Se og Hørs kjendisgalla

Tone (29) og Trude (70) har brukt samme kjole

Damene deler smak, uavhengig av alder og yrke.

MOTEBEVISSTE: Janne Formoe, Merete Lingjærde, Gunhild Stordalen, Trude Drevland og Tone Damli elsker alle kjolen fra TSH. Det er derimot ingen av dem som eier den lekre - og rådyre - kreasjonen. Foto: Se og Hør, Aller Media
MOTEBEVISSTE: Janne Formoe, Merete Lingjærde, Gunhild Stordalen, Trude Drevland og Tone Damli elsker alle kjolen fra TSH. Det er derimot ingen av dem som eier den lekre - og rådyre - kreasjonen. Foto: Se og Hør, Aller Media Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Det hersker ingen tvil om at norske kjendisdamer elsker å pynte seg. Om det så er for å dra på konsert, i en programlederjobb eller på galla - de mest meritterte av dem kan utvilsomt kle seg.

Vendela Kirsebom (51) ble blant annet kåret til «Årets best kledde kvinne» nylig, og Jan Thomas (51) har rullet sekseren på stjerner som Tone Damli (29) og Pia Tjelta (40).

Innimellom hender det derimot at noen bruker samme antrekk. Det finnes mang en designer der ute, men noen er jo nødt til å falle for samme design. Hele fem norske kjendiskvinner har faktisk dukket opp i samme kjole i løpet av 2010-tallet.

Kjendisfavoritt

Kjolen, signert norske Tina Steffenakk Hermansen, eller TSH, er blitt båret av i hvert fall fem norske kjendiser til vidt forskjellige anledninger. Sist ble den faktisk sett på tidligere bergensordfører Trude Drevland (70) på Se og Hørs kjendisgalla søndag kveld.

Totalt sett har Drevland, skuespiller Janne Formoe (42), «Skal vi danse»-dommer Merete Lingjærde (55), EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen (39) og popartist Tone Damli (29) brukt den lekre kjolen - som har en prislapp på godt over 100 000 norske kroner.

- Den er sabla dyr, og derfor er det så flott å kunne leie ting, sier Tone til Se og Hør, etter å ha spottet Drevland i den.

WOW: Trude Drevland er 70 år, men rocker fortsatt gallakjoler på rød løper. Den samme kjolen er for øvrig brukt av blant andre Tone Damli. Foto: Andreas Fadum
WOW: Trude Drevland er 70 år, men rocker fortsatt gallakjoler på rød løper. Den samme kjolen er for øvrig brukt av blant andre Tone Damli. Foto: Andreas Fadum Vis mer
LEKKER: Tone Damli imponerte i kjolen under «Idol»-finalen i 2013. Foto: Espen Solli
LEKKER: Tone Damli imponerte i kjolen under «Idol»-finalen i 2013. Foto: Espen Solli Vis mer

Damli brukte den glitrende kreasjonen under finalen av «Idol» i 2013, sesongen hvor hun hadde vært dommer.

- Det er helt sykt hvor mange som har brukt denne kjolen. Den har vært mye rundt, men det er ikke rart når man ser hvor flott den er, forteller artisten.

Skuespiller Janne Formoe brukte på sin side kjolen under Se og Hørs kjendisgalla i 2015. Det vil si at kreasjonen har vært på to kjendisgallaer, båret av to vidt forskjellige mennesker. Trude Drevland sa stolt til Se og Hør at kjolen var leid av Hermansen.

FINALEKJOLE: Under årets «Skal vi danse»-finale hadde dommer Merete på seg kjolen. Foto: Tor Lindseth
FINALEKJOLE: Under årets «Skal vi danse»-finale hadde dommer Merete på seg kjolen. Foto: Tor Lindseth Vis mer
GALLA: Janne Formoe har også hatt på seg den kule kreasjonen. Foto: Tor Lindseth
GALLA: Janne Formoe har også hatt på seg den kule kreasjonen. Foto: Tor Lindseth Vis mer

- Jeg føler meg flott i kveld i denne glitrende gallakjolen. Også er det jo flott med gjenbruk, sier hun.

Lingjærde brukte den blå aftenskjolen med paljettdetaljer under «Skal vi danse»-finalen i år, mens Stordalen dukket opp i den på rød løper i New York i 2013.

IMPONERTE: Gunhild Stordalen brukte kjolen allerede i 2013, på rød løper i New York. Foto: Aller Media NO
IMPONERTE: Gunhild Stordalen brukte kjolen allerede i 2013, på rød løper i New York. Foto: Aller Media NO Vis mer

Normal praksis

Designeren bekrefter opplysningene overfor Se og Hør, og sier det ikke er uvanlig at hun leier ut antrekk. Det er kanskje heller ikke så rart når mange av kreasjonene hennes koster flere titalls tusen kroner.

Utleie eller ikke, det er ingen tvil om at TSH er en kjendisfavoritt. Kronprinsesse Mette-Marit, Sigrid Bonde Tusvik, Lilli Bendriss og Tinashe Williamson er blant andre fans, og har vist seg i det norske merket.

Ifølge moteekspert og Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdottir er det vanlig praksis at designere leier ut kjoler, da det fungerer som god reklame.

- Det er jo en gyllen mulighet for designerne å vise seg frem - enten det på den røde løperen eller også på fashion weeks. Se bare på de norske influencerne som er til stede på de skandinaviske og internasjonale moteukene i norsk design. Eller også Oslo Runway, som inviterer internasjonale stylister til den norske moteuka, forklarer eksperten og fortsetter:

- Det var blant annet bakgrunnen for at Gigi Hadid ble spottet i design fra den norske designeren Christina Ledang her om dagen, og også tidligere har valgt norske merker, forklarer hun.

Det er ikke noe nytt at kjoler og andre designkreasjoner lånes ut, leies eller gis bort. Internasjonale designerne har gjort dette i alle år, men mannen i gata er kanskje ikke klar over at luksusmote ofte egentlig bare er lånt - og ikke eid av kjendisen selv.

- Tenk bare på den røde løperen som på mange måter som i tillegg til catwalken er et vindu mot verden for designerne.

NESTEN FORLOVET: Tidligere supermodell Vendela Kirsebom og Paradise-vinner Petter Pilgaard. Reporter: Henriette Eilertsen / Video: Frida Andersen / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

Gjenbrukstrend

Sett bort fra at det å kjøpe kjolen trolig ville satt de aller fleste i en økonomisk knipe, har gjenbruk og bærekraftig mote blitt et stort tema de siste årene. Stjerner over hele verden går i bresjen for tendensen, og bruker gjerne antrekk opp til flere ganger - på samme måte som «oss dødelige».

Bølgen fikk et nytt liv etter at tv-profil Jenny Skavlan innførte både shoppestopp og introduserte et brennende engasjement for gjenbruk og redesign. Aftenposten-serien «Sweatshop» skapte også et enormt engasjement rundt klesindustrien.

Hos de kongelige har blant andre dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, kronprinsesse Victoria og hertuginne Kate gått i bresjen for saken. Alle tre har ved flere anledninger brukt «gamle» antrekk.

SÅ GOD SOM NY: Under World Water Week i høst, stilte kronprinsesse Victoria i morens snart 40 år gamle kjole. Hun gjorde den tidsriktig med trendy sko og smykker. Til høyre dronning Silvia i 1978. Foto: TT
SÅ GOD SOM NY: Under World Water Week i høst, stilte kronprinsesse Victoria i morens snart 40 år gamle kjole. Hun gjorde den tidsriktig med trendy sko og smykker. Til høyre dronning Silvia i 1978. Foto: TT Vis mer

I 2015 imponerte eksempelvis kronprinsesse Mette-Marit i en floral kreasjon signert motehuset Giambattista Valli. Hun brukte kjolen på sommeren, i et selskap sammen med prins Carl Philip og prinsesse Sofia. Tidligere det året hadde hun også brukt kjolen da dronning Margrethe av Danmark fylte 75 år.

Hertuginne Kate er også lidenskapelig opptatt av å bruke klær flere ganger. Under en middag i november viste hun seg frem i en sort blondekjole, signert Diane von Furstenberg. Kjolen har en prislapp på hele 9000 norske kroner.

SMELLVAKKER.: Bildet til venstre er tatt under en gallamiddag på Kensington Palace i 2017, mens bildet til høyre er tatt i 2014, da hun gikk gravid med prinsesse Charlotte. Foto: NTB scanpix
SMELLVAKKER.: Bildet til venstre er tatt under en gallamiddag på Kensington Palace i 2017, mens bildet til høyre er tatt i 2014, da hun gikk gravid med prinsesse Charlotte. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det pressen derimot la merke til, var at hertuginnen hadde brukt kjolen før. I 2014 viste hun seg nemlig frem i kreasjonen, mens hun gikk gravid med prinsesse Charlotte.

LES OGSÅ: Slik var festen etter Kjendisgallaen

KJENDISGALLA: Se hvem kjendisene tippet som vinner av festen! Les alt om festen her: er: https://bit.ly/2F2sB0q Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer