlige vil lage en regel for dette helt ennå.

- Dersom man kommer opp i denne typen problemer, vil det bli vurdert, men samtidig synes vi en slik regel øker fokus på dette med vekt. I den norske utgaven er det foreløpig mer fokus på elementer som høyde og type, avslutter hun.


LES OGSÅ: - Norske modeller er for tjukke og late