«America's Next Top Model:»

«Top Model»-skandalene

Flere øyeblikk fra den populære serien har ikke tålt tidens tann.

FÅTT KRITIKK: Tyra Banks har stått i flere stormer etter sin tid som programleder i serien. Foto: Ouzounova/SplashNews/NTB
FÅTT KRITIKK: Tyra Banks har stått i flere stormer etter sin tid som programleder i serien. Foto: Ouzounova/SplashNews/NTB Vis mer
Publisert

Realityprogrammet som skulle gi unge jenter en sjanse i modellbransjen var lenge omtalt som en av de beste realityseriene fra tidlig 2000-tallet. Med Tyra Banks (47) som programleder holdt programmet på i hele 24 sesonger, før serien ble kansellert i 2018.

I likhet med en rekke andre serier og filmer, har ikke «America's Next Top Model» tålt tidens tann spesielt godt, noe blant annet Vox tidligere har påpekt

- Hvordan våger du?

Siden serien startet, har Banks gjort stor suksess både som skuespiller og forretningskvinne.

Mange kjenner henne nok igjen som tidligere programleder, for sitt eget talkshow «The Tyra Banks Show», og som tidligere supermodell for flere store merker, blant annet, «Victoria`s Secret».

Men til tross for den store suksessen Banks fikk fra serien, har flere fans i ettertid reagert på modellens mange tidligere uttalelser og behandling av deltakerne.

Et 14 år gammelt klipp fra TV-serien «America's next top model» har blitt hentet opp igjen, og nå har programleder Tyra Banks sett seg nødt til å beklage for hendelsen. Vis mer

Allerede i sesong fire av serien kom Banks' mest omtalte tv-øyeblikk på tv-skjermen, der programlederen skriker til tidligere deltaker Tiffany Richardson (38) da hun blir sendt hjem.

Konfrontasjonen ble senere kjent som en meget populær «meme», som i dag blir brukt hyppig.

Det var da Richardson og medkonkurrenten Rebecca Epley (38) ble sendt hjem, at Banks reagerte. Mens Epley gråt, forble Richardson stille - noe som skal ha irritert Banks.

Programlederen reagerte med å beskylde Richardsons for ikke å ha tatt konkurransen på alvor. Modellen hevdet selv hun bare var lei av å gråte.

-Jeg har aldri i mitt liv skreket slik til en jente før! Jeg heiet på deg, alle sammen heiet på deg. Hvordan våger du, skrek programlederen til Richardson.

SUPERMODELL: Tyra Banks var banebrytende i modellbransjen som svart kvinne. Her i 2006. Foto: Matt Baron/REI/REX/NTB
SUPERMODELL: Tyra Banks var banebrytende i modellbransjen som svart kvinne. Her i 2006. Foto: Matt Baron/REI/REX/NTB Vis mer

Richardson kommentert krangelen i et intervju med Buzzfeed i 2017, der hun hevdet at flere deler av seansen ble klippet bort.

Blackface

Dommerpanelet ble kjent for å presse deltakerne til det ytterste, og besto av flere kjent fjes som Janice Dickinson (66), Kimora Lee Simmons (45), Jay Manuel (48) og J. Alexander (66).

En av seriens mange kontroversielle fotograferinger var da deltakerne ble sminket mørke i huden, bedre kjent i dag som blackface. Deltakerne som var lyse i huden ble sminket mørke og kledd i tradisjonelle klær som skulle understreke etnisiteten de skulle fremstille.

Den omdiskuterte fotograferingen skjedde i sesong fire, men teamet dukket også opp i sesong 13.

I en artikkel fra Insider har flere tidligere produsenter, dommere og deltakere delt sine meninger rundt den omstridde fotograferingen.

Banks og tidligere produsent Ken Mok (59) tvitret unnskyldninger i fjor.

«Jeg har sett innleggene om ufølsomheten i noen av 'Americas Next Top Models'-øyeblikkene, og jeg er enige med dere. Når jeg ser tilbake var noen av dem rare valg. Jeg setter pris på deres ærlige tilbakemeldinger, og jeg sender så mye kjærlighet og virtuelle klemmer», skrev supermodellen.

Mok stilte seg bak programlederen, og understreket at det ikke bare var Tyra som tok valg i serien - men et helt kreativt team.

- Min lille panda

Men det var ikke bare fotograferingene som var problematiske, også samtalene dommerne hadde med deltakerne har vakt oppsikt.

Tidligere deltaker Winnie Harlow (26), kjent fra sesong 21, var en av mange deltakere som fikk kjenne på krasse kommentarer. Hun er nå en av verdens mest ettertraktede modeller.

Under en fotografering i serien kalte fotograf og dommer Yu Tsai henne for en panda, noe som ikke falt i god jord.

Supermodellen var den første deltakeren som deltok med hudsykdommen vitiligo, og reagerte kraftig på utsagnet.

Vitiligo en tilstand med pigmentfrie, hvite flekker i huden.

FØDT INN I RAMPELYSET: Den 19 år gamle modellen Iris Law har to verdensberømte foreldre, og er nå på vei til å være på «alles» lepper. Video: Instagram / NTB scanpix / Rød Løper Vis mer

Da 26-åringen konfronterte den tidligere dommeren ble stemningen fort anspent, og istedenfor å unnskylde seg reagerte Tsai med vantro, og sa at hun ikke engang fortjente et kallenavn lenger.

Harlow, som senere har blitt den offentlige talspersonen for hudsykdommen vitiligo, fikk senere unnskyldningen hun ønsket seg.

«Unnskyld til Winnie Harlow. Jeg vil ikke kalle deg panda igjen. Jeg kan endre meg, kan du», skrev Tsai på Twitter i 2014.

- Går ikke rundt og skriker det

I sesong fem står tidligere deltaker Kim Stolz (37) stolt frem som skeiv, og ønsker å være åpen om sin legning til dommerne og produksjonen.

-Jeg er skeiv, og jeg er veldig stolt av det, sier Stolz til Banks i episoden.

Til Stolz store fortvilelse ble ikke budskapet godt mottatt.

-Jeg tror det er visse ting å være stolt av. Slik som, jeg er en stolt mørkhudet kvinne, men jeg går ikke rundt å skriker det? Jeg er mørk, jeg er mørk, skjønner du, sier en krass Banks tilbake til Stolz.

Flere fans har i ettertid reagert sterkt på den krasse mottakelsen Stolz fikk av dommerne.

Tidligere dommer Jay Manuel, som også er skeiv, har i tillegg kommentert hendelsen.

- Jeg satt rett ved siden av Tyra, og jeg husker at jeg følte meg veldig ukomfortabel med det hun fortalte, sa Manuel i et intervju med Variety i fjor.

Gikk ut i video

I nyere tid har flere tidligere deltakere også kommentert Banks sin dårlige håndtering og behandling av modellene.


I hver sesong skulle fansen bli kjent med mange ulike jenter og deres historie.

Mange hadde gjennomgått tidligere barndomstraumer, voldtekt og andre vonde hendelser, som i mange tilfeller ble fortalt av vedkommende, eller av Banks.

NY SESONG: Discovery+ er ute med sesong to av «Sigurd fåkke pult», og denne sesongen er noe mørkere enn den forrige. Video: Discovery+ / Rød Løper Vis mer

Nå står flere tidligere deltakere frem, og hevder at Banks utnyttet traumene deres til sin egen gevinst.

Tidligere deltaker Lisa D'Amato (40) postet en Instagram-video i januar, som var direkte rettet mot den tidligere programlederen. I videoen er også tidligere deltakere, som, Angela Preston (34), Jeana Turner (27) og Alexandria Everett (32) med.

Lisa, som ble utsatt for seksuelle, fysiske og følelsesmessige overgrep som barn, rettet tydelig misnøye mot Banks i videoen.

Modellen havnet på sjetteplass i sesong fem i 2005, og vant i 2011 da tidligere deltakere deltok i en såkalt «All stars»-sesong.

I 2006 mente imidlertid produksjonen at den tidligere modellen hadde brutt kontrakten ved å snakke om den påståtte dårlige behandlingen hun hadde blitt utsatt for i programmet. Det kom frem i en episode av «E! True Hollywood», ifølge E! Online.

-Jeg gjorde det vel vitende om at det var et brudd på kontrakten. Mye fordi jeg følte det var min plikt å advare andre jenter som ville prøve seg i programmet, og for å fortelle at det de gjør er å utnytte deg og dine traumer, sa D'Amato.

«Fengsel»

Under filmingen fikk modellene strenge regler å forholde seg til. Jentene fikk lite frihet til å gjøre hverdagslige ting, og flere har referert til deltakelsen i programmet som et fengselsopphold.

Angela Preston har lenge vært åpen om hvordan hun mente Banks og produksjonen utnyttet henne.

Preston, som egentlig vant sesong 17, ble senere diskvalifisert da produsentene fikk vite at modellen tidligere hadde jobbet som eskorte. I stedet ble finaleepisoden filmet på nytt og D'Amato ble kåret til vinner.

KRITISK: Tidligere deltaker, Angela Preston, viser stor misnøye til Tyra Banks og produksjonen. Foto: The CW.
KRITISK: Tidligere deltaker, Angela Preston, viser stor misnøye til Tyra Banks og produksjonen. Foto: The CW. Vis mer

I ettertid saksøkte Preston Banks og produsenten for tre millioner dollar.

I et intervju med Daily Mail i 2015 fortalte Preston hvordan det var å jobbe med Banks og produksjonen.

- Før pleide jeg å se opp til Tyra. Alt jeg ville var å være som henne, men nå er det helt annerledes. De få gangene vi så henne var da hun skulle dømme bildene våre, hun snakket aldri med oss personlig. Da kameraene stoppet, var det som om hun var en ukjent person, sa Preston.

KRITIKK: Den tidligere russiske turneren Karolina Sevastyanova er i hardt vær etter å ha delt et bilde på Instagram. Foto: Instagram / Karolina Sevastyanova / NTB. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

I intervjuet hevdet modellen at deltakerne ofte var tvunget til å filme 16-17 timer uten vann eller mat, og at de i lengre perioder ble satt på vent, noe som betydde at modellene ikke fikk spise, drikke eller snakke før de skulle filme.

Ifølge Preston kunne dette skje i timevis, mens medlemmer av produksjonsteamet bevoktet jentene.

Den tidligere «Top Model»-deltakeren påsto også at produksjonsteamet ved en anledning nektet henne medisinsk behandling, da hun fikk et angst- og utmattelsesanfall i en av sine siste catwalkshow.

I stedet valgte produksjonen å filme hendelsen, slik at øyeblikket ble et dramatisk innslag i serien.

LES OGSÅ: Uttaler seg om sjokkavgjørelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer